Hoe kies je de kleur voor de kinderkamer?

door Gastblogger

Één van de dingen die je al regelt voor je kind überhaupt geboren is: de kinderkamer. Maar ehm, hoe kies je de kleur voor deze kamer? Ga je dan voor de favoriete kleur van je kind, volg je de trends, volg je de kleurenpsychologie of houd je kleuren aan van de kinderkamer die je op Instagram of Pinterest hebt gezien?

Oke, onze Mini laat nog even op zich wachten – maar toch struin ik Instagram en Pinterest al af naar de leukste kinderkamers. Er is gelukkig genoeg te vinden! Of nou ja, ‘gelukkig’? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Daarom ging ik maar eens op zoek naar tips om ieder geval de kleur van de kinderkamer te bepalen. Ik vond een artikel van een interieurdesigner met daarin deze handige tips:

Van beneden naar boven

Begin bij het ontwerpen van een nieuwe kamer met de vloer. De vloer vormt letterlijk de basis van je ontwerp, omdat het visueel al een groot deel van de kamer in beslag neemt. Let erop dat de muren kloppen bij de vloer, hierdoor heb je minder contrast en creëer je een rustige kamer. Met een houtkleur of betonlook kun je alle kanten op. Ben je qua kleur wat beperkt? Kijk dan of je kunt letten op de ondertoon van de vloer en daarmee kan spelen in combinatie met de muur.

Waar ligt de kamer?

Hier moet ik het kompas op mijn telefoon openen, want richting bepalen is niet een van mijn sterke kanten. Maar goed: check of de kamer op het noorden, oosten, zuiden of westen ligt. Hoe is het daglicht in de kamer en hoeveel licht komt er eigenlijk binnen? Tegenwoordig hebben veel verffabricanten een stuk op hun site met advies over welke kleuren voor welke soort kamers geschikt zijn, bijv. Flexa, Histor of Gamma.

A room with a view

Hoewel je er wellicht niet heel veel naar kijkt, vormt het uitzicht – helemaal bij veel ramen of een groot raam – een soort groot schilderij. Welke kleuren hebben hier de boventoon? Kun je hier iets mee? Wil je dit complementeren of ga je het gewoon negeren?

Conclusie

De vrouw van wie ik deze tips heb kiest voor zichzelf en voor klanten vaak neutrale kleuren voor grote oppervlakken. Opvallende kleuren kun je dan gebruiken op een bepaalde muur, voor een bepaald meubelstuk, het beddengoed of accessoires. Zo kun je makkelijker dingen veranderen als de kids een nieuwe fase ingaan.

Ik ben er zelf nog niet uit. Bovenstaande tips vind ik zelf wel prettig, maar als kind was ik hier niet echt mee akkoord gegaan. Zo ben ik weleens via mintgroen met oud-Engelse rozen naar lavendelblauw gegaan en weet ik dat mijn broer een groene kamer met Disneyfiguren had. Superleuk om hier als kind ook, binnen bepaalde grenzen, zelf over te mogen meebeslissen.

Hebben jullie al tips voor een peuter-, kleuter- en tienerkamer? Mogen kids bij jullie (mee)beslissen of kies jij?  Let me know!

Misschien vind je dit ook leuk:

Bron: Luna Magazine

 

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.