Kind van gescheiden ouders: feestdagen

door Gastblogger

Feestdagen vieren als je gescheiden bent, is nooit makkelijk. Plannen maken is natuurlijk een stuk ingewikkelder als je met twee of meer gezinnen/ families rekening moet houden. Mijn ouders zijn gescheiden, maar de kerstchaos bleef meestal uit. Omdat aan mijn vaders kant van de familie Kerst altijd op Tweede Kerstdag wordt gevierd, was ik automatisch Eerste Kerstdag (en vaak kerstavond) bij mijn moeder. Met Oud & Nieuw hielden wij een om-en-om systeem aan. Voor mij ideaal, maar niet iedereen heeft de luxe van vaste jaarlijkse planning. Daarom heb ik de beste tips verzameld om afspraken te maken met je ex-partner voor de feestdagen én geef ik mijn perspectief op wat het prettigst is voor kids van gescheiden ouders.

  1. Net uit elkaar? Maak afspraken over de feestdagen!

Ga er niet vanuit dat het op een specifieke manier zal verlopen omdat het hiervoor ook altijd zo ging. Er zullen opnieuw afspraken gemaakt moeten worden. Laat je de normale verblijfsregeling doorlopen of spreek je iets anders af? Maak er (het liefst meteen) expliciete afspraken over en leg die afspraken ook vast! Dan kan er geen onduidelijkheid ontstaan.

  1. Hou een vast schema aan

Als het mogelijk is: probeer vaste, standaard afspraken te maken die voor langere tijd gelden. Bijvoorbeeld dat je de dagen afwisselt; het ene jaar Eerste Kerstdag bij mama en Tweede Kerstdag bij papa, of Kerst bij mama en Oud & Nieuw bij papa, en dan het jaar erop andersom.  Zo is er nooit onduidelijkheid over de kerstdagen, levert het minder stress op en blijft het ‘eerlijk’. Zo hoeft niemand zich achtergesteld te voelen; ook de kids niet.

  1. Is een vast schema heel moeilijk? Keep it simple.

Ook als je geen vaste afspraken maakt die elk jaar hetzelfde zijn: sleep je kind niet van hot naar her. Vooral voor jonge kids is het overweldigend om op Eerste Kerstdag te moeten lunchen bij oma en opa van moeders kant en dan door te worden gegeven voor een diner bij de familie van vader. Om vervolgens op Tweede Kerstdag weer teruggegeven te worden aan moeder voor het zoveelste evenement. Houd de (spontane) afspraken zo eenvoudig mogelijk voor een meer ‘zen’ kind.

  1. Overleg niet alleen over wannéér je het viert, maar ook over hoé je het viert.

Geef je wel of geen cadeaus? Wat zijn die cadeaus dan? Mogen ze laat opblijven en/of uitslapen? Hoe ben je van plan het aan te pakken? Door dit soort dingen kort te sluiten, blijft het overzichtelijk. Je hoeft het overigens niet altijd eens te zijn met hoe je ex-partner besluit kerst te vieren, maar je kunt door hier een gesprek over te voeren het wel meer gelijk trekken.

  1. Maar wij kunnen niet goed met elkaar opschieten en dus is afspraken maken moeilijk!

Dat kan natuurlijk! Ik heb zelf erg geluk gehad met hoe mijn ouders na de scheiding met elkaar omgingen en vanuit mijn eigen ervaring: het is het allerfijnst voor de kinderen als je in staat bent je trots en problemen (tijdelijk) opzij te zetten om dit soort onderwerpen te bespreken. Als het écht niet gaat, wees dan niet bang om een onpartijdige mediator in te zetten of hulp te vragen aan een neutraler persoon in de familie. Ik benadruk ook hier maar weer opnieuw: als je vaste afspraken maakt, hoef je dit gesprek niet elk jaar opnieuw te voeren.

Bonus tip:

  1. Maak nieuwe tradities

Het is altijd raar, de eerste paar keer kerst na een scheiding. Bepaalde tradities zullen niet meer doorgezet worden en iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie. Door nieuwe tradities te starten, zoals elk jaar kerstavond een bepaalde film te kijken of de eerste zaterdag van de kerstvakantie naar de schaatsbaan te gaan, creëer je vastigheid en veiligheid. Al zijn de feestdagen hectisch: die ene traditie is in ieder geval een gewoonte waar de kids op kunnen vertrouwen.

Hoe gaan jouw kids om met jullie scheiding en de feestdagen? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je deze tips ook interessant:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.