Jongen, meisje of genderneutraal?

door Gastblogger

Als je zwanger bent is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld dat mensen vragen: “Krijg je een jongetje of een meisje?”. Heel normaal, maar juíst deze vraag en de rol van geslacht in onze cultuur krijgen steeds meer aandacht in de media. Het woord ‘genderneutraal’ duikt op steeds meer plekken op. In Zweden is er zelfs een genderneutraal voornaamwoord aan de taal toegevoegd. Je hebt daar hij (han), zij (hon) en het genderneutrale hen. En ook in de wereld van kinderen horen we steeds meer over genderneutraal. Wij wilden hier meer over weten en gingen op onderzoek uit.

Hij, zij of iets anders?

De maatschappij verandert. Je kunt altijd als meisje gekleed zijn, maar je meer verbonden voelen met jongens. Of je soms meer een meisje en soms meer een jongen voelen. Dus ben je dan een hij of een zij? Een lastig vraagstuk waar sommige kinderen mee kunnen zitten. Nu zijn er geluiden over genderneutraal. Er zijn verschillende uitleggen te vinden, maar waar ze allemaal hetzelfde over zijn, is de mix. Genderneutraal is geen aseksuele middenweg, maar een stijl of manier van leven waarbij alles gemixt wordt. Eigenschappen die door de maatschappij als mannelijk worden gezien en eigenschappen die door de maatschappij als vrouwelijk worden gezien, zonder aan deze eigenschappen een slechter of beter oordeel te hangen. Door meer genderneutraliteit zijn mensen, en kinderen, vrijer in hun keuze en kunnen ze een eigen persoonlijkheid ontwikkelen in plaats van één die wordt opgelegd vanwege een bepaalde sekse.

Pimpelpaarse brandweerwagens

Ook in de modewereld zien we genderneutraliteit steeds meer terugkomen. Voor meisjes was het lange tijd alleen maar roze, bloemetjes en frutsels en voor jongens was het allemaal blauw met politiewagens en gereedschap. Maar wat nou als je als meisje gek bent op de brandweer en als jongen gek bent van de kleuren roze en paars. Dat was lastig. Maar tijden veranderen en de mode verandert mee. Grote (mode)ketens als H&M en Zara lanceerden een genderneutrale collectie voor volwassenen en ook make-up merk Mac kwam met een genderneutrale collectie. Ook voor kinderen beginnen de eerste genderneutrale merken op te komen. Zo maakt het merk Handsome in Pink stoere kleding in, je raadt het al, roze en paars! Het merk Jessy & Jack komt met genderneutrale kinderkleding en kindermerk Princess Awesome brengt zwierige jurken met wel hele stoere prints. Wil je verder kijken naar deze merken, lees dan even dit (Engelse) artikel.

En nu?

Genderneutraal is dus eigenlijk een mix van dingen die als mannelijk en dingen die als vrouwelijk gezien worden. Dit kan betrekking hebben op karaktereigenschappen, maar ook op kleding. De eerste grote modeketens hebben genderneutrale collecties gelanceerd en het is wachten tot we ook in Nederland de eerste genderneutrale kindercollecties gaan zien. We zijn nieuwsgierig en blijven deze ontwikkeling volgen.

Hebben jullie ervaring met meiden die gek zijn van gereedschap of jongens die echt het allerliefst roze aanhebben? En hoe pak jij het aan? Let us know! 

Jongen, meisje of genderneutraal?

 

 

Geplaatst in: Mode
Deel dit artikel

Vertel 't ons 2 reacties

  1. Jacky Bos- 12-07-2017 om 20:32

    Mijn zoon van zes kleedt zich graag in mooie kleding, rokken, shirtjes, lovertjes op zijn t shirt vindt hij ook erg mooi. Als we kleding gaan kopen, speelgoed trouwens ook, wordt hij geconfronteerd met de meisjes en jongesafdeling en voelt zich dan erg ongemakkelijk. Hij heeft nu al geleerd dat hij van “meisjes”dingen en kleding houdt. Hij houdt zelf ook veel van mode tekenen en ontwerpen en daarom zijn we samen op het idee gekomen om genderneutrale kelding te ontwerpen, maken en te verkopen. Maar hoe begin je zoiets? Hij heeft er nog nooit tot nu toe een negatieve reactie gekregen, gaat ook rustig met kerst met tule rokje naar school. Kinderen op school zijn het gewend. Mooi toch? De vraag komt wel eens of hij liever een meisje zou willen zijn, maar wij antwoorden meestal met dat hij liever zichzelf zou willen zijn. Hij zelf zegt dat hij het gewoon mooi vindt.

    1. Hoi Jacky, bedankt voor jouw verhaal. Wat fijn dat je zoon bij jullie zichzelf kan en mag zijn + dat hij het ook gewoon allemaal doet. Heel veel succes met jullie kledinglijn! Groetjes, Team kleertjes.com

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.