Je kind in 9 stappen zindelijk: zo pak je het aan

door Gastblogger

Je kind helpen zindelijk te worden, het is geen makkelijke taak. Men neme een potje, stapels schone kleren en een portie doorzettingsvermogen.

Wanneer moeten kindjes ongeveer zindelijk worden?

De meeste kinderen zijn tussen twee en drie jaar overdag zindelijk. Denk je dat je er dan bent? Mais non! De meeste kinderen zijn ’s nachts pas zindelijk als ze tussen de 3 en 4 jaar oud zijn. En jongetjes zijn dan vaak nog  wat later dan meisjes. Het streven is om je kind overdag op de wc te laten plassen voor de vierde verjaardag. Basisscholen mogen kinderen die nog niet zindelijk  zijn namelijk weigeren. Volgens de onderwijsraad is de juf of meester namelijk niet verantwoordelijk voor het verschonen van luiers.

Handige hulpjes

Voordat je begint is het handig om een potje aan te schaffen (in een lievelingskleur of met muziekje wanneer je kind zijn behoefte doet). Als je al een fase verder bent is een wc-brilverkleiner handig: zo zakt je kleintje niet met zijn billen door de wc-bril. Een klein krukje om op de wc te klimmen of de handjes te wassen is tot slot ook een zeer handig hulpje.

Je kan dit!

Misschien zie je als een berg op tegen dit proces – ja, het is een proces – maar het is al miljoenen mensen voor jou ook gelukt. Dus: dit gaat jou lukken. Het belangrijkste is consequentie en daadkracht. Denk dus niet: ‘Ai, ongelukjes komen me nu even niet uit…’ It’s part of the process. Als die luier overdag uitgaat, laat hem dan ook overdag uit. Dit zijn 9 handige tips om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 1. Je kunt zelf een moment kiezen om je kind te trainen op zindelijkheid, maar je kunt ook wachten tot je kind zelf aangeeft geen luier meer om te willen. Misschien geeft hij zelfs aan dat hij ook op de wc wil. Wachten is een meer natuurlijke manier.
 2. Laat je kind ‘kennis maken’ met het potje. Ga zelf op het potje zitten of  doe het voor met een pop. Ook praten en lezen over poepen en plassen helpt. Leer je kind dat poep niet eng of vies is. Er zijn genoeg leuke voorleesboekjes over dit onderwerp. We geven je onderaan dit artikel een lijst met tips.
 3. Kennis gemaakt? Nu is het tijd om daad bij woord te voegen: de luier gaat (overdag) uit. Dit gaat makkelijker  in de zomer, omdat je kind dan toch al weinig kleding aanheeft. Zorg wel dat het potje, zeker de eerst weken, altijd binnen handbereik staat.
 4. Bij zindelijk worden, horen (bijna-)ongelukjes. Trek je kindje dus kleding aan, die je makkelijk uittrekt. Bijvoorbeeld een legging die je in een handomdraai naar beneden kunt trekken. Laat je kind verder altijd plassen voordat je de deur uitgaat en neem in deze periode altijd doekjes, een schone onderbroek en broek mee. Er zijn ook handige portable plaspotjes!
 5. Toch een ongelukje? Hoort erbij, wordt vooral niet boos en uit ook geen teleurstelling. Dat werkt alleen maar demotiverend.
 6. Kindjes moeten vaak na een maaltijd of het moment dat ze iets gedronken hebben hun behoefte doen. Een perfect moment om je kind alvast op het potje te zetten.
 7. Jij staat aan de zijlijn en bent een fan: je moedigt je kind voortdurend aan en geeft een beloning als het hem gelukt is om in het potje te plassen of poepen. Denk daarbij aan een sticker die hij op een soort zindelijkheidskalender mag plakken.
 8. Gebeurt er iets groots of ingrijpends in jullie gezin? Krijg je bijvoorbeeld een tweede (of derde, of ..), gaan jullie verhuizen of is er sprake van een sterfgeval dichtbij? Dit is niet het moment om je kind zindelijk te maken, het lijkt dan simpelweg vaak niet te lukken. Zulke ingrijpende gebeurtenissen kunnen er zelf voor zorgen dat zindelijke kinderen weer in hun broek plassen of een luier om willen.
 9. Is je kindje overdag al zindelijk? Zet je kind ’s avonds voordat je zelf naar bed gaat nog even op de wc. Dit helpt nachtelijke ongelukjes te voorkomen. Is je kind een paar nachten droog doorgekomen? Probeer hem dan eens zonder luier te laten slapen.

Leuke boekjes over zindelijk worden

 • Mag ik eens in je luier kijken?  – Guido van Genechten
 • Het Grote Billen-Boek – Guido van Genechten
 • Een geweldig cadeau – Guido van Genechten
 • Bobbi op het potje – Ingeborg Bijlsma en Monica Maas
 • Kas op het potje – Pauline Oud
 • Op het potje – Alona Frankel
 • Lulu’s potje- kijken & doen – Camilla Reid  en Ailie Busby
 • Potje – Mylo Freeman

Tot zover alle tips & tricks rondom het zindelijk maken van je kind. Misschien is deze missie allang voor jou geslaagd en wil je nog een paar gouden tips met ons en andere moeders delen? We horen ze graag!

Bronnen:

Nog meer tips? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.