Hoe overleef je Blue Monday?

door Wendy

Slagroomdag, parapludag, donutdag, de dag van de orchidee: er is iedere dag wel iets te vieren. Vandaag is het de derde maandag van het jaar en dat is een minder feestelijke dag. Het is Blue Monday, ook wel de meest deprimerende dag van het jaar. En dat komt allemaal omdat we blut zijn na de dure decembermaand, onze goede voornemens mislukt zijn en het weer te wensen overlaat. Het is nogal wat, maar wij moeders laten ons niet zo snel gek maken, toch? Mocht je je toch een beetje down voelen? Met deze tips ben je Blue Monday zo te boven.

1. #blessed

Maak een lijstje met dingen waar je blij van wordt. Je gezin, familie, vrienden, werk: je hebt het goed en doet het goed. Let maar op, al na een paar punten op de lijst komt die glimlach weer terug op je gezicht.

2. LOL

Hardop lachen is het antwoord als je somber bent. Als je lacht, worden zenuwen in je wangen geactiveerd die je hersenen het signaal geven om meer gelukshormonen aan te maken. Negatieve gedachten krijgen geen kans. Zet je favoriete comedyserie op en ‘laugh out loud’ dus!

3. Kus haar dan…

Sjalalalala wee o wee… Word je al blij als je deze woorden leest en Sebastiaan de krab uit De kleine Zeemeermin hoort zingen? Mission Accomplished! Maar eigenlijk bedoelen we dat het kussen en knuffelen van je kids een goede mood-oppepper is. Als je je kindje ruikt en zijn zachte huid aanraakt met je lippen, raast het knuffelhormoon oxytocine door je lichaam. Good vibes! Hetzelfde geldt trouwens ook voor aanrakingen van je partner, ze laten je ontspannen en geven je een veilig gevoel.

4. Move it

Door te sporten, voel je je blij. Huh? Ja echt, je lichaam maakt geluksstofjes aan als je beweegt. Endorfine, dopamine en serotine, het zijn stuk voor stuk gelukshormonen die stresshormonen afbreken. Dus hup, trek je hardloopschoenen aan en ren een rondje. Als je klaar bent, voel je je beter – blijkt uit onderzoek.

5. Snoep je happy

Ben je deze maandag niet te porren voor een potje sport? Er is een andere – heel fijne – optie: (pure) chocolade eten. Ook cacao stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Vooral pure chocolade maakt je gelukkig, want dat bevat het hoogste percentage cacao. Dat zijn nou feitjes waar wij blij van worden!

6. You-time

Houd een spa-dag at home en enjoy een dagje ontspanning. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat vind jij van Blue Monday? Heb je er last van of vind je het een onzinterm? Laat het ons weten in de comments.

Vond je dit leuk om te lezen? Misschien vind je dit ook interessant:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.