Laat jij je baby buiten slapen?

door Maroucha

Toen ik een paar jaar geleden bij kleertjes.com kwam werken, ving ik een gesprek op van collega’s over ‘konijnenhokken’. Wat bleek, ze waren in de pauze een rondje gaan lopen in de buurt en liepen langs een kinderdagverblijf. Tot hun verbazing zagen zij in de tuin van de opvang ‘konijnenhokken’ staan, waar baby’s in lagen te slapen. Lachen, gieren, brullen natuurlijk, want wie deed dat nou? Je kind buiten in een konijnenhok laten slapen? Ben jij gek! Fast forward naar zomer 2020: mijn kind slaapt op de opvang in…. Jawel, een konijnenhok! En eerlijk waar, she loves it. Dus deze mama ook.

Slaap kindje slaap

Je baby buiten laten slapen is inmiddels heel normaal en – bijna door iedereen – volledig geaccepteerd. Uit onderzoek is gebleken dat het namelijk heel gezond is en baby’s hierdoor ook langer slapen. Het concept is overgevlogen vanuit Scandinavië, waarbij de consultatiebureaus in deze noordelijke landen ouders het advies geven om hun baby vanaf twee weken een middagdutje in de frisse lucht te laten doen. Ja, zelfs als het vriest, maar dan natuurlijk wel met een hele warme slaapzak aan.

Door de rustgevende geluiden van de vogels, wind en/of regen slapen kinderen veel langer en dieper, dan wanneer zij binnen slapen. Ook maakt je kindje in het daglicht meer vitamine D aan. Dat is natuurlijk goed voor weerstand, maar het draagt ook bij aan de ontwikkeling van de botten en tandjes van je baby. Daarnaast is slapen in de buitenlucht ook goed voor de ontwikkeling van de luchtwegen. Als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, dan is de frisse buitenlucht meestal ook een stuk gezonder dan de lucht in huis.

Lutje Potje

De buitenbedjes worden ook wel Lutje Potje genoemd, dit is Gronings voor ‘klein kindje’. Een Lutje Potje ziet er zoals hierboven al geschreven een beetje gek uit, want het lijkt op het eerste gezicht echt op een konijnenhok. De huisjes zijn overdekt, waardoor je slapende kindje beschermd is tegen de zon en regen. Ze staan een stukje van de grond af, zodat de bodem niet nat kan worden en aan de voorkant van de huisjes zit een deurtje met gaas. Zo komt er geen ongedierte bij je kindje. Bij onze opvang hebben ze inmiddels een hekje om de huisjes gezet, zodat de heerlijk ronddartelende peuters niet de hele tijd voor de huisjes staan te koekeloeren. Slim! 😉 Ook fijn om te weten: bij mist, onweer, hagel en harde regen mogen ze niet buiten slapen.

slapen

Niet elke opvang beschikt over deze mogelijkheid, maar het is in mijn ogen zeker iets om aan te raden. (Tip: stop het in de ideeënbus van jouw opvang, mochten ze hier nog niet aan doen!) Wij moesten voordat Rebel voor het eerst naar de opvang ging, vooraf toestemming geven voor verschillende dingen, zo ook het buiten slapen. Aarzelend hebben wij toen voor ‘ja’ gekozen en dachten vooral; we merken vanzelf wel of zij het fijn vindt, of niet… En ja hoor, BINGO! Mevrouw slaapt op de opvang in het buitenbedje véél langer dan thuis. Waar ze thuis bekend staat als ‘Rebbie Powernappie’, tukt ze daar rustig 2 uur lang in de buitenlucht. Haar papa is timmerman, dus ik begin vast aan de werktekeningen………

Slaapt jouw kindje op de opvang ook in een buitenbedje? Merk jij verschil met dutjes binnen? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Zeker doen als de opvang ze h hebben. Daan sliep op de opvang nooit langer dan 10 minuten in een bedje maar toen ze die buitembedjes probeerden, sliep hij wel 1.5 uur. Hij was weer opgewekt als hij wakker werd.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.