Karakter eigenschappen enig kind

door Gastblogger

We schreven al eerder over het enig kind en de (voor)oordelen  die erover zijn. Maar na artikelen over het oudste kind, het middelste kind en het jongste kind vonden we dat een artikel over de karaktereigenschappen van een enig kind niet mocht ontbreken in dit lijstje.

Het idee dat je karakter gevormd wordt door je plek in het gezin is al heel oud. Francis Galton, neef van Darwin, was hier al in het begin van de 19e eeuw mee bezig. Eerstgeborenen zijn heel goed vertegenwoordigd in de wetenschap. Zijn verklaring hiervoor was: de oudste kinderen krijgen de meeste aandacht en het beste voedsel – dit is goed voor hun ontwikkeling. Maar hoe zit het dan als je de oudste, middelste en jongste ineen bent – als je enig kind bent?

Perfectionistisch & georganiseerd

Dat zochten we uit! Linda Blair, schrijfster van het boek ‘Je plaats in het gezin’, zag in haar onderzoek bij enig kinderen herhaaldelijk perfectionisme en veel zelfvertrouwen. Ook kunnen ze goed vinden met volwassenen en kunnen ze goed alleen zijn. Ander feitje: enig kinderen doen het vaak goed op school. Dit wordt, mede, verklaard door meer rust thuis.

Typische eigenschappen?

Of je er veel of weinig waarde aan hecht: veel mensen herkennen wel iets van zichzelf in de voor hen typische eigenschappen. Kun jij iets afstrepen uit dit lijstje?

  • Assertief
  • Ongeduldig
  • Georganiseerd
  • Veeleisend
  • Kan goed alleen zijn
  • Goede leider
  • Ambitieus

Kun jij iets afstrepen? Wellicht herken je meer in de eigenschappen van het oudste kind, het middelste kind of het jongste kind? Ook daar hebben we ons over ingelezen. En nieuwsgierig of enig kind echt zielig is, of dat het allemaal wel meevalt? Daar schreven we dit artikel over.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.