Klassenouder: wat houdt het in?

door Wendy

Nu de scholen weer zijn begonnen, komt ook bij jouw kind in de klas de vraag: wie wil er klassenouder worden? Maar wat houdt het nou eigenlijk in?

Snelle schakel

Hulp is hard nodig, maar klassenouder zijn, voelt misschien als een grote verantwoordelijk. Gelukkig hoeft dat het niet te zijn, want er wordt echt niet van jou als klassenouder verwacht dat je bij elke activiteit klaarstaat om te helpen. Als klassenouder sta je als het ware tussen de juf en de ouders in. Je helpt de juf bij het organiseren van activiteiten en roept anderen op om te helpen waar nodig. Het paasontbijt, het schoolreisje, kerstdiner en het versieren van de klas als de juf jarig is? Jij vraagt andere ouders wie er kan en wil helpen en helpt zelf mee waar nodig. En jij hebt natuurlijk eerste keus, dus als je graag mee wil op schoolreisje, dan ben je meer dan welkom!

Dit houdt het klassenouderschap in:

1. Een WhatsAppgroep beheren

Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk na de start van het schooljaar een appgroep aanmaakt. Via WhatsApp heb je sneller contact én antwoord van de andere ouders. Ook handig: heeft de klas samen een bijzonder knutselwerk gemaakt? De leraar stuurt jou wat foto’s die jij weer met alle ouders kan delen in de groepsapp.

2. Helpende handen charteren

De leerkracht heeft af en toe hulp nodig bij de organisatie van de activiteiten. En nee, jij bent als klassenouder dus niet degene die dat elke keer moet doen. Staat er een bibliotheekbezoek op de planning of mag de kerstversiering op worden gehangen? Gooi het in de groepsapp! Het is zo sneller geregeld dan wanneer je een mail stuurt of wanneer er een inschrijflijst naast de deur van de klas hangt.

3. Cadeaus en tikkies

Het cadeau voor een jarige juf of een afscheidscadeau voor het klasgenootje dat gaat verhuizen; de klassenouder regelt het. Natuurlijk kan je cadeau-inspiratie vragen aan alle ouders, maar in het ergste geval, betekent het dat je zo’n 25 ideeën binnenkrijgt. Handiger is het om iedereen te vragen om een klein bedrag in een potje in de klas te doen of stuur een Tikkie in de groepsapp – je kan nu ook via WhatsApp een Tikkie-verzoek sturen waar ouders zelf een bedrag in kunnen vullen, hoera! Als er een cadeaukeuze is gemaakt, maak je dat ook weer bekend in de groepsapp.

4. Adviseren

Dat je als klassenouder tussen de juf en de andere ouders instaat, betekent het ook dat ouders sneller naar jou toe komen als er dingen niet lekker gaan in de klas of op school. Zeker als je kind in een hogere groep zit, zie je de juf of meester niet zo vaak meer. Je kind moet dan alleen naar de klas lopen en komt na schooltijd ook zelf het schoolplein oplopen. Als een ouder jou spot, zal hij het verhaal misschien aan jou willen vertellen. Wordt zijn kind bijvoorbeeld gepest door een klasgenootje? Adviseer hem om een mail te sturen aan de leraar en een gesprek aan te vragen.

Better together

Toch is het misschien overweldigend als je in je eentje klassenouder bent. Het is handiger en gezelliger als je er twee klassenouders zijn. Probeer het dus samen met een andere ouder te doen. En eh, het is fijn dat je de juf kan helpen, maar het allerleukste is natuurlijk het trotse gezicht van je kind. Want hij vindt het vast heel cool dat zijn moeder mee gaat op schoolreisje en helpt bij het paasontbijt.

Help jij mee op op school? Heb je een vaste taak of spring je bij als de klassenouder om hulp vraagt? Laat het ons weten in de comments…

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.