Let it grow: tuinieren met kids

door Lidian

Hoe je het ook went of keert, kinderen zijn en blijven nieuwsgierig. Dit is natuurlijk erg goed! Want doordat jouw kindje nieuwsgierig is, leert en ontdekt hij nieuwe dingen. Zo vinden kids het ook erg interessant om in aanraking te zijn met de natuur. De natuur prikkelt alle zintuigen en daagt hen uit tot creativiteit en verbeelding. Het is dan ook héérlijk voor een kind, vooral in de zomer… want er is dan altijd zo veel te zien en te ontdekken. Tuinieren is één van die bezigheden wat voor een kind niet alleen erg leuk is om te doen maar ook erg leerzaam. Daarentegen werkt tuinieren ook nog eens goed voor de mentale (latere) gezondheid van niet alleen jouw kindje maar ook op die van jezelf!

Dus… tijd om de handjes in de grond te steken en het bloeien en groeien te laten beginnen! 😉 Zorg er wel voor dat jouw tuin ‘tuinier-proof’ is of schaf een moestuintje aan, zodat de groenten en vruchten goed groot kunnen worden. Er zijn veel verschillende gewassen en fruitsoorten die relatief gemakkelijk te kweken zijn, wij hebben de leukste 8 voor je op een rijtje gezet!

Let it grow, let it grow…

Onderstaande gewassen en fruitsoorten zijn makkelijk te kweken en zijn ook nog eens fun om te oogsten. Let’s begin! 😉

Verschillende gewassen:

#1  Cherry Tomaatjes
Tomaten zijn vruchten die kids over het algemeen gemakkelijk naar binnen weten te smikkelen. Hoe leuk is het als zij straks hun eigen tomaatjes kunnen eten?! 😉 Je kan ze kweken op een zonnige plaats in de tuin, op je balkon of op het terras. Gebruik stekjes in plaats van zaadjes. Zodra ze groter worden moeten ze losjes aan stokken worden vastgemaakt. Om de tomaatjes goed te laten groeien, is het belangrijk dat je veel compost toevoegt. Geef de grond van het plantje ook genoeg water en probeer de bladeren hierbij droog te houden. Het groeiseizoen is 50-75 dagen, eventjes wachten dus!

#2 Wortelen
Worteltjes, hmmm! Lekker voor bij het avondeten en super leuk als jullie straks samen de eigen gekweekte worteltjes aan tafel op zitten te eten, toch? Wortelzaden kan je rechtstreeks in de grond zaaien en hebben de voorkeur voor koelere temperaturen. Het kan wat langer duren voor ze weten te ontkiemen, dus geef niet te snel op en probeer geduldig te zijn. De grond moet vrij zijn van stenen om zo gemakkelijk de wortel ‘naar beneden’ te laten groeien. Zorg ervoor dat je de worteltjes veel water geeft. Ze zullen in ongeveer 60 dagen rijp zijn!

#3 Aardappelen
Wie houdt er niet van een lekker AVG-tje in de avond? 😉 Voor wie nog niet bekend is met de afkorting, wij hebben het hier natuurlijk over een overhéérlijk avondmaal van aardappelen, vlees (of vega) én groenten. Verbouw samen met jouw kids eigen aardappelen, er zijn een aantal verschillende soorten dus bekijk goed welke jullie in de tuin willen laten groeien. Heb je een aardappel die al aan het spruiten is? Snijdt deze dan in stukjes, met aan elk stukje een spruit en poot deze in de grond met het spruitje naar beneden. In welke maand je de aardappelen poot, verschilt per ras

  • Vroege aardappelrassen: vanaf half maart
  • Halfvroege aardappelrassen: vanaf begin april
  • Late aardappelrassen: vanaf begin tot eind april

Let goed op want aardappelen kennen goede en slechte buren. Goede buren zijn aardbeien, munt, maïs en spinazie. Maar poot aardappelen niet naast selderij, tomaat of rode biet. De aardappeltjes hebben een voedselrijke en vochtige bodem nodig. Zorg ervoor dat je een flinke laag compost door de grond werkt en geef ze regelmatig water, zeker als het warm weer is! 😉

#4 Sla
Groenten geven vaak snelle resultaten, wat voor kinderen erg leuk is om te zien! Het maken van eigen sla, kan er voor zorgen dat jouw kind meer geïnteresseerd raakt in het eten van verschillende groentes. Van de maanden maart tot en met augustus kan je sla zaaien in de tuin. Sla kweek je op een vruchtbare, luchtige en vochtige grond. Maar pas op… zorg dat de grond niet té vochtig is. Sla houdt er, net zoals jouw kind, van om in het zonnetje te staan! Niet in té fel zonlicht… in de zomer kan de sla beter in de schaduw staan. Sla houdt van schaduw. Houd de aarde vochtig, vooral tijdens de eerste twee weken. Het groeiseizoen is 40-50 dagen.

#5 Radijsjes
Binnen 3-10 dagen ontkiemt de radijs al, wat voor de kleine tuinier erg leuk is om te zien. Hoe sneller, hoe interessanter voor een kind. Radijsjes kunnen zeer dicht op elkaar worden geplant. Het groeiseizoen is 20-30 dagen!

Verschillende fruitsoorten:

#6 Kersen
Naast dat kersen erg lekker zijn om zelf te kweken, is de bloesem aan de kersenboom in het voorjaar een adembenemend plaatje. Een kersenboompje kan je vanaf begin november tot maart planten, maar… pas wel op dat het niet vriest! Het boompje kan je het beste niet te dicht bij het moestuintje plaatsen en moet bij voorkeur in een lichte kleigrond geplaatst worden. Geen lichte kleigrond tot je beschikking? Zorg er dan in ieder geval voor dat de grond vocht vasthoudt. De eerste dagen na het planten mag je het boompje veel water geven, daarna moet je er voor zorgen dat de grond niet te nat is! De bloeiperiode van de kers is rond april – mei en de oogstperiode is rond juni – juli.

#7  Aardbeien
Aardbeien. Wie heeft ze in de zomer niet in huis? Laten we héél eerlijk zijn zo’n bakje met aardbeien kan best aan de prijs zijn als je het koopt in een winkel. No worries! Vanaf nu haal je ze gewoon heerlijk vers uit jouw eigen tuin. En… vaak zijn ze zelfs nog veel lekkerder als je ze zelf kweekt! 😉

Kijk goed welke aardbeien je wilt gaan kweken, je kan kiezen voor enkeldragende aardbeien en doordragende soorten.  Welke soort je kiest heeft invloed op het tijdstip en de plantafstanden van het uitplanten. Zo stoppen enkeldragende aardbeien na ongeveer 2 tot 3 weken met vruchten produceren in de zomer. Daarentegen groeien doordragende soorten door tot in de herfst. Enkeldragende aardbeien geven van begin juni tot begin augustus een heleboel aardbeien, erg leuk voor in de zomervakantie dus! Kies je toch liever voor doordragende soorten? Dan heb je geluk, want deze soorten zorgen ervoor dat je 5 jaar na elkaar het hele seizoen bent voorzien van lekkere zoete snacks!

#8 Appels
Vaak geef je een kind een appel mee naar school als tussendoortje. Als je straks een appelboompje in de tuin hebt, dan zal jouw kind niet alleen op school een lekker tussendoortje hebben maar ook thuis. 😉 Er is namelijk niets leuker dan een eigen fruitboom in de tuin. Als je zelf een appelboom wilt kweken dan is het goed om te weten, dat appelbomen behoefte hebben aan een zonnige plek in de tuin. De grond moet niet té vochtig zijn, zorg dat je je aan de plantafstand van 2, 7 of 12 meter houdt. Dit verschilt per appelboom, dus bekijk even goed welke plantafstand bij jouw appelboom hoort! Ook moeten de wortels voldoende ruimte hebben in de grond en is het belangrijk dat je de boom regelmatig water geeft. Wanneer je jouw appels kunt oogsten is afhankelijk van het ras.

Haal dat tuingereedschap maar tevoorschijn, want er staat jullie wat tuinierwerk te wachten! Tip: Maak het kweken extra leuk door samen een klein groei-boekje bij te houden.

Heeft jouw kind groene vingers? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments en deel jullie beste tips met ons!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.