Karakter eigenschappen van het oudste kind

door Gastblogger

De oudste, de eerste en degene die van jou een ouder maakt.  Aan deze eerste plek in de kindrij worden door veel mensen specifieke karaktereigenschappen toegeschreven, zoals verantwoordelijk, ambitieus en betrouwbaar. Wat vind jij?

Er is inmiddels onderzoek wat uitwijst dat je plek in de geboorterij een verwaarloosbare invloed heeft op hoe jij uiteindelijk bent geworden – maar toch.. Het blijft het fascinerend welke verhalen er loskomen wanneer je mensen ernaar vraagt. De oudste die tot in lengte van dagen een enorm verantwoordelijkheidsgevoel heeft en een tikkeltje jaloers was/is op de jongste die altijd alles veel eerder mocht. Of je nou 4, 14 of 44 bent – de plek in het gezin blijft hetzelfde. Hier kun je lezen wat voor karaktereigenschappen het oudste kind krijgt volgens de boeken.

(Te) Verantwoordelijk

De eerste: degene die als eerst mama en papa zegt, de eerste die zich als een ware kunstenaar ontpopt door twee strepen op papier te zetten en degene wiens poepluiers je wasmachine overuren laten draaien. Op de oudste zijn alle ogen gericht, hierdoor hebben deze vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Niet alleen voor hun eigen prestaties, maar ook voor het geluk van zijn/haar ouders en eventuele latere broers en zusjes. Deze grote dosis verantwoordelijkheidsgevoel kan soms wat te veel worden: oudste kinderen nemen vaak te veel hooi op hun vork – want ze voelen zich voor te veel dingen verantwoordelijk. Gelukkig worden er in de boeken ook veel voordelen genoemd: zo is de oudste vaak een harde werker, ambitieus en goed in leiding nemen en geven. En extra weetje: gemiddeld scoort een eerste kind 2,3 IQ-punten hoger dan het kind wat na hem/haar komt.

Wat herken jij?

Volgens het CBS zijn ouders het meest gelukkig tijdens de zwangerschap van en na de geboorte van hun eerste kind. Zij kijken naar de statistieken, dus dit geldt natuurlijk niet voor iedere ouder. Het zou echter wel kunnen verklaren waarom het eerste kind vaak de meeste aandacht krijgt. Ook ons eigen CBS deed onderzoek naar de karaktereigenschappen van het oudste kind. Herken jij jezelf of jouw oudste?

  • Gehoorzaam
  • Zelfverzekerd
  • Leider (goede voorbeeld geven aan broertjes en/of zusjes)
  • Perfectionistisch met grote prestatiedrang
  • Traditioneel
  • Ambitieus
  • Prestatiegericht
  • Neemt minder risico’s
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Wij zijn benieuwd. Herken jij jouw oudste kind of jezelf als oudste kind in deze karaktereigenschappen? We schreven al eerder een artikel over wat de plek in het gezin wel of niet over een karakter zegt en ook de eigenschappen van het middelste kind en jongste kind vind je in ons online magazine. Ook vroegen we ons al eerder af of het enig kind echt zielig is en wat voor invloed van broers en zussen eigenlijk hebben. Het gezin blijft ons fascineren…

Bronnen:

 

 

 

 

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.