Hoe laat ik mijn kind groente eten?

door Gastblogger

‘Gatver mama, ik lust geen spruiten, en nee ook geen broccoli!’ Kokhalsgeluiden en een gejank alsof er varkentjes worden geslacht. Ja, dat is routine wanneer het tijd is voor avondeten. Hoe krijg je nu de broodnodige portie groente bij je kind naar binnen? Je vraagt je natuurlijk af: Maakt het uit? Het werkt toch niet! Maar ik zou ik niet zijn als ik hier geen tips and tricks voor zou hebben. Al is het alleen maar om ze uit te proberen! 

Als kind was ik al een slechte eter, eigenlijk ben ik dat nog steeds. De broodnodige portie groente kreeg (krijg) ik niet binnen.  Mijn moeder probeerde van alles. Zo zat ze dagen voor me met een lepel: “Vroem vroem, hier komt een vliegtuigje aan gevlogen!”. Waarop ik gelijk naar buiten keek of er daadwerkelijk een vliegtuig te zien was, in plaats van mijn mond openen voor die warme brei die ze dan een ‘groentehapje’ noemen. Ik moet nog steeds bijna kokhalzen van het idee!

Toen ik wat ouder was, werd ik met mijn bord op de gang gezet wanneer ik mijn groente niet wilde eten. Maar geen probleem hoor, ik zette mijn bord op de vierde tree ging zitten op de derde tree en stak mijn benen door het trapgat zodat het leek alsof ik aan tafel zat, vader en moedertje spelen. Tot mijn moeder het gepraat en gegiechel op de gang doorkreeg. Toen heeft ze de hoop maar opgegeven. Verstandig? Nee misschien niet, wellicht ben ik daarom nog steeds geen fan van groenten.

Try before you cry

 •  Je kunt ‘vroem vroem vliegtuigje’ uitproberen, misschien werkt het wel bij jouw kids.
 • Op de gang. Althans, als je geen meiden hebt met een enorme vader-moeder-poppen-fantasie, maar straffen werkt vaak averechts (net als bij mij).
 • Probeer kinderen te betrekken bij het voorbereiden van de maaltijd en het versieren van de borden met verschillende groente, dat helpt jou ook weer een handje! En zo maken ze ook kennis met de verschillende soorten groenten.
 • Snij groenten in reepjes, stoom en serveer ze eventueel met een dipsausje. Dat maakt het een stuk smakelijker!
 • Kweek een eigen moestuintje en laat de kinderen die zelf verzorgen. Ze zullen trots zijn en met liefde hun zelf gekweekte groenten eten.
 • Groentesapjes: verschillende groentes in de blender en eindeloos proberen tot er dat ene magisch lekkere sapje uit komt. In een beker gieten en mee naar school. Een nieuw favo drankje!
 • Weet je bij voorbaat al dat het ‘s avonds hoe dan ook een groentedrama wordt, geef ze dan een bordje met gezonde snacks rond 3 uur. Zoals snacktomaatjes, plakjes komkommer, paprika- en wortelreepjes met een dipsausje. Eventueel nog gecombineerd met een paar (groente)chipjes! Grote kans dat ze het dan heerlijk vinden en ze hebben de broodnodige portie groenten binnen!

Werkt niets van dit alles? Om de zeven jaar veranderen je smaakpapillen, dus er is altijd nog hoop! Ook voor mij denk ik. Succes!

 

gastblogger SharonSharon is 20 jaar, nog geen mama, maar wel tante van twee hele leuke en ondeugende nichtjes. Schrijven doet ze vanuit al haar oppaservaring en de dingen die zij om zich heen meekrijgt. Sharon is naast stagiaire bij kleertjes.com, ook druk met de opleiding Commercieel Fashion Medewerker en haar job bij de klantenservice van Intratuin. En dan gaat er ook nog veel tijd naar haar leuke vriendinnen en lieve vriend.

 

Vertel 't ons 3 reacties

 1. Beste Sharon,
  je hebt een heel leuk stukje geschreven. Voor veel ouders heel herkenbaar.
  Maar mij heeft in dit stukje iets anders getroffen, namelijk het woord godsnaam. Vanuit onze levensovertuiging deed mij dat pijn, het voelt als een vloek. Wil je de volgende keer proberen het op een andere manier te verwoorden?
  Veel succes met je werk en studie!

  hartelijke groeten,
  Arianne

  1. Sharon van Beek- 20-01-2016 om 13:18

   Beste Arianne,

   Bedankt voor je positieve reactie, het is nooit onze bedoeling geweest om iemand te kwetsen. We zullen het artikel gelijk aanpassen!

   Vriendelijke groet,
   Sharon

   1. Dag Sharon,
    jij ook bedankt dat je het zo opgepakt hebt. Ik ervaar het als heel bijzonder. Dankjewel!
    Groet,
    Arianne

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.