Een hond als huisdier is fantastisch. Het is zijn niet alleen gezellig (want hoe leuk is het om bij het thuiskomen enthousiast te worden begroet door je trouwe viervoeter?), opgroeien met huisdieren heeft ook veel voordelen voor je kind. Maar als je al een hond in huis hebt voordat er een baby komt, verandert er veel voor je huisdier. Hoe ga je daarmee om, hoe laat je jouw vriendelijke viervoeter wennen aan de baby?
Gezinslid
Een huisdier en vooral een hond wordt vaak gezien als een heus lid van het gezin. Hij krijgt veel aandacht, knuffels en kusjes. Als er een baby komt, verandert er veel. Z’n baasjes zijn ineens veel bezig met dat nieuwe wezentje en hij wordt minder geknuffeld en krijgt minder aandacht. Dat is natuurlijk een grote verandering voor je viervoeter. Bereid je hond daarom voor op de komst van de baby.
Veranderingen
Honden zijn heel intuïtief. Hij ziet jouw buik groeien en voelt waarschijnlijk al aan dat er iets staat te veranderen. Vertel hem over de baby, ook al heb je het gevoel dat hij er niks van snapt.
Zijn er dingen die voor de hond gaan veranderen als de baby er is, komen er nieuwe regels voor hem? Kan hij niet meer bij jullie op bed slapen, wordt de slaapkamer van de baby verboden terrein of mag hij niet meer plotseling op de bank springen en z’n hoofd op je schoot leggen? Voer die nieuwe regels in als je nog zwanger bent en vertel hem ook waarom dat (even) niet meer mogelijk is. Doe dat het liefst zo vroeg mogelijk in je zwangerschap, als je de veranderingen pas invoert als de baby er is, kan je vriend op vier poten negatieve associaties krijgen bij jullie kind. Hij kan het gevoel hebben dat er van alles verandert door de baby en jaloers(er) worden op het jongste gezinslid. En dat wil je niet.
Babyproof
Zet ook ruim voordat de baby geboren wordt, de box, wipstoel of eetkamerstoel al in de woonkamer en leg uit dat het voor het kindje is en niet voor de hond. Honden zijn natuurlijk erg gevoelig voor geuren. Gebruik voordat de baby er is al producten die je straks wil gaan gebruiken. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd om je in te smeren met de bodylotion die je straks voor de baby wil gaan gebruiken. Doe dat juist ook op momenten dat jij en de hond samen iets leuks gaan doen, zoals een boswandeling maken. Zo krijgt de hond een positieve associatie bij die geur en straks bij de baby. Win-win!
Eigen plekje
Ondanks dat er veel verandert is het belangrijk dat er ook dingen voor de hond hetzelfde blijven. Zorg ervoor dat hij een eigen plekje heeft. Een hoekje waar hij graag vertoeft, een bench of zijn mand. Als hij het te druk vindt met de baby of het allemaal wat spannend vindt, dan kan hij zich daar terugtrekken.
De eerste ontmoeting
Als jullie met de kleine voor het eerst thuiskomen, zal je hond vast al voelen dat er iets spannends aan de hand is. De meeste honden zijn nieuwsgierig en lopen al voorzichtig naar de baby om te kijken wat er toch aan de hand is. Meestal voelt je hond aan dat het kleine wezentje redelijk hulpeloos is en beschermd moet worden. Hij zal heel voorzichtig aan doen en misschien zacht snuffelen. Komt je hond het jongste gezinslid enthousiast begroeten? Leg hem uit dat er heel voorzichtig moeten worden omgegaan met het kindje en laat hem rustig kennismaken. Laat de hond bij de eerste ontmoeting ook aan de baby ruiken, zodat hij bekend raakt met de geur.
Ook belangrijk:
– Check of de vaccinaties en de inentingen van je hond up-to-date zijn.
– Het zijn net kinderen… Vraagt hij op het verkeerde moment aandacht, nét wanneer jij druk bent met de baby (borstvoedingsmoment of spuitluier, anyone)? Negeer de hond niet, maar praat met hem en leg uit waarom je hem even niet kan aaien of kan spelen met hem. Als je klaar bent met de baby, geef de hond aandacht, prijs z’n geduld en beloon hem bijvoorbeeld met een koekje.
Heeft jouw hond moeten wennen aan de gezinsuitbreiding? Hoe heb jij het aangepakt? We lezen jullie tips graag in de comments…
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen: