De leukste & leerzame uitjes voor kinderen

door Gastblogger

De (in door) speeltuin, bioscoop of dierentuin, uitjes die je wellicht al héél vaak hebt ondernomen en die superleuk zijn. Maar wat doe je nou als je je kids ook direct een leerzame ervaring wil bieden of op zoek bent naar een leerzame, interessante plek om je kind’s verjaardagsfeestje te vieren? Wij gingen op zoek naar de leukste én leerzame uitjes voor kinderen. Door heel Nederland heen, van kunstmuseum tot Space Expo. Want voor ieder type kind is er wel een bijzonder uitje te vinden.

Villa Zebra voor kunstliefhebbers

De leukste & leerzame uitjes voor kinderen

Villa Zebra is een museum en kunstlaboratorium speciaal voor kinderen en is gevestigd in Rotterdam. ZELF! is een programma bestaande uit workshops en een tentoonstelling voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar. Door middel van gave kunstinstallaties en een hoop fantasie maken kinderen van deze leeftijd voor het eerst kennis met hedendaagse kunst. Zijn jouw kinderen ietsjes ouder? DIEP IN HET BOS biedt spannende workshops en een tentoonstelling voor kinderen tussen de 7 en 12. Ook hier worden kinderen door middel van kunstinstallaties uitgedaagd en gaan zij natuurlijk zelf ook aan de slag. Leuk: je kunt ook een creatief kinderfeestje door Villa Zebra laten organiseren, waarbij er een tentoonstelling wordt bezocht én er tot slot een speciale feestworkshop is!

Het Museon voor wereldverbeteraars

De leukste & leerzame uitjes voor kinderen

Het Museon te Den Haag is een populairwetenschappelijk museum met tentoonstellingen en activiteiten die gaan over de mens en onze planeet. Prachtig, want daar moeten we nog een tijdje mee door! ONE PLANET is een leuke en leerzame (en permanente!) tentoonstelling voor het hele gezin waarbij je spelenderwijs antwoord moet geven op de vraag: ‘Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar en gezond?’ Kleine wijsneuzen kunnen zoiets vast wel waarderen. Mooi, want je kunt er zelfs themaverjaardagsfeestjes vieren waarbij je gaat ‘toveren’ of spannende proefjes doet.

Het Nederlands Bakkerijmuseum voor smulpapen

De leukste & leerzame uitjes voor kinderen

Als kind was ik gebiologeerd door koekjes en brood bakken en wilde dan ook bakker worden (deze droom is niet uitgekomen). Herkenbaar? Ga met je kind naar het Nederlands Bakkerijmuseum te Hattem (GL). Onder begeleiding van een echte bakker leren kids hoe het is om bakker te zijn en gaan ze natuurlijk ook echt aan de slag! Deze zomervakantie staat ook weer tjokvol met activiteiten. Er is een broodshow, je kunt je eigen koekhart bakken, er is speurtocht die langs spannende verhalen en ruimten leidt, en je kunt je misselijk eten aan Oud-Hollandse lekkernijen zoals krakelingen en suikerpoffen. Klinkt mij als muziek in de oren. Wat jullie?

Het Tropenmuseum voor toekomstige wereldreizigers

De leukste & leerzame uitjes voor kinderen

Dit prachtige museum bevindt zich in Amsterdam-Oost en gaat over iets dat wij allemaal zijn: de mens. Dit museum vertelt over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten, maar dan over hoe dat gaat over de hele wereld in verschillende landen. Het Tropenmuseum Junior is speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar (en familie). Onder begeleiding van medewerkers uit de cultuur, brengen kinderen de tentoonstelling tot leven. In een betoverende omgeving gaan zij zelf aan de slag met de collectie uit hedendaagse culturen, bijvoorbeeld Marokko, Brazilië, China, India en Iran. Ook kun je een speurtocht doen, jezelf door het museum heen dobbelen of zo’n mooie lotusbloem knutselen. Kortom, bijna teveel te zien en te doen voor één dag! Tropenmuseum al gezien? Check dan de blog Nog 5x leuke musea voor kinderen eens!

Space Expo Noordwijk voor Trekkies en space fanaten

De leukste & leerzame uitjes voor kinderen

Bij de Space Expo reis je met je kinderen langs sterren en planeten, je leert er alles over ruimtevaart en bekende astronauten zoals André Kuipers. Lijkt het je wat om hier je kinderfeestje te houden? Dat kan! Elke woensdag, zaterdag en zondag zijn er Space Kids Party’s. Kinderen mogen een astronautenpak aan en doen een spannende ruimtespeurtocht. Ze mogen een waterraket lanceren én verdienen een astronautendiploma met de handtekeningen van de Nederlandse ESA astronauten André Kuipers en Wubbo Ockels. W.O.W.!

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van al die toffe dingen die er voor kinderen in Nederland te doen zijn. Wil jij zelf nog leuke en leerzame uitjes tippen, dan horen wij dat graag! Deze uitjes zijn natuurlijk allemaal binnen. Toch liever een dagje buiten met je kind? Lees dan ook even de blog  3 x de leukste buitenuitjes (plus part 2 en 3).

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.