Hoe sta je jouw puber bij in de puberteit?

door Tessa

Misschien voelt het voor jullie ook wel als de dag van gisteren, het moment dat je jouw little one voor het eerst in jouw armen sloeg. Maar ineens komt het besef dat jouw kleine meid of stoere zoon helemaal niet meer zo klein is en binnenkort alweer een jaartje ouder wordt. Staat de puberteit al voor de deur? Of vertoont jouw kind al de eerste symptomen die kenmerkend zijn voor deze periode? En eerlijk is eerlijk, de puberteit is soms best een uitdaging, want grote kans dat jullie het ook weleens niet eens zullen zijn met elkaar, maar vergeet niet dat deze tijd ook heel bijzonder is. Jouw kind wordt namelijk een kleine volwassene, die de mooiste avonturen gaat beleven en klaar is voor een ontdekkingsreis. Hoe mooi is het dat jij als ouder er in deze periode juist voor jouw kind kunt zijn en hem kan bijstaan om het mooiste uit zichzelf te halen. In deze blog lees je over de puberteit, de bijkomende veranderingen en tips hoe jij als ouder kunt helpen.

De puberteit

De puberteit is een periode waarin kinderen veranderen in (fysieke) volwassenen. Doordat de ontwikkeling van ieder kind uniek is, is het niet precies te zeggen wanneer de puberteit bij jouw kind begint. Meestal is dit voor meisjes vanaf hun elfde. Bij jongens begint de puberteit gemiddeld twee jaar later, vanaf hun dertiende. Maar er zijn ook kinderen die jonger of juist en paar jaar later in de puberteit komen. Vanaf achttien jaar zijn de meeste kinderen ‘uitgepuberd’.

Veranderingen tijdens de puberteit

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt herkennen of jouw kind in de puberteit zit. Er verandert namelijk veel, niet alleen aan het gedrag en het brein van jouw kind, maar ook lichamelijk. Bijvoorbeeld het eerste puistje, die met paniek in de spiegel bestudeerd wordt. Maar ook heftige stemmingswisselingen en onbekende gevoelens zijn kenmerkend voor de puberteit.

Andere voorbeelden zoals, een groeispurt, stemveranderingen en lichaamsbeharing, komen ook voor in de tijd dat jouw kind een volwassene begint te worden. En omdat de hormonen extra actief zijn, kunnen de emoties elkaar erg afwisselen. Onthoud altijd dat dit proces erbij hoort en dat het niet aan jou als ouder ligt als jouw kind nét iets te fel uit de hoek komt.

Tips om jouw kind te kunnen helpen tijdens de puberteit

Geef ze de ruimte

De ruimte geven voor jou als ouder kan lastig zijn, maar met ruimte omgaan is misschien nog wel een grotere uitdaging. We weten allemaal dat je als ouder het liefst zo lang mogelijk verbonden blijft met jouw kind. Maar het is ook mooi om op een bepaalde leeftijd los te kunnen laten. Wanneer kinderen zelfstandig op ontdekkingsreis gaan, ontdekken ze vaak de mooiste dingen.

Vaste bedtijden

Dit klinkt misschien kinderachtig en grote kans dat jouw puber het niet meteen heel serieus neemt, maar de lichamelijke veranderingen die optreden tijdens de puberteit kosten jouw kind veel energie. Het is dan ook niet heel vreemd dat jouw tiener vaak moe is en graag wat langer in bed blijft liggen. Adviseer daarom een vaste bedtijd van bijvoorbeeld 22:00 uur en leg vooral uit waarom je dit doet.

Gebruik humor

Maak bijvoorbeeld een keer een grapje over het gamedrag van jouw kind of het eindeloos voor de kledingkast staan op zoek naar een perfecte outfit. Door er humor in te houden, wordt deze periode een stuk gezelliger.

Straffen is niet de oplossing

Jouw puber heeft waarschijnlijk het gevoel dat straffen voor kleine kinderen is. Probeer daarom altijd naar oplossingen te kijken en te bespreken hoe hetgeen dat verkeerd ging, de volgende keer beter kan gaan. Sluit eventueel een compromis met elkaar.

Gezonde voeding

Een donut of een appel? Grote kans dat jouw puber voor de eerste optie kiest. Maar probeer jouw kind altijd te stimuleren in het eten van gezonde producten. Dit is namelijk niet alleen beter voor de energie van jouw tiener, maar helpt ook tijdens de groei en verdere ontwikkeling.

Belonen beloont jou ook

We hebben allemaal wel eens dingen gedaan om niet trots op te zijn. Zo ook jouw puber waarschijnlijk. Door jouw kind te straffen bereik je eigenlijk minder dan dat je zou willen. Praat over wat er fout ging en benoem juist het positieve aan de situatie. Doordat er een positief stofje vrijkomt, dat gekoppeld is aan de situatie, is de kans groot dat jouw puber de volgende keer wel het gewenste gedrag vertoond.

Heb jij al kids in de puberteit? En wat is volgens jou een tip die echt niet mag ontbreken in dit lijstje? Laat het ons weten in de comments!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.