Mama only – tips om te ontsnappen aan de drukte

door Gastblogger

Moe?? Ik lach mezelf nu bijna uit als ik terugdenk aan mijn kinderloze tijdperk waarin ik zei dat ik moe was. HAHAHA. Peanuts! Sinds ik kinderen heb, hebben de woorden ‘moe’ en ‘druk’ immers een heel andere betekenis gekregen. Het komt eerder in de buurt van chronisch slaaptekort. Moeder zijn is leuk, nou ja, meestal dan. Maar het woord ‘moe’ zit er niet voor niets in verstopt.

Nu mijn kinderen iets ouder worden en ik niet meer hoef op te staan voor nachtvoedingen, huiltjes of juist doodse stilte wordt het makkelijker. Maar moe ben ik nog steeds. Toch ga je door en doe je je stinkende best om het vooral ‘goed te doen’. Van (soms) verantwoorde avondmaaltijden koken en leuke lunchtrommeltjes maken tot die leuke pizzajongen maar weer eens bellen (failure). Beginnen aan de berg wasgoed die op miraculeuze wijze alleen maar groter lijkt te worden tot het huishouden aan kant proberen te krijgen. Kinderen die gehaald of gebracht moeten worden, geholpen moeten worden met aankleden, huiswerk of het vinden van hun spullen. Ze willen je aandacht terwijl je met iets bezig bent en ga zo maar door. Kortom het is gewoon Druk.

Als ik moe ben, ben ik over het algemeen niet de meest leuke, vrolijke en geduldige versie van mezelf. En weet je? Daarin ben ik vast niet de enige… Vandaar dus dit lijstje. Een lijstje met een paar suggesties om even te ontsnappen aan de drukte. Pluk er voor jezelf een aantal punten uit. Eén mag ook! Je moet érgens beginnen, nietwaar?

1. Maak een wandeling(etje)

Frisse lucht en even wat rust in je hoofd. Aan het begin heb je geen zin, maar achteraf ben je blij dat je het gedaan hebt. Na het eten, als de kinderen in bed liggen. Lekker in je eentje – om je hoofd leeg te maken – of met een vriendin, om bij te kletsen. Krijg je meteen de broodnodige beweging én rust in je kop. Win-win noemen we dat!

2. Doe een ‘power nap’ (of een very very long nap)

20 minuutjes slapen en je voelt je als herboren, zeggen ze. Ikzelf kan me niet goed houden aan de 20 minuutjes – veel te kort naar mijn idee – maar het is wel heel erg lekker. Slaap inhalen kan niet, maar even bijtanken wel. Tip: doe dit bij voorkeur vóór 3 uur ‘s middags. Zo voorkom je dat je ‘s avonds niet in slaap kunt vallen. De very very long nap lukt wellicht alleen als de kids van huis zijn. “Dit weekend maar weer eens logeren, lieve kinderen?”

3. Iets doen wat je écht leuk vindt

Of dat nou een hobby is die je in of rond het huis kunt uitoefenen, een bezoek brengen aan iemand die je erg lief is of het beoefenen van jouw favoriete sport. Het maakt niets uit. Als je iets doet waar je blij van wordt, krijg je er energie van.

 4. Girls Night Out

Dit is de variant met iets meer ‘regelwerk’, maar oh zo heerlijk! Gewoon even weg met vriendinnen. Lekker ergens eten, een high-tea doen, naar de sauna, een filmpje pakken of weer eens ouderwets stappen (als je je ogen weet open te houden na tienen). Even keihard lachen, al je sores kunnen bespreken met een buitenstaander en geen gejengel. Met wie plan jij je eerstvolgende G.N.O.?

 5. Date Night

Oeps, die staat niet bewust onderaan. Maar een beetje Q-time (hip woord voor aandacht/ tijd voor elkaar) met je partner is niet alleen leuk en ontspannen, het is ook nog eens heel goed voor je relatie. Maar ook hier geldt: niets moet! Inspiratie nodig? Kijk dan even naar onze 7 doe-tips voor jou en je partner! Wat dacht je ervan om bijvoorbeeld jullie ultieme ‘dreamdate’ in vervulling te laten gaan?

Even ontsnappen aan de drukte, het hoeft niet eens heel veel tijd te kosten. Als je het maar doet! Wat doe jij om bij te tanken of te ontspannen? 

 

Suzanne Cee is moeder van twee zoons (3 en 6 jaar). “Mijn twee jongens hebben een alles behalve perfecte moeder. Een moeder met chronisch slaap en tijdgebrek. Ik pak uit alle ‘opvoedstijlen’ een beetje en geef er vervolgens eigen draai aan. Ik doe soms verantwoorde activiteiten met ze, maar laat ze vaker veel te lang achter de iPad. Ik zie ze het liefst happy, maar voor hetzelfde geld ben ik juist de oorzaak van een boos of verdrietig kind. Kortom, ik doe het zeker niet altijd goed. Bloggen doe ik graag. Over mijn kinderen, mijn eigen blijdschap, frustraties of gewoon iets praktisch. Niet omdat ik het allemaal zo goed weet, maar om mijn visie of ervaringen te delen. Just for fun.”

 

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Geertrui Verslype- 22-06-2017 om 09:07

    Als je geen partner meer hebt is die laatste moeilijk, alsook het gaan wandelen als de kinderen in bed liggen. Maar eerlijk is eerlijk, het weekend dat ze bij de papa zijn dan profiteer ik er ook van om eens lang te blijven liggen of gewoon eens niet te moeten doen.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.