Hoofdluizen: tips van de echte luizenmoeder

door Gastblogger

Na de meivakantie stromen de mails weer binnen: er zijn hoofdluizen gesignaleerd op school. Thanks lieve luizenmoeders die ze ontdekken en zo een heuse luizenplaag op school voorkomen! Suzanne is zo’n luizenmoeder en vertelt hoe je de kriebelende beestjes ontdekt.

Tips van de ECHTE luizenmoeder

Natuurlijk krijg ik ook heus wel eens jeuk als ik aan luizen en neten denk. Maar tot op heden heb ik nog geen enkel krioelend of vastgeplakt luisje gezien! Toch zal ik blijven pluizen en controleren, want hoe eerder je erbij bent, hoe beter het is! Zo voorkom je in het beste geval een heuse luizenplaag. De eerste keer dat ik zo’n controle moest doen, vond ik dat best spannend. Zou ik een eventuele luis wel herkennen? En neetjes niet over het hoofd zien? En wat nou als het hele hoofd vol zou zitten? Gewapend met een soort satéstokje begon ik vol goede moed aan mijn eerste echte luizencontrole. Nu maanden verder deel ik graag mijn ervaring met jou!

  • Achter de oren en in de nek kijk ik altijd extra goed, want luizen houden van warmte. Dat zijn dan vaak hun favoriete plekjes.
  • Hoofdluizen zijn grijsblauwe of roodbruine beestjes. Ze zijn erg klein.
  • Neten zijn de eitjes van de luizen, deze zijn wittig en zitten echt aan het haar vastgeplakt.

Van de luizencontrole maak ik graag een beetje een feestje. Even lekker een beetje door het haar kroelen, een klein praatje maken en als het even kan, het kapsel weer enigszins in model brengen. Kinderen vinden het over het algemeen prima en eigenlijk is het best gezellig. Mocht je kind nou thuiskomen met de mededeling dat hij luizen of neten heeft dan is dit what to do:

  • DO NOT PANIC. Het is niet erg en het is niet vies. Luizen houden van schoon haar (vertel dat ook aan je kind!)
  • Kammen is het toverwoord: de meest effectieve manier om die beestjes weg te krijgen is, kammen, kammen en nog eens kammen. Dat doe je met een luizenkam: een heel fijn klein kammetje waarmee je de luizen en de eitjes uit de haren verwijdert. Druk de luizen vervolgens direct dood en doe dit bij voorkeur boven een wit papier of de wasbak.
  • Vieze shampoo: helaas zijn sommige luizenstammen al resistent voor bepaalde chemische shampoos/ lotions, dus vraag jezelf af of je dit wilt proberen. Er zijn ook genoeg alternatieve middeltjes, zoals olie, azijn, vaseline of tea tree olie. Maar misschien kun je beter eindeloos kammen, dan iets proberen wat wellicht niet werkt.
  • Natuurlijk is het fijn als je zelf je kind geregeld even controleert. De meeste kinderen vinden het heerlijk als je even door hun haar kroelt, en mocht je na de vakantie te horen krijgen dat je kind luizen heeft, dan ben je nu voorbereid en weet je wat je moet doen.

Bonustip: dat kammen zal (zeker bij lange of krullende haren) pijn doen, doe dus wat crèmespoeling in het haar. Dat maakt het kammen een stuk makkelijker. En gezelliger ;-).

Nog meer lezen over dit kriebelige onderwerp? Bekijk dan ook eens ‘Help, mijn kind heeft hoofdluizen!’>

SuzanneSuzanne Cee is moeder van twee zoons (3 en 6 jaar)  en een ‘eigen leven’ hebben is voor haar nog een grote zoektocht. Vragen als: ‘Wie ben ik? Een hippe mama? Een oermoeder? Een carrièrevrouw? Of gewoon allemaal tegelijk?’ passeren daarbij de revue. Ze neemt ons mee op haar zoektocht, maar zegt in ieder geval een gewone moeder te zijn, die (net als alle anderen) het beste wil voor haar kinderen.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.