“Ga jij maar even op de iPad!”: leerzame apps voor kids

door Gastblogger

Tablets, smartphones en andere technologische snufjes: waarschijnlijk is je kind er handiger mee dan jij zelf. Ze groeien immers op in een maatschappij waar alles een scherm heeft. En zeg nou zelf: het is ook fijn om de vertrouwde iPad in te kunnen zetten als afleidingsmanoeuvre. Als er net iets te hard geschreeuwd wordt bijvoorbeeld. Of als er andere dringende zaken op je staan te wachten. Maar hoe zorg je dat al die schermtijd ook echt wat oplevert? Want het zoveelste potje Fortnite houdt je kind wel bezig, maar heel leerzaam is het niet. Daarom hebben wij de leukste leerzame apps voor je op een rijtje gezet.

Leeftijd: 2-4

Ook voor de allerjongsten zijn er apps die ze wat bij kunnen brengen.

#1 Woezel en Pip – in de tovertuin (2+, Android & iOS) leert jouw kind logisch nadenken en kennis maken met cijfers. Er zijn vijf verschillende spelletjes en de app heeft weinig tot geen geschreven tekst, dus is makkelijk te navigeren. De bekende figuren en simpele bediening maken deze app heel aantrekkelijk voor je peuter.

#2 Quick Maths Jr (3+, iOs). Deze vrolijke app met moderne vormgeving is perfect om vroeg te beginnen met het oefenen van rekenen in de vorm van leuke spelletjes. De rekensommetjes zijn erg simpel en visueel gemaakt om duidelijk te maken voor zelfs te allerkleinsten. Als je een rekenspelletje voltooid hebt krijg je een onderdeel om je poppetje mee aan te kleden als beloning.

Leeftijd: 4-6

#3 Patchimals schrijfoefeningen (4+, Android & iOs) zijn perfect om jonge kinderen te laten oefenen met schrijven. Laat ze de vormen volgen met hun vinger of met een stylus, om de pengrip onder de knie te krijgen. Patchimals heeft ook een vrije teken functie, waarbij het kind alle creativiteit kwijt kan. Deze app is in het Engels, maar intuïtief genoeg zodat een kleuter zelf de weg kan vinden. Alleen het hoofdmenu moet worden ingesteld door een volwassene.

#4 Animate me (4+, Android & iOs). Zoek je een app die heel leuk is, maar toch leerzaam? Animate me is dan een goede! Met deze app kun je simpele animaties leren maken. Een kort filmpje legt uit hoe het werkt en dan kan je kindje meteen aan de slag met het laten bewegen van het poppetje. Pas wel op, alleen de worm is gratis, de rest moet gekocht worden. Maak eerst het apparaat kindvriendelijk zodat ze niet per ongeluk aankopen kunnen doen!

#5 Pilipop Leer Engels voor kinderen (4+, iOs). Je kunt nooit te vroeg beginnen met een tweede taal. Deze app heeft korte spelletjes van twee minuten in het thema van een bepaald land, waardoor je kind spelenderwijs Engelse woordjes leert. De woorden zijn niet specifiek gekoppeld aan het landenthema, maar zijn basistermen zoals tellen, kleuren, eten en dieren.

Leeftijd: 6-8

#6 Slice Fractions (6+, Android & iOS) heeft geen geschreven tekst en maakt breuken daardoor heel inzichtelijk. Met leuke afbeeldingen wordt er uitgelegd wat een breuk is, hoe deze verdeeld kan worden en hoe je dat dan moet opschrijven (in cijfers). Het is niet alleen een goede manier om kennis te maken met breuken, het is ook een leuk en uitdagend puzzelspel.

#7 Tic Toc Time klokkijken (7+, Android & iOS). Met deze app kun je klokkijken, leren hoe een kompas werkt en zelfs leren wat de zon te maken heeft met de verandering van seizoenen. Het enige nadeel is dat de digitale klok werkt met A.M. en P.M., wat niet overeenkomt met de Nederlandse manier van digitale klokkijken: de 24-uurs klok (00:00-23:59).

#8 Inventioneers (7+, Android & iOS) is een app voor de kleine uitvinder. Ook weer een heel leuk puzzelspel waar je kind ook nog wat van op kan steken. Door de puzzels op te lossen kunnen kinderen veel leren over technische onderdelen, zoals de werking van tandwielen. Dit spelletje is ook zeker aan te raden voor volwassenen, kijk maar eens of jij alle puzzels op kunt lossen!

 

Leeftijd: 8-10

#9 Words & Birds (8+, iOS) is een web-app om spelenderwijs Engels te leren en verbeteren voor jongere kinderen. Met spelletjes leren de kinderen onder andere woordjes, spelling en werkwoordsvormen. Deze app vereist iets meer voorbereiding van een volwassene, zoals het maken van een account en het instellen van het niveau. Je kind moet inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, dus verzin iets wat makkelijk te onthouden is!

#10 Dragonbox Algebra 5+/12+ (9+, iOS) leert jouw kind de basisprincipes van Algebra door middel van puzzels. Laat je niet afschrikken door de term ‘Algebra’. De puzzels zijn zo ingericht dat je eigenlijk niet door hebt dat je met wiskunde bezig bent. Voor de echte beginneling is er een makkelijkere versie, ook goed voor kinderen die moeite hebben met rekenen.

#11 Rube Works! (10+, iOS). Gebaseerd op de wereldberoemde Rube Goldberg machine kun je met deze app puzzels maken om de uitvinding te voltooien. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk. Voor de beste oplossing krijg je drie sterren, wat je kind kan motiveren om extra hard zijn of haar best te doen. Door steeds weer te moeten testen en dingen opnieuw te bouwen, leert een kind ook om door te zetten.

Met deze apps leert jouw lieveling dus gelukkig ook nog wat van al dat turen naar een schermpje. Tip van ons: deze apps zijn onwijs leuk om eens zelf uit te proberen, als je bijvoorbeeld je breukenkennis of English skills wilt opfrissen. We horen graag of je de apps hebt uitgeprobeerd en welke apps jouw kids het allerleukste vinden in de comments hieronder!

Niet zo’n fan van de iPad? We hebben ook leuke andere tips om de dagen thuis door te komen! Lees ze hier.

 

Rosa GregoireRosa (22) is net afgestudeerd van de Hogeschool Utrecht en probeert nu het ‘echte leven’ uit. Ze heeft Digitale Media en Communicatie gestudeerd en brengt dus veel tijd online door. Haar favoriete sociale netwerk is Instagram, want de wereld is net een beetje mooier door een virtuele roze bril. Ze is ontzettend gek op lezen, dus als je haar IRL tegenkomt heeft ze vaak haar neus in een boek. Ze is werkzaam bij kleertjes.com als junior content marketeer.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.