Je kind voorbereiden op de basisschool: 15 tips

door Gastblogger

Nog even en dan is het zover: je kleintje gaat naar de basisschool. Een grote stap voor je (bijna-)kleuter èn een grote stap voor jou. Naar de basisschool gaan is met name een grote verandering, omdat je kind opeens vijf volle schooldagen van huis is. Zeker als je kind niet naar de kinderopvang ging, is dit een erg grote verandering wordt dit ‘even’ wennen. Waarbij er op de kinderopvang nog veel ruimte en tijd is voor het ritme van je kind, gelden er op de basisschool meer regels en worden er dus ook meer eisen aan je kind gesteld. Er wordt bijvoorbeeld van je kind verwacht dat hij met de lesjes meedoet. Ook als hij knutselen bijvoorbeeld niet leuk vindt, zal hij toch echt moeten deelnemen. Hoe bereid je je kind nou voor op de basisschool en hoe ga je er zelf mee om? Wij geven je 15 tips.

Voorbereiden op DE DAG

 • Vertel je kind niet te snel van tevoren over het feit dat hij voor het eerst naar school gaat. Een maand van te voren is lang genoeg. Te ver van te voren informeren over het feit dat er een GROTE DAG aankomt, kan averechts werken en alleen maar spanning veroorzaken. Blijf er vooral zelf ook luchtig over. Té enthousiast zijn, kan ook druk leggen op je kleuter.
 • Wat je wel kunt doen, is op den duur samen een boekje lezen ter voorbereiding op het naar school gaan. Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld ‘Lisa en Jimmy – Hoi, naar school!’ van Vivian den Hollander.
 • De meeste basisscholen hebben zogenaamde ‘wendagen’ voor kinderen, dit zijn er maximaal vijf. De basisschool is echter niet verplicht deze te geven en jij bent ook niet verplicht je kind op ‘wendag’ te sturen. Natuurlijk is het wel fijn om te doen met je kind, want zo kan hij/zij een beetje wennen aan de juf of meester en de kindjes in de klas. Is dit echt te spannend? Loop dan eens langs de school om je kind al een beetje kennis te laten maken op afstand.
 • Ga samen op pad om schoolspulletjes te kopen, zoals een rugtas, lunchtrommel, drinkbeker, gymtas en gymspullen. Maak van dit moment echt een feestje en laat je kind zelf deze dingen uitzoeken, zodat hij er trots op kan zijn.
 • Voordat je kind voor het eerst naar de basissschool gaat, leg je hem of haar uit wat er precies op een schooldag gebeurt, zodat je kind weet wat hij kan verwachten.

Checklist: wat kan je kind al zelf?

Er zijn een paar dingen die je voor jezelf (ruim) van te voren moet nagaan.

 • Heeft je kind een knuffel waaraan hij erg verknocht is? Het verschilt per school of een kind een knuffel mag meenemen. Mag het niet? Leer je kind dan van te voren om steeds vaker de knuffel thuis te laten.
 • Is je kind al zindelijk? In principe ben je al ouder verplicht om je kind zindelijk af te leveren op school. Echter is het op veel scholen geen probleem als je kind is een keertje een ongelukje heeft. Er zijn ook juffen en meesters die het niet erg vinden om eens de billen af te vegen, maar met zoveel kleuters om zich heen, kan een leerkracht niet te pas en te onpas de klas uit om je kind te helpen.
 • Kan je kind zichzelf aankleden? Na een gymlesje moet je kind in staat zijn om zelf zijn kleren weer aan te trekken. Veters strikken en knoopjes dichtmaken is vanzelfsprekend geen vereiste.
 • Kan je kind al zonder middagslaapje? Als je kind nog een dutje tussen de middag doet, is het verstandig om dat in de periode voordat hij naar school gaat te verminderen tot een minimum. Lukt het echt niet? Dan kun je je kind altijd een middagje thuis laten blijven, zodat hij wel een keer een dag heeft om een middagslaapje te doen. Vanaf 5 jaar zijn kinderen pas echt leerplichtig en kun je ze niet meer zomaar thuis houden.

Zeg maar dag tegen je moedertranen

 • Zorg dat de dag dat je kind voor het eerst naar school gaat, zo rustig mogelijk verloopt. Ga niet met de hele familie, maar kies welke ouder er mee gaat.
 • Het kan zijn dat je kind het op de dag zelf helemáál niet ziet zitten en het afscheid tussen jou en je kind escaleert in een hysterische huilbui. Heel moeilijk voor jou als ouder, maar je moet rustig blijven; ga vooral niet meehuilen.
 • Blijf positief en neem vooral op tijd en vastberaden afscheid van je kind. In de klas blijven hangen, maakt het er niet beter op. Bovendien is er een juf of meester die hier heel veel ervaring mee heeft en jouw kind opvangt.
 • In de middag zorg je natuurlijk dat je op tijd bent om je kleuter op te halen.
 • Maak je tot slot niet teveel zorgen en geef je kind de tijd om te wennen. Het kan zijn dat je kind wel een half jaar nodig heeft. Misschien zegt hij al die tijd geen boe of bah, en praat hij daarna iedereen opeens de oren van het hoofd. Heb vooral geduld en stel je verwachtingen bij.

Tot slot

Je kleuter zal moeten wennen aan het nieuwe ritme. Opeens vijf dagen naar school moeten, is voor een kind hartstikke vermoeiend. Het kan zijn dat hij omvalt van de slaap en de eerste tijd een beetje uit zijn of haar humeur is. Lekker laten en vooral heel lief zijn voor je grote-kleine vent of meid.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.