Kinderen zijn vaak gek op honden. Het kunnen echte vrienden worden, met wie ze knuffelen of aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen. Trouw, waaks, sociaal en altijd blij om hun baasje te zien. Leuk feitje: honden zijn al meer dan 18.000 jaar de maatjes van de mens. En het hebben van zo’n extra family member is niet alleen supergezellig, maar onder andere ook nog eens goed voor de gezondheid van kids, je sociale ontwikkeling én het vergroten van het zelfvertrouwen. Naast al deze pluspunten, gaat het helaas regelmatig ook nog eens verkeerd. Nog te vaak worden kinderen gebeten of achterna gerend door een hond. Dit komt omdat ze elkaar niet begrijpen en/of er geen toezicht van ouders is. Het is daarom erg belangrijk om je kind veilig leren om te gaan met honden, ook als je er zelf geen een hebt… Het Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren heeft daarom ‘Tien Gouden Regels’ opgesteld voor een veilige omgang met honden. Deze regels vormen een goede basis om gevaarlijke situaties te helpen voorkomen. Lees en leer je mee?
De Tien Gouden Regels:
Omhels nooit een (voor jou onbekende) hond
Een hond kan zich snel gevangen voelen in iemands armen. Een natuurlijke reactie van een hond hierop is verdedigen.
Aai een hond nooit zonder het eerst aan zijn baas te vragen
Vraag altijd aan het baasje of je de hond mag aaien. Namelijk niet alle honden vinden aaien fijn. Je kleine kan eerst aan jouw vragen of het mag, dan aan het baasje van de hond en dan aan de hond zelf. Vindt iedereen het goed? Steek dan voorzichtig een hand uit. Als de hond richting jullie komt lopen, dan kan je veilig aaien. Blijft de hond op afstand? Dan is het verstandiger om de hond te laten gaan.
Niet op een hond afrennen of juist hard voor een hond wegrennen
Beiden is niet heel verstandig, en ze hebben ook beiden hiervoor een eigen reden. Een hond kan schrikken als je hard op hem afrent. Als je van hem wegrent komt hij je achterna rennen.
Niet staren naar een hond
Misschien staart de kleine omdat de hond zo schattig is, maar voor een hond kan aanstaren heel eng of uitdagend overkomen…
Niet op of onder een hond liggen
Voor ons volwassenen meer dan logisch, maar bij kids kan dit nog wel eens misgaan. Als een kind onder een hond ligt, denkt de hond dat hij de baas is. Gaat het kind op de hond liggen, dan kan dit pijnlijk zijn voor de hond zelf.
Nooit een hond storen tijdens het eten of slapen
Laat een hond met rust als hij eet of slaapt. Dat vind jij tenslotte ook fijn ?. Een hond beschermt graag zijn voer. En als je hem plotseling wakker maakt kan hij schrikken en happen.
Uit de hondenmand blijven
De hondenmand is zijn rustplek , dus hier kunnen we kort over zijn…
Nooit een hond op zijn kop aaien, maar alleen onder de kin
Honden kunnen schrikken van een aai over het hoofd en hierdoor bijten. Een betere plek om te aaien is over zijn borst of hals.
Geen stoei- of trekspelletjes met een hond doen
Bij spelletjes gebruikt een hond snel zijn tanden, wat natuurlijk totaal verkeerd kan aflopen…
Is er een probleem met de hond?
Wil hij niet komen? Gaat hij niet aan de kant? Of heeft hij speelgoed van je kind? Laat jouw kleine dit dan niet zelf oplossen. Het is veiliger als ze jou er altijd even bij roepen als er iets met de hond moet gebeuren.
Hebben jullie een hond in huis? En hoe zorgen jullie ervoor dat de kleine veilig overweg kan met deze viervoeters? Wij zijn benieuwd, laat een reactie achter in de comments!
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
- Waarom een huisdier een aanvulling is in jullie gezin
- Hoe laat je de hond wennen aan de baby?
- Een wereld vol dierenvriendjes!
Beeld: Bergstein