Meningen over moeders? Doe maar niet.

door Wendy

Je herkent het vast: afkeurende blikken in de supermarkt als je jouw kind niet bij het beeldscherm weg krijgt, ‘goedbedoelde’ adviezen over hoe jouw koter z’n groenten wel op eet en opmerkingen van anderen dat je kind wel erg veel temperament heeft zeg. Mom-shaming en meningen zijn een ding. Als moeder doe je tegenwoordig niet alleen je best om je kind goed op te voeden, je moet ook rekening houden met meningen van anderen. En dat was vroeger wel anders.

Nieuwerwets geneuzel

Het begon al toen ik zwanger was. Mensen vertelden me dat rauw vlees echt niet zo slecht is voor de ongeboren baby, want ‘vroeger hoorden we daar ook niks over’. Ik kon dus heus wel een toastje met filet americain nemen. Nee, dank je. Ik sla over. Ook is het blijkbaar heel slecht voor een kind als zijn moeder werkt. Ik hoorde letterlijk: ‘weet je hoe slecht de kinderdagopvang is voor een kleintje? Waarom blijf je niet thuis totdat hij naar de basisschool gaat?’ Ook deze heb ik gehoord: ‘je hebt zelf voor een kind gekozen. Dan moet je niet willen werken, maar gewoon minder willen. Minder vaak op vakantie, een kleiner huis en auto’. Alsof dat de reden is dat vrouwen werken? Pff… Oh en huilbaby’s? Die worden niet zo geboren worden, die worden gemaakt. Je moet ze gewoon laten huilen, dan leren ze het vanzelf af. Eh que? Yep, nog voordat je de spruit werpt, word je al beoordeeld.

Mom-shaming

Het is niet normaal hoe vaak anderen een mening hebben over moeders, vaders en vooral de opvoeding. We leven helaas in een tijd waarin het heel normaal is om je mening te spuien. Slinger Facebook aan en de lelijke opmerkingen vliegen je om de oren. Eerlijk? Ik vind het vreemd. Mij is geleerd om alleen wat te zeggen als je wat leuks te zeggen hebt. En ik snap er ook vrij weinig van. Want waarom zou je online jouw mening willen verkondigen aan en over mensen die je niet kent? Door de kritische opmerkingen op social media lijkt het alsof er ook in het echte leven minder drempels zijn om altijd maar te zeggen wat je denkt.

Meer meningen

Britse sociaal wetenschapper Aimee Grant deed onderzoek naar de steeds luider klinkende mening van anderen. ‘Moeders worden nu veel meer en vaker beoordeeld, dan onze oma’s toen zij moeder werden,’ zegt ze. ‘Wij gaan uit eten of naar een café met onze kinderen, posten foto’s online; vroeger ging je alleen bij elkaar op de koffie. Dan vond men ook weleens iets van de opvoeding van de ander, maar dat zei je dan achteraf hooguit zachtjes tegen je man.’

Wildvreemden

Uit het onderzoek blijkt dat (aanstaande) moeders zich vooral veroordeeld voelen over hoe ze hun kind voeden, Je bent vast ook bekend met de borst- en flesvoedingsmaffia. Familie, vrienden en zelfs wildvreemden die vragen of jouw kind de borst of de fles krijgt? Check, check, dubbelcheck!
Voeden in het openbaar vonden de moeders uit het onderzoek ook lastig. Borstvoedende mama’s zorgden er angstvallig voor dat er niet per ongeluk een stukje blote borst te zien was. En moeders die hun kind de fles gaven, schaamden zich en verstopten het melkpoeder als ze het flesje klaarmaakten.

De vrouwen die meewerkten aan Aimee’s onderzoek vonden vooral de opmerkingen en vragen van wildvreemden lastig. Want hoe ga je om met een mening van iemand die je niet kent? En hoe vat diegene het op als je zegt dat je daar niet van gediend bent?  Lastig!

Hoe doe je het wel goed?

Aimee geeft ook wat tips om het zwangere vrouwen en nieuwbakken mama’s wat makkelijker te maken in hun nieuwe rol:

  • Raak nooit een zwangere buik aan, zonder toestemming;
  • Geef geen ongevraagd advies over wel of geen borstvoeding. Voor professioneel advies zijn er verloskundigen. Als iemand advies wil, vraagt hij of zij het wel.

En ons advies? Bemoei je vooral met jezelf. Vraagt iemand om je hulp of advies, geef dan antwoord. Maar begin niet vanuit jezelf over hoe belangrijk borstvoeding is, hoe slecht een ruggenprik is, hoe erg het is dat er kinderen zijn die vaak op schermpjes kijken en ga zo maar door. Laat een ander in zijn waarde. Daar wordt de ander en uiteindelijk jij het gelukkigst van.

 

Heb jij last gehad van meningen van anderen? Hoe ging jij daarmee om?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.