Meest voorkomende vlekjesziektes

door Wendy

Heeft je kindje rode vlekken en koorts? Dan denk je vaak gelijk; alarm! Maar gelukkig zijn vlekjesziektes vaak onschuldig. Wij hebben de meest voorkomende kinderziektes waarbij je vaak rode vlekken op de huid ziet op een rijtje gezet.

Vijfde ziekte

Wat is het?
Het begint met rode vlekken op de wangen en een dag later ontstaan er ook rode plekjes op de armen, benen en billen. De vijfde ziekte wordt ook wel de besmettelijke roodheid genoemd en is gelukkig een onschuldige virusziekte, zelfs voor baby’s. Je kind wordt er hooguit wat hangerig en slaperig van. Na ongeveer een week verdwijnen de rode plekken vanzelf.
Besmettelijk:
Een week voordat de plekken verschijnen.
Zwanger?
Probeer zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van je zieke kind en raadpleeg je verloskundige of huisarts.
Incubatietijd:
1-3 weken.

Zesde ziekte

Wat is het?
De zesde ziekte is de meest voorkomende vlekjesziekte bij kleine kinderen onder de twee jaar. Het begint met een paar dagen flinke verhoging en daarna verschijnen er vlekken en bultjes, met name in het gezicht en op de romp en in sommige gevallen ook op de armen en benen. Het is een virusziekte, veroorzaakt door het herpesvirus en de rode plekken gaan na één a twee dagen weer weg.
Besmettelijk:
Vanaf het moment dat je kind koorts heeft totdat alle vlekken verdwenen zijn. Besmetting vindt voornamelijk plaats via speeksel, door een hoestend kind bijvoorbeeld.
Zwanger?
De zesde ziekte is niet gevaarlijk voor je.
Incubatietijd:
10 dagen

Hand-, voet- en mondziekte

Wat is het?
Vlekjes en blaasjes aan de binnenkant van de mond, bij de lippen, op de handpalmen en voetzolen en aan de binnenkant van de vingers. De vlekjes jeuken niet en doen geen pijn, maar in de mond kunnen ze wel uitgroeien tot pijnlijke zweertjes. Het is een meestal onschuldige, maar besmettelijke infectieziekte en wordt veroorzaakt door een virus.
Besmettelijk:
3 tot 7 dagen voordat voor de klachten beginnen, maar ook na het herstel kan het virus nog weken worden overgedragen. Het virus wordt meestal overgedragen door hoesten, direct contact met neus- of keelslijm, vocht uit blaren, ontlasting maar ook indirect via besmette handen of voorwerpen.
Zwanger?
Vermijd contact met kinderen met de Hand-, voet- en mondziekte als je hoogzwanger bent.
Incubatietijd:
3 -6 dagen

Waterpokken

Wat is het?
Een infectieziekte die meestal begint met koorts en een kind dat zicht niet lekker voelt. Na een dag komen er rode vlekken en blaasjes die erg kunnen jeuken. De meeste kinderen hebben last van jeuk en koorts, maar in sommige gevallen zijn er alleen wat pukkeltjes te zien en is je kind er niet ziek van.
Besmettelijk:
Waterpokken zijn heel besmettelijk, vanaf zo’n 1 tot 2 dagen voor de blaasjes verschijnen totdat de blaasjes korstjes hebben.
Zwanger?
Als je al waterpokken hebt gehad, is er niet zoveel aan de hand. Heeft jouw kind waterpokken? Probeer lichamelijk contact te vermijden totdat de blaasjes korstjes hebben. Heeft het kind van je vriendin waterpokken? Neem het zekere voor het onzekere en spreek pas weer af als de blaasjes ingedroogd zijn.
Incubatietijd:
2 – 3 weken

Vlekjesziektes

De meeste vlekjesziektes zijn onschuldige kinderziektes en gaan vanzelf weer over. Maar bij twijfel, raadpleeg altijd de huisarts.

Heeft jouw kind al een vlekjesziekte gehad? Had hij veel last en heb je tips om het voor je kind zo comfortabel mogelijk te maken of om de jeuk te verminderen? Laat het ons weten in de comments.

 

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.