Hoe help je een kind met faalangst?

door Wendy

De avond voor een spreekbeurt ligt je kind met buik- en hoofdpijn op bed en de volgende ochtend wil hij niet naar school. Hij kan natuurlijk een buikgriepje onder de leden hebben, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Faalangst bijvoorbeeld.

Actieve en passieve faalangst

Er zijn twee vormen van faalangst: actieve faalangst en passieve faalangst. Bij actieve faalangst doet je kind juist superhard zijn best om goed werk te leveren. Hij legt zijn schoolwerk niet aan de kant om leuke dingen te doen en ontspant te weinig. Ondanks het harde werken, heeft hij steeds het gevoel dat hij niet goed genoeg is.
Maar het kan ook zijn dat hij juist niet zijn best doet, uit angst dat alles wat hij doet toch verkeerd is en dan heeft hij passieve faalangst.

Hoe herken je het?

Als je kind veel piekert, smoezen verzint en dingen zegt als ‘ik doe het toch vast weer fout’. Maar ook als hij hoofdpijn of buikpijn heeft voordat er iets spannends staat te gebeuren op school of op de sportvereniging, zoals een toets of een belangrijke wedstrijd.

Negatief zelfbeeld

Kinderen met faalangst zijn ervan overtuigd dat ze iets niet kunnen of niet weten en hebben vaak een negatief en irreëel zelfbeeld. Successen schrijven ze toe aan externe factoren. Als ze een toets goed hebben gedaan, geloven ze bijvoorbeeld dat het komt omdat de toets te makkelijk was. Maar als er iets mislukt, geven ze zichzelf de schuld. En zo bevestigen ze hun negatieve zelfbeeld.

Bouwen aan zelfvertrouwen

Hoe je kind over zichzelf denkt, is de grootste valkuil. Hij moet meer zelfvertrouwen en een reëler beeld van zijn prestaties krijgen. Krik zijn zelfverzekerdheid op door vaak te zeggen dat hij iets goed doet en dat je trots op hem bent. Waardeer niet alleen goede resultaten, maar beloon juist ook zijn inspanningen. Laat zien dat je hem waardeert om wie hij is, niet om wat hij presteert. Strooi met welgemeende complimentjes. Hoe vaker hij dat hoort, hoe positiever zijn zelfbeeld.

Maak hem duidelijk hoe faalangst werkt: het zijn z’n gedachten over de verwachte prestaties en niet het ‘niet kunnen’ die maken dat hij angstig wordt. Die gedachten komen niet overeen met de werkelijkheid. Leer hem ook easy ontspanningsoefening. Als de faalangst opduikt, laat hem dan zijn armen langs zijn lijf te laten hangen en even diep adem te halen.

En verder…

  • Leg hem uit dat iedereen fouten maakt en dat helemaal niet erg is. Laat hem zien dat jij ook fouten maakt en hoe jij daarmee omgaat.
  • Zorg er ook voor dat je kind minder met zijn neus in de boeken zit en genoeg ontspant. Las een snackbreak in tijdens het leren en laat hem veel spelen.
  • De meeste scholen beschikken over vragenlijsten om de diagnose te stellen en over een trainingsprogramma om je kind om te laten gaan met zijn faalangst.

Heeft jouw kind faalangst en heb je tips voor andere ouders? Laat het ons hieronder weten in de comments.

 

Misschien vind je dit ook interessant:

Heeft jouw kind misschien last van nachtangst?

Is je kind bang in het donker? 4 tips

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.