Huishoudelijke klusjes voor alle leeftijden

door Gastblogger

Ouders, de spil van het gezin, zijn vaak degene die veel van alle huishoudelijke klusjes uitvoeren. Het huishouden betreft het hele gezin, daarom is het goed om je kinderen hier van jongs af aan in te betrekken. Goed voor de ontwikkeling en hoe eerder je ermee begint, hoe sneller het een gewoonte wordt. Jonge kinderen vinden het vaak juist leuk om te helpen, maar wat laat je ze dan doen? Wij hebben een aantal goede en leerzame klusjes per leeftijdscategorie verzameld. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Goed voor de ontwikkeling

Door je kind te laten helpen bij het huishouden zal het verantwoordelijkheidsgevoel en zijn/haar zelfvertrouwen toenemen. Het beste is om hier vanaf een jaar of twee mee te beginnen, in de eerste twee jaar is je kindje namelijk vooral bezig met het ontdekken van zichzelf en de omgeving.

Peuters – 2 tot 4 jaar

De meeste peuters vinden het maar al te leuk om papa en mama na te doen en overal bij te helpen. Zij zijn nog een beetje te klein om echte vaste klusjes te doen en de meeste klusjes zijn nog te gevaarlijk. Dit is meer een fase waarin je je kleintje kennis laat maken met ‘helpen’. Je kunt je peuter simpele taakjes laten doen als kleding verzamelen dat gewassen moet worden, kleding in de wasmand stoppen, de eigen jas/schoenen op de juiste plek opruimen en het afstoffen met een stofdoek. De belangrijkste taak die jij je peuter kunt aanleren, is het opruimen van zijn of haar eigen speelgoed. Als je het op een speelse manier aanleert, hem helpt en aanmoedigt, dan wordt het vanzelf een gewoonte! Geen losliggende blokjes meer waar jij voor de zoveelste keren overheen struikelt.. Auw! 😉

Kleuters – 4 tot 6 jaar

Vanaf het moment dat je kind een jaar of vier/vijf is, kun je ze wat regelmatiger laten helpen bij eenvoudige huishoudelijke taken. Door dit dagelijks te doen zal het langzamerhand een gewoonte worden. Denk hierbij aan extra taakjes als (onder toezicht) hun eigen bed ’s ochtends netjes opmaken, helpen met het inruimen/uitruimen van de vaatwasser, de tafel dekken en afruimen, sokparen bij elkaar zoeken en de huisdieren verzorgen.

Onderbouw basisschool – 6 tot 8 jaar

Vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar kan het takenpakket wat verder uitgebreid worden. Yes! 😉 Wat extra klusjes die je kind kan verrichten zijn het voorbereiden van het koken; denk hierbij aan het wassen van de groente en simpel snijwerk. Ook de was ophangen en opvouwen, of het vuilnis verzamelen en helpen buiten zetten behoren tot taakjes die jonge kinderen kunnen uitvoeren.

Bovenbouw basisschool – 9 tot 12 jaar

Vanaf ongeveer negen jaar oud kunnen de wat moeilijkere klusjes uitgevoerd gaan worden. Het voorbereiden van een simpele maaltijd, stofzuigen of de vloer dweilen zijn zulke taken. Schijnt het zonnetje? Ga eens samen de ramen wassen, gezellig en productief!

Pubers – 12 jaar en ouder

De wil om zelfstandig te worden, eigenwijs en opstandig, dat klinkt als de pubertijd… Alle mama’s die pubers in huis hebben, weten dat het omgaan met een puber best ingewikkeld kan zijn en dat het met ups en downs gaat. Máár, goed nieuws! Vanaf twaalf jaar kunnen namelijk grotere taken worden uitgevoerd. Laat je tiener de badkamer schoonmaken, het gras maaien of de auto wassen (ja, ook aan de binnenkant!). Misschien kun je zelfs afspreken dat ze met grotere klussen wat extra’s kunnen verdienen. Hard werken loont!

Wat extra tips!

Het is slim om een overzicht te maken van alle taken die verricht moeten worden en door wie van het gezin wát gedaan moet worden. Probeer ook zeker niet te veel te verwachten. Doe het een keertje goed voor, maar laat het je kind vervolgens ook op een rustige manier zelf proberen. Stapje voor stapje! Complimentjes geven is erg belangrijk, dan weet je kind dat je hem dankbaar bent en dat hij het goed doet. Voor de wat jongere kinderen werkt een beloningssysteem vaak stimulerend. Je kunt bijvoorbeeld voor iedere volbrachte taak een sticker plakken of een kruisje zetten. Bij een volle kaart kan je een cadeautje geven, dit kan wat lekkers zijn, maar ook zakgeld of een immateriële beloning als wat langer mogen opblijven.

Helpen jouw kids al mee in de huishouding, of ga je het vanaf nu proberen? Wij zouden graag willen weten hoe het gaat! Vertel het in de comments hieronder.

 

ClaudiaClaudia (19) studeert Business Management aan de Hogeschool Utrecht en was werkzaam als marketing stagiaire bij kleertjes.com. Ze is gek op fashion; haar moeder heeft een eigen damesmodezaak, waar ook newborn kleding wordt verkocht. Ze heeft haar liefde voor mode dus niet van een vreemde! Bovendien past ze graag op haar oppaskindje en werkt ze in het weekend in de horeca en de zaak van haar moeder. Claudia leest veel modebladen en wilt de nieuwste trends maar al te graag in haar kast hebben hangen!

 

Vertel 't ons 5 reacties

  1. Nou ik zie mijn zoon van 12 nog echt niet dweilen. Ze hebben hier thuis de klusjes : was in de droger doen, vaatwasser uitruimen, kliko buiten zetten, plastic wegbrengen, hond uitlaten, en soms een boodschapje halen, voor ieder klusje krijgen ze €0,50 en 1x per week uitbetalen soort van zakgeld, en dat loopt soms op tot €4,50 per week.
    Ben heel benieuwd hoe dat bij andere gezinnen gaat.

  2. 3 meiden van 7, bijna 10 en 12. Alle drie moeten ze helpen. Dat varieert van kamer opruimen, tafel dekken en afruimen, keuken opruimen en handdoeken vouwen. Gaat niet altijd van harte, maar uiteindelijk doen ze het wel. Ik lees dat de klusjes voor de oudste wel uitgebreid mogen worden. Ga het eens proberen ?.

  3. L. Bekker- 27-01-2019 om 07:59

    Hier een zoon van 6. Sinds zijn 2e wilde hij al met van alles helpen. We hebben 1 vaste klus dat is het oud papier. Dozen dicht doen en buiten zetten met de kruiwagen. Dat wil hij nu zelf, zonder hulp steeds graag doen. Daarnaast helpt hij vaak met groente wassen en snijden, boodschappen doen, was vouwen, vaatwasser uitpakken en iets soppen de toilet of vloer dweilen al gaat dat wel vooral om het plezier. Daarnaast helpt hij zijn vader graag met klusjes in huis en mij in de moestuin. Er zijn nog geen “moet” klusjes maar laten hem wel al heel lang overal kennis mee maken. Er is ook een konijn, zijn konijn btw, maar het konijnenhok klusje daar loopt hij niet echt warm voor ?
    Beloningen doen we eigenlijk niet standaard. Er is wekelijks zakgeld v 2 euro en soms gewoon eens wat extra’s in de vorm v een kleinigheidje of wat lekkers voor alle goede hulp.

  4. Wat een goed artikel, want ik krijg continu dames in mijn praktijk (Fitalies) die alles zelf doen en tevens altijd moe zijn. Als ik dan vraag waarom doen de kinderen niets, kijken ze mij vreemd aan.

    Wij hebben een “student” schoonmaak rooster op de koelkast hangen. Ons hele huis is in 5e gedeeld en de taken rouleren. Tussen vrijdagmiddag en zondagavond moet iedereen zijn taakje gedaan hebben. Circa 45 min. zijn ze bezig. Ze vinden het natuurlijk niet leuk, maar snappen het wel. Ze zijn nu 13-15-17, maar vanaf hun 10e jaar poetsen ze hier al de toiletten. Ze worden hier niet slechter van, maar wel zelfstandiger!

  5. Dat is leuk om te lezen Annelies! Wat goed dat jouw kinderen al een tijdje helpen in het huishouden.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.