Met deze wastips blijven jouw kleertjes langer mooi!

door Tessa

Dat ene favoriete jurkje, die fijne jeans of de mooiste trui van jouw kind. We hebben het allemaal… van die kledingstukken waar je extra voorzichtig mee bent. Niet alleen omdat je wilt dat ze zo lang als mogelijk meegaan, maar ook omdat je (misschien onbewust) meer druk voelt om deze items niet te verknallen. En geloof ons, je bent echt niet de enige die per ongeluk een trui íets te warm gewassen heeft. In deze blog geven we je vijf wastips, zodat jouw kleertjes langer mooi blijven!

Was icoontjes

Een was draaien begint eigenlijk al voor het aanzetten van de wasmachine. Het is namelijk het belangrijkst om even goed het waslabel te checken. Ken jij alle icoontjes? Mooi, dan kun je snel verder lezen. Twijfel je nog weleens? We nemen ze nog even door!

Een tobbe

Dit betekent dat het artikel gewassen mag worden. Er zijn namelijk ook items die alleen gestoomd mogen worden. Staat er een kruis door het icoontje? Dit betekent dat het niet de bedoeling is om het item te wassen.

Een tobbe met een hand

Dit is misschien best vanzelfsprekend, een tobbe met een hand betekent dat het item alleen op de hand gewassen mag worden.

Een tobbe met een getal

Het icoontje met een getal erin komt het vaakst voor. Het getal dat in de tobbe staat, betekent op hoeveel graden een kledingstuk gewassen mag worden.

Een tobbe met streepjes

Staat er geen streepje onder de tobbe? Dan kun je gebruik maken van een normaal wasprogramma, zoals een katoenprogramma. Als er één streep onder staat, gebruik dan een mild wasprogramma. Denk bijvoorbeeld aan een programma voor synthetisch wasgoed bij 60°C en aan een fijne was bij 30°C en 40°C graden. Ook kan het voorkomen dat er twee strepen onder de tobbe staan, dit betekent dat je een zeer mild wasprogramma moet gebruiken (wolwasprogramma).

De wasmachine

Een wasmachine mogen we wat ons betreft wel dé uitkomst van afgelopen eeuwen noemen. Maar door de tijd heen zijn ze ook steeds uitgebreider geworden. Tegenwoordig heeft een wasmachine veel wasprogramma’s en handige extraatjes. Toch gebruiken de meeste mensen er maar een paar regelmatig. Om het juiste wasprogramma te kiezen, sorteer je eerst het wasgoed. Niet alleen op kleur, maar ook op soort.

Wat was je op hoeveel graden?

Wassen 30°C

Dit is de juiste temperatuur voor het wassen van kleding zoals broeken, T-shirts en jurken.

Wassen 40°C

Is de kleding vuil of zit er ergens een vlek op? Dan is 40°C een goede temperatuur. Ook sportkleding of items met een vies geurtje zijn geschikt voor deze temperatuur.

Wassen 60°C

Wassen op 60°C doe je alleen als het écht nodig is. Denk hierbij aan keukentextiel, handdoeken, babykleding, beddentextiel, ondergoed etc…

5 tips

Was kleding op lage temperaturen

Kleding hoeft niet altijd op hoge temperaturen gewassen te worden om het schoon te krijgen. Daarom is deze tip misschien nog wel één van de belangrijkste uit deze blog. En ik hoor je denken, dit weten we toch allemaal? Maar als je echt wilt dat kleding langere tijd mooi blijft, dan kun je deze tip niet vaak genoeg gehoord hebben.

Was kleding binnenstebuiten

Het kost misschien wat extra tijd, maar dan weet je wel zeker dat jouw kleding minder snel beschadigd.

Kijk altijd naar het waslabel

Een waslabel met informatie zit niet voor niks in een kledingstuk. Het is dus belangrijk om goed van tevoren te checken hoe een item gewassen moet worden. Het zou namelijk zonde zijn als één van je favoriete items na een paar keer wassen al niet meer mooi is.

Sokken in een waszakje

Heb je ook het gevoel dat het aantal sokken steeds minder wordt? Dat kan best kloppen, want sokken kunnen tijdens het wassen verdwijnen in de wasmachine. Tip bij een tip: doe de sokken in een wasnetje, zo weet je zeker dat ze niet meer verdwijnen. Vooral handig met babysokjes!

Reinig de wasmachine

Het is niet alleen fijn als kleding langere tijd mooi blijft, maar ook dat de wasmachine altijd zijn werk blijft doen. Om zo lang mogelijk een wasmachine goed te houden, is het belangrijk om deze te reinigen. Hiervoor kun je de wasmachine laten draaien op 90°C met een vaatwastablet, schoonmaakazijn of soda.

We kunnen natuurlijk niet beloven dat het door deze tips nooit meer fout zal gaan. Maar hopelijk hebben we je er wel mee geholpen!

Wat zijn volgens jou de beste wastips? Laat het ons weten in de comments!

Geplaatst in: Lifestyle, Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.