Lieve moeder, we’re in this together

door Gastblogger

“Ik voelde niet direct overweldigende liefde, wat ik echt had verwacht door alle verhalen. Ik heb me daar lang heel rot over gevoeld. Het doet me echt goed om te lezen dat meer vrouwen het anders ervaren hebben”, schreef afgelopen week een moeder in een bericht aan ons op Instagram. Ze stuurde dit naar aanleiding van een blog met als onderwerp: ‘Wat voelde jij toen jij je kindje voor het eerst zag?’, waarin we allerlei uiteenlopende reacties van vrouwen deelden op het moment dat ze moeder werden. Verbazing, onzekerheid, opluchting, intense verliefdheid, maar soms ook simpelweg gevoelloos.

Haar bericht raakte me. Want deze moeder ervaart iets wat heel veel – ik durf zelfs te zeggen bijna alle – moeders ervaren. Namelijk gevoelens als schaamte, onzekerheid, eenzaamheid en schuld. Vaak in combinatie met elkaar, omdat schaamte of onzekerheid weer kunnen zorgen voor een schuldgevoel en dat schuldgevoel weer isolerend kan werken.

In hetzelfde schuitje

Een goede vriendin is net moeder geworden en heeft een baby’tje gekregen dat heel veel huilt. Dat is voor hem natuurlijk heel zielig, maar voor haar is het ook ingrijpend en heel vermoeiend. Ze vertelde me dat er soms met zoveel onbegrip op haar situatie wordt gereageerd. ‘Daar groeit hij wel overheen’ of ‘Slaap gewoon als de baby slaapt’. Misschien lief bedoeld, maar het werkt averechts. Het zorgt juist voor meer onzekerheid en schaamte. Als ik mijn vriendin vertel over hoe onze dochter de eerste weken iedere avond uren ontroostbaar was, dan maakt dat haar situatie niet minder intens, maar voelt de last wel samen gedragen. Als een moeder leest dat andere moeders ook gelukkig, maar wel gevoelloos waren die eerste weken, dan geeft dat haar steun. Ik ben niet de enige. We zitten in hetzelfde schuitje. We’re in this together.

moeder

Jacob, Anna en Olivia – Fotograaf: Joyce Kamerbeek

Gedeelde smart is halve smart

Het kan zo opluchten om van een andere moeder te horen of lezen dat zij soms ook niet kan wachten tot het eindelijk bedtijd is. Dat ze zich schaamt omdat ze met een keizersnede is bevallen. Dat ze soms met weemoed terug verlangt naar haar oude leven. Dat ze haar zin in seks volkomen verloren is sinds ze moeder is geworden. Dat ze niet kan wachten tot ze weer kan starten met werken of dat werken haar juist gestolen kan worden. Dat ze ook soms kampt met sombere gevoelens tijdens haar zwangerschap of daarna. Niet omdat je dit een andere moeder gunt, maar wel omdat gedeelde smart nu eenmaal halve smart is. Sterker nog, soms is een deel van de oplossing simpelweg horen dat jij niet alleen bent met deze gevoelens of ervaring. Dat werkt verzachtend en relativerend, zorgt ervoor dat je je minder eenzaam voelt.

Meer openheid

Wat ik schrijf klinkt misschien wat zwaar op de hand, maar ik voel wel dat het nodig is om onze boodschap te blijven benadrukken. Om te blijven streven naar meer openheid over alles wat er komt kijken bij het moeder worden – the good, the bad & the ugly. Het zorgen dat die ‘ongemakkelijke’ onderwerpen uit de taboesfeer gehaald worden. Als wij met onze app, ons boek of site vandaag één moeder minder eenzaam, schuldig of beschaamd hebben laten voelen, dan ben ik daar heel dankbaar voor. Zoals Maroucha ook schreef in haar blog: “Als je eenmaal bevallen bent, komen er soms een hoop emoties en vragen naar boven waar je eigenlijk nooit eerder iemand over hebt gehoord. Je vraagt je misschien af of het raar is en het aan jou ligt… het antwoord is NEE!”

Laten we, als moeders onderling, naar elkaar om blijven kijken. Aan elkaar blijven vragen hoe het echt gaat. Onze ervaringen – ook degene waar we misschien niet zo trots op zijn of waar we ons voor schamen – blijven delen. Eerlijk zijn en elkaar een hart onder de riem steken. Moeder worden is zo’n life changing ervaring: in dat proces kunnen we echt wel wat handvatten, geruststellingen en blikken van herkenning gebruiken. Doe je mee?

moeder

Fotograaf: Joyce Kamerbeek

Door Anna Jacobs (1990), moeder van Olivia en Jacob en oprichter van How About Mom, bekend van hun gelijknamige app, online community en het eerlijke moeder- boek.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.