Hoe werkt gebarentaal voor baby’s?

door Gastblogger

Communiceren met je baby, het blijft een dingetje… Je hebt jezelf waarschijnlijk al verschillende keren afgevraagd waarom hij maar blijft huilen. Op dit soort momenten zou je graag even willen dat je mini jou kon vertellen wat hij denkt. Gelukkig zijn er manieren om dit een stukje makkelijker te maken; leer communiceren met gebarentaal voor baby’s! Wij leggen je uit wat het is en hoe het werkt. Let’s go.

Huh, babygebarentaal?

Gebarentaal klinkt wellicht niet het makkelijkste, maar ook jij kunt het leren! In Amerika is babygebarentaal al jaren een trend. Het gaat om gebaren die je gebruikt als je tegen je baby praat. In principe is het niks anders dan je altijd al doet, alleen voeg je nu gebaren toe. Een baby leert deze gebaren na te doen, net als met het gebruiken van woordjes op latere leeftijd. Door middel van deze gebaren leert je mini al voordat hij kan praten wat hij voelt of ziet, ideaal!

Plus, plus, plus

Het kunnen begrijpen van je baby is één ding, maar daarnaast is het ook een grote plus dat het veel frustraties kan wegnemen. Hoef je je niet meer af te vragen waarom hij nou alsmaar blijft huilen, dat is toch top? Daarnaast blijkt uit Amerikaans onderzoek dat gebarentaal voor baby’s de taalontwikkeling stimuleert. Ze huilen daarentegen ook minder vaak, omdat hij zich eindelijk begrepen voelt. Dubbel plus!

Let’s get started

Maar wanneer begin je nou eigenlijk met het leren van gebarentaal voor je mini? Het communiceren hiervan kan eigenlijk al vrij vroeg, na een maand of zeven. Want drie keer hoera voor deze motoriek: de spieren in de handjes zijn namelijk al veel eerder ontwikkeld dan de spieren van de mond. Moeten we dan maar ons voordeel uithalen toch? 😉 Wist je dat zelfs een dreumes of peuter de gebarentaal nog kan oppakken?

Aan de slag!

Je kunt het beste beginnen met één of twee gebaren, kies hierbij woorden of voorwerpen die makkelijk te begrijpen zijn. Denk aan ‘eten’ waarbij je je duim en wijsvinger tegen elkaar zet en twee keer in de richting van je mond beweegt. Of het woord ‘waar’ en houd beide handen voor je. Beweeg je handen twee keer naar links en twee keer naar rechts en zeg vragend het woord ‘waar’. Gebruik de woorden en gebaren dus tegelijkertijd. Blijf het vervolgens ook herhalen, des te sneller hij leert. Je baby helpen door zijn handjes omhoog te houden kan ook zeker helpen. En een boek over gebarentaal, een cursus of filmpje op YouTube doen ook zeker wonderen! You can do it.

 

Heb jij nog een goede tip over babygebarentaal? Laat het ons weten in de comments.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.