Oh no, mijn kind slaat anderen!

door Nienke

Jaiks, je hebt voor de eerste, tweede of misschien wel de zoveelste keer te horen gekregen dat je kind een (flinke) mep heeft uitgedeeld op de opvang of school. Het laatste wat je wilt is dat je kind andere kinderen loopt af te rossen, want dat is toch niet normaal? Nou, dat valt dus misschien wel mee. We leggen je hieronder uit waarom het niet zo gek is dat jonge kinderen slaan, máár ook dat je er zelf gelukkig iets aan kunt doen.

Agressie bij kinderen

Volgens wijlen ontwikkelingspsycholoog Richard Tremblay begint agressief gedrag al heel jong. Met zeventien maanden vertoont het overgrote deel van de kinderen wel eens agressief gedrag. Tussen de twee en vier jaar oud, bereikt het vertonen van dit gedrag vaak een piek (vandaar dat je dit gedrag vooral bij peuters ziet, lees: bijten, schoppen en slaan). Het meeste agressieve gedrag verdwijnt echter doordat een kind gecorrigeerd wordt. Agressie is dus niet iets dat je aanleert, maar wel gedrag wat je moet afleren.

Agressie per leeftijdsfase:

  • Kindjes tussen 18 maanden en twee jaar vinden het nog moeilijk om te communiceren wat hun behoeftes zijn. Slaan, bijten of schoppen kan dan een manier zijn voor een peuter om duidelijk te maken dat hij het er niet mee eens is.
  • Bij kinderen tussen de drie en zes jaar kan agressief gedrag de oorzaak hebben dat ze nooit geleerd hebben om op een andere manier om te gaan met moeilijke situaties. Andere oorzaken voor agressief gedrag kunnen onder andere zelfverdediging, stress, te weinig structuur, frustraties, woede, spraakproblemen, overprikkeling en oververmoeidheid zijn. Ook kunnen kinderen terugvallen op agressief gedrag na een ingrijpende gebeurtenis.

Hoe deal je met dit gedrag?

  • Stipt op nummer 1: grijp altijd in als je ziet dat je kind slaat (of schopt). Zet je kind dan niet apart, maar probeer samen met het kind of de persoon die hij geslagen heeft, naar een oplossing te zoeken. Dit doe je zónder partij te kiezen.
  • Bij kinderen tot een jaar of vijf heeft het niet veel zin om te vragen naar de reden van zijn/haar gedrag. Vaak is het voor jonge kinderen nog erg lastig om hun eigen gedrag te bespreken. Je kunt beter op een duidelijke manier aangeven dat het gedrag (slaan, schoppen, etc.) ongewenst is.
  • Wijs je kind niet af! Probeer onderscheid tussen persoon en gedrag te maken: je vindt het niet fijn wat je kind doet, maar houdt wel gewoon van hem.
  • Toon begrip voor de gevoelens van je kind. Een jong kind begrijpt vaak zijn/haar eigen gevoelens nog niet goed. Jij kunt je kind vertellen dat je begrijpt dat het niet leuk is als iemand speelgoed afpakt, maar dat slaan niet mag. De gevoelens van je kind mogen er zijn, maar agressief gedrag dat daar uit voortkomt mag er niet zijn.
  • Vertel aan je kind wat hij wél kan doen in plaats van slaan en vraag of hij dat – samen – wil gaan leren.
  • Probeer samen met je kind de voordelen te noemen van ander gedrag. Als je kind zich machteloos voelt kan hij minder gemotiveerd zijn om het anders te proberen.
  • Bedenk samen met je kind hoe je het gaat vieren als het lukt om zich anders te gedragen. En beloon goed gedrag dus ook! Ga samen iets leuks doen, geef een cadeautje, of maak iets lekkers te eten.

Heb jij ook een kind dat slaat en hoe pak jij het aan? Ga je in gesprek zoals hierboven beschreven of gebruik je een hele andere methode? 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.