Ieder kind is uniek

door Gastblogger

Vakantie! De één geniet er met volle teugen van, de ander vindt het stiekem best wel een uitdaging om deze periode ‘gezellig’ door te komen. Het bedenken van leuke, betaalbare uitstapjes, orde thuis handhaven, 24/7 oproepbaar zijn…. Wat zouden we toch moeten zonder de moderne technologie. Wil je net je zomerse kookskills gaan inzetten, dan ontstaat er per direct geruzie of ze rennen hysterisch rond in huis. Dan blijkt de tv of iPad toch vaak dé (onpedagogische) uitkomst. Kiezen voor een ‘makkelijke’ oplossing (om de lieve vrede te bewaren) mag soms best. Ieder kind heeft zijn eigen unieke samenstelling. Dat is fantastisch! Maar soms werken die verschillende karakters in één huis niet altijd even lekker samen. En dan duurt de vakantie soms best lang… En toch willen wij graag dat onze kinderen ‘gemiddeld’ zijn. Waarom? Zou alles dan makkelijker zijn? Zou er thuis meer rust zijn? Geen zorgen over school?

Wij hadden als school besloten om geen Cito resultaten op de rapporten te vermelden. Wij hebben de Cito gebruikt om te kunnen zien of de kinderen na ‘de Corona’- thuiswerk-periode hiaten hadden opgelopen zodat wij hier snel op in konden spelen. Maar jeetje, dit veroorzaakte bij veel ouders toch wel wat lichte paniek. Cito is een momentopname die echt wel iets meet. Maar er zijn zo veel factoren waarom we in het onderwijs onze twijfels hebben bij deze manier van meten. Zit een kind die dag net even niet lekker in zijn vel, met zijn hoofd ergens anders, faalangstig/perfectionistisch….. Dan meet je vooral dat.

Totaalpakketje

Ik gebruik het om allerlei gegevens naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. Vaak helpt de Cito mij om constateringen te kunnen beargumenteren. Maar die D score, staat dan wel op het rapport van dit zeer verdrietige kind (wat misschien wel hoogbegaafd is maar zoooo perfectionistisch en faalangstig). Het feit dat een kind hier verdrietig van wordt geeft aan hoe veel waarde wij ouders, hechten aan deze landelijke normering. Deze toets meet kennis, maar niet het hele pakketje. In mijn klas zeg ik altijd tegen de kinderen: “Een professor heeft helemaal niks aan zijn hoofd, als hij niet heeft leren doorzetten”. Ben je heel slim, dan moet je andere uitdagingen aangaan dan een dyslect. Ditzelfde geldt voor een kind met een fysieke handicap of een kind met ADHD. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen aan te gaan in het leven. Kinderen zijn sterk en veerkrachtig (totdat wij gaan zeggen dat hun handicap hun excuus is om iets niet te hoeven. Dan wordt het pas echt een handicap!). Maar bovenal zijn kinderen prachtig als totaalpakketje.

Ieder kind in zijn kracht

In de toekomst gaat onze snel veranderende maatschappij niet om gemiddelden vragen, maar om bijzondere mensen. Mensen die net even anders zijn. Laten we alsjeblieft stoppen met het meten van gemiddelden en beginnen met het kijken naar alle kwaliteiten die onze kinderen bezitten. Ook, en misschien wel vooral, de kwaliteiten die niet meetbaar zijn met een toets. Creativiteit, doorzettingsvermogen, empatisch vermogen, organisatorische talenten….Natuurlijk moet ieder kind een goede basis aangeboden krijgen, dat is een voorwaarde om je talenten te kunnen uitbreiden. Laten we gaan kijken naar hun unieke eigenschappen, deze uitbouwen en ze straks zelfverzekerd de wereld in te sturen. Hoe mooi zou dat zijn. Ieder kind in zijn kracht!

Meer lezen van Hanneke?

Hanneke Kuijer

Hanneke (35) heeft drie kinderen, twee zoontjes van 3 en 5 jaar en een dochter van 8 jaar. Haar kinderen zorgen ervoor dat iedere dag zowel een uitdaging als een feestje is. Naast dat Hanneke moeder is, staat ze voor de klas als juf. Deze leuke juf geeft les aan kinderen uit groep 6 en gaat geen uitdaging uit de weg! Haar levensmotto is dan ook ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Hanneke is altijd nèt even anders. Ze is creatief, energiek, houdt van mode & styling, is sociaal, impulsief, ziet in alles wat positiefs en doet dit het liefst allemaal door elkaar!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.