Houten kerstboom: handig én milieuvriendelijk!

door Gastblogger

Met de feestdagen voor de deur vraag ik mij ieder jaar weer hetzelfde af: ga ik voor een echte kerstboom of ga ik voor praktisch? Snel opgeruimd én let op: milieuvriendelijk(!). De echte kerstboom staat bij mij voor Sentiment met een hoofdletter S. Want, bij het binnenkomen de heerlijk vertrouwde geur, maar ook gevloek om dennennaalden in vingers en voeten én een klerezooi eind december (want OVERAL door het huis liggen dennennaalden). Bij milieuvriendelijk en praktisch denk ik aan iets wat niet van plastic is en wat ik braaf volgend jaar ook weer neerzet. Na wat wikken en wegen en inspiratie op social, kwam er het volgende uit: ik neem een houten kerstboom. Zo.

Met de keuze voor een houten kerstboom ben je er alleen niet. Want ga je hem zelf maken – DIY (voor de no-knows: Do It Yourself) – óf gewoon lekker kopen en hoppa, met één druk op de knop in huis? Ik vrees dat ik het voor het laatste ga. Want hoewel ik best een crea bea ben (dat durf ik te zeggen), ben ik ook lui. En een shopaholic, geef ik ook toe. Maar ik wil jullie graag inspireren en hoop natuurlijk dat jullie wél lekker aan de slag gaan! 

DIY

Ben je een echte creatieveling en heb jij wel zin om met je kids een mooie houten kerstboom in elkaar te zetten? Dan zeg ik: aan de slag! Ik vind onderstaande kerstboom van gevonden takken een prachtig voorbeeld van een boom die je samen met jouw kind(eren) kunt maken. Men neme een paar flinke takken uit het bos van verschillende grootte. Laat je kind de takken beschilderen met knutselverf voor hout. Een paar simpele banen om elke tak zijn voldoende voor een spetterend effect. Laat dit rustig opdrogen en bindt dan de takken met doorzichtig nylondraad aan elkaar. Let op dat je de takken van smal naar breed hangt. Paar mooie kerststerren aan je takken en je boom is ready to rumble!

Onderstaande boom is van houten planken gemaakt, een lange lat en wat whitewash verf. Teken een patroon van een kerstboom – bestaande uit drie vormen –  op papier. Knip het uit en neem het patroon over op een aantal planken die je tegen elkaar aanlegt. Zaag de vormen nu uit. Schuur de planken en behandel ze met white wash. Vervolgens bevestig je de planken aan elkaar door aan de achterkant van de planken een lat te bevestigen die dwars over alle planken loopt. Je bevestigt de lat met lijm en wat kleine schroefjes. Bevestig nu wat kleine spijkertjes die iets uitsteken aan de voorkant van de boom. Daaraan kun je wat kerstversieringen hangen. Plaats je boom langs de wand en decoreer met kerstverlichting.

Houten kerstboom kopen

Een houten boom kopen. Uhm ja, dat vind ik dus handig. En zo’n boom van drijfhout, vind ik mooi! Je kunt hem eigenlijk precies zo laten als ‘ie is, mooi door de vormen van het hout. Te saai voor jou? Tuig hem lekker op en geef hem wat kleur met linten en andere kersthangers.

Deze Jubiltree vind ik te gek! Heel minimalistisch, gewoon te koop en voor de handige Harry’s: dit kun je zelf ook wel maken, heus! Ik koos onderstaande foto om even goed dat frame te laten zien.

Maar dít wordt natuurlijk mijn boom! Lekker over the top. Hé en laat dit nou niet eens zo’n gekke uitdrukking zijn als we het over (houten) kerstbomen hebben!

Genoeg inspiratie! Wat ga jij dit jaar doen met de boom? Of heb jij zelf een mooie houten kerstboom gemaakt? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.