Hoe overleef je de tropenjaren?

door Wendy

Slapeloze nachten, huilende kindjes zonder dat je weet wat er scheelt en alle nieuwe taken. De eerste jaren als nieuwbakken ouders – ook wel tropenjaren genoemd – zijn heftig. Heel heftig. Met deze tips overleef je de periode.

Tropenjaren

Tropenjaren zijn volgens Van Dale ‘bijzonder zware, slopende jaren’. Een treffende beschrijving voor de slopende periode met kleine kinderen, als je het ons vraagt. Een kind krijgen, is het mooiste wat er is. Maar het zet ook je leven op z’n kop. Je zorgt niet meer alleen voor jezelf, je hebt ook een kindje die je gezond en gelukkig moet houden. De eerste dagen ben je zo verliefd op je kleintje dat alles langs je heen gaat en de komende twee à drie jaar blijf je dat gevoel hebben vanwege het slaaptekort en weinig tijd om bij te komen. Hoe overleef je die tropenjaren?

 1. Naar bed, naar bed
  Zeg je sociale leven voor even gedag, vergeet je favoriete serie en laat social media voor wat het is en ga alsjeblieft op tijd slapen. Duik rond een uurtje of tien je bed in en pak wat slaap totdat je kleintje wakker wordt voor een voeding. Misschien lig je maar 20 minuten voordat je gewekt wordt, maar het kan ook zo dat je maar liefst twee uur extra slaap meepakt. Da’s toch lekker.
  Ik moet deze regel zelf ook nog naleven hoor, ik bedoel: het huishouden, series en mijn werk – ik werk thuis en zit vaak ’s avonds nog achter mijn laptop. Heel slecht, I know. De gevolgen van mijn korte nachten, voel ik wel. Hallo donkere kringen en hallo hele dag snacken om energie te krijgen. Oeps.
 2. Nap time
  Doet je kind dutjes? Doe mee. In de kraamweek wijst de kraamhulp je terecht als je wakker blijft als de baby slaapt en eigenlijk moet je dat gewoon zolang mogelijk volhouden. Want alle beetjes helpen, dus.doe.powernapjes!
 3. Mama’s mantra
  Krampjes, regeldagen, sprongetjes of team no sleep: het is even naar, maar het gaat voorbij. Fluister jezelf in donkere tijden dit mantra toe: ‘het is een fase’. Want het is de waarheid, kleine kwaaltjes zijn snel weer voorbij. Net als de zoete babytijd en de grappige dreumes- en peutertijd. Geniet van de leuke momenten samen en houd vol als het even wat lastiger gaat. Het is een fase, het is een fase, het is een fase.
 4. Doe leuke dingen samen
  Plan minimaal één keer per maand een date night. Ga samen uit eten, naar de bios, of een nachtje naar een hotel en praat ongestoord met elkaar. Zo houden jullie het leuk samen en vergeten jullie niet wat je zo leuk aan de ander vindt. Heel belangrijk, want zo’n veertig procent van de huwelijken strandt. En een groot deel strandt als het gezin middenin de tropenjaren zit, met kinderen tussen de nul en acht jaar. Schuldgevoel als jullie samen een weekendje weggaan en de kinderen bij opa en oma laten, is nergens voor nodig. Het is juist goed voor de kinderen als jullie elkaar leuk blijven vinden.
 5. You-time
  Het klinkt corny, maar wat tijd voor jezelf is hoognodig. Als moeder ben je aan het zorgen en doe je je best om het je kinderen naar de zin te maken. Dat doe je met alle liefde. Maar vergeet ook niet lief te zijn voor jezelf. Gun jezelf elke week wat me-time, al is het maar een uurtje waarin je doet waar je het meest van ontspant. Geniet van een thuis-spa, een rustige wandeling of ga een uurtje sporten. Ook belangrijk, afspreken en bijkletsen met vriendinnen. Zijn jullie kindjes ongeveer even oud? Ga elke week naar dat leuke koffietentje met speelhoek of bezoek elkaar thuis. En anders plan je ook minimaal een keer per maand een avondje weg met je vriendin. Zeker weten dat je daarna weer opgeladen thuiskomt.
 6. Healthy mom
  De jaren met kleine kinderen zijn druk en intens. Natuurlijk zijn patat, pizza en ander fastfood ideaal voer als je moe bent en geen zin hebt om te koken, maar gezond en goed voor je lijf? Nou nee. Gezond voedsel geeft de energie waar je lichaam zo’n behoefte aan heeft. Suiker en fastfood geven dat ook, maar het energielevel piekt snel en is al snel uitgewerkt, waardoor je lichaam weer om nieuwe suiker en energie vraagt. Die schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je je futloos en moe voelt.
  Gezond voedsel geeft juist stabiele energie. Ook ben je helder van geest en wordt lichamelijke inspanning gemakkelijker. Precies wat je nodig hebt in de tropenjaren dus. Probeer zoveel mogelijk gezond te eten en als je wel fastfood bestelt, zorg dan dat je de avonden waarop je fastfood op tafel zet, door de week verspreid.

Hoe vond jij de tropenjaren of zit je er nog middenin? Hoe heb jij ze overleefd en heb je tips? We lezen het graag!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.