Zo bereid jij je kind voor op de komst van de nieuwe baby

door Gastblogger

Superleuk! Je eerste mini-me krijgt een broertje of zusje! Een tweede kind. Voor een peuter/kleuter kan dit lastig te bevatten zijn. Hoe vertel je dit aan je firstborn en hoe bereid je hem of haar voor op de komst van de nieuwe spruit?

Communicatie, communicatie, communicatie

Zoals eigenlijk bij alles in het leven ‘communication is key’. Zodra de rest van de wereld mag weten dat je zwanger bent, vertel je het ook aan je kind. Hoe hij reageert kan niemand van tevoren voorspellen, maar door hem ruim van tevoren in te lichten, heeft hij tijd om eraan te wennen. Kinderen die zich grote broer of grote zus voelen, wennen sneller aan de nieuwe baby. Overigens kan het ook geen kwaad om te vertellen waarom je buik heel dik gaat worden. Betrek je kind dan ook bij de zwangerschap. Bijvoorbeeld door het schoppen van de nieuwe baby te laten voelen, hem een verhaaltje te laten vertellen aan zijn broertje of zusje of door je kind mee te nemen naar de verloskundige.

Voorkom jaloezie bij de oudste

Door je peuter al tijdens de zwangerschap voor te bereiden op de komst van de baby, kun je jaloezie (voor een deel) voorkomen.

  • Betrek je firstborn bij het uitzoeken van nieuwe spullen voor de baby, maar ook welk van zijn ‘oude’ speelgoed nu naar de baby mag.
  • Zorg dat je oudste een taak heeft tijdens de voorbereidingen, bijvoorbeeld het uitzoeken van een knuffel voor de baby, een poster voor de babykamer (als je dat aandurft), etc.
  • Probeer je kind nu alvast wat zelfstandiger te maken, dus vaker zelf spelen en alleen lopen.
  • Vertel duidelijk dat de baby pas komt als je een heeeeeeeeeeeeeeeeele dikke buik hebt. Voor jou lijkt het al lang duren, maar in de beleving van kids lijkt het eeuwig te duren. Maak het concreet rond de uitgerekende datum door samen de babykamer te bekijken, het babybadje te laten zien, etc.

Rustig aan

Je wilt (of moet) de nodige dingen veranderen. Misschien moet je oudste een ander bed, omdat zijn ledikant voor de baby nodig is. Leg dit goed uit. Vertel dat hij nu groot is en dat zijn oude bed voor baby’s is. Vraag of hij zijn oude (baby-)bed aan de nieuwe baby wil geven. Betrek jouw first mini-me bij zijn nieuwe bed en nieuwe kamer, zodat hij niet het idee heeft dat hij vergeten of verdrongen wordt door de nieuwe baby. Gooi niet alles tegelijk overhoop. Het zijn veel veranderingen voor je kind, waardoor hij (sowieso) van slag kan raken. Begin ruim op tijd met de veranderingen, zodat je kind overal rustig aan kan wennen.

Hoe heb jij je kind laten wennen aan jullie tweede kind? Welke gouden tip heeft jouw kind enorm geholpen?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Beebielove

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.