Met deze tips is duimen verleden tijd bij jouw kind

door Tessa

Duimen: het is iets dat kids heerlijk vinden. Niet alleen veel jonge kinderen, maar ook oudere kids zuigen op hun duim. Het is dan ook een lastige opgave om dit af te leren. Maar wel verstandig, want tot op latere leeftijd duimen kan vervelende gevolgen meebrengen. Misschien heb je al een keer een poging gedaan of ben je juist zoekende naar goede tips. In deze blog lees je tips die wellicht kunnen helpen bij het afleren van duimen bij jouw kind(eren).

Waarom duimen kinderen?

Waar je het een tijdje geleden stiekem nog heel fijn vond om niet ieder moment een speen te hoeven terugduwen, hoop je nu toch echt wel dat je kind stopt met duimen. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Er zijn kinderen die al beginnen met duimzuigen in de buik. Ze doen dit eigenlijk als een soort spelletje. En na de geboorte is dit een sterk natuurlijk reflex bij baby’s.

Een andere belangrijke reden waarom kinderen duimzuigen is omdat het een rustgevend en veilig gevoel geeft. Veel baby’s en kids hebben een gewoonte ontwikkeld van duimzuigen wanneer ze rust nodig hebben of willen gaan slapen. En omdat het een gewoonte is geworden, is het ook zo lastig om af te leren. Maar we kunnen een poging doen!

Waarom is het afleren van duimen echt een goed plan?

Er kan een tijd komen dat jij het als ouder de hoogste tijd vindt om van die gewoonte af te komen. Er zijn baby’s die na zeven maanden als geen speen of duim meer willen, maar er zijn ook genoeg kinderen die tot op latere leeftijd doorgaan. Zo’n vier of vijf jaar en in uitzonderlijke gevallen zelfs als tiener. Tot op latere leeftijd veel duimen kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Het kan zorgen voor een spraakgebrek of een achterstand in de taalontwikkeling.

Duimzuigen kan ook een probleem zijn bij het doorkomen van permanente tanden bij je kindje. Het kan namelijk de gehemelte of de uitlijning van de tanden beïnvloeden. Maar dit hangt wel samen met hoe vaak, hoe lang en hoe intens je kind op zijn of haar duim zuigt. Dus geen reden om meteen bang te zijn, maar wel goed om te voorkomen!

Maar hoe leer ik het dan af?

Stap 1:

De belangrijkste stap is om met je kind te praten over het duimen. Met een gemotiveerd kind zal dit proces sneller verlopen, dan wanneer de kleine niet weet wat er mis mee is. Kies samen de beste manier om het afleren, en kijk vooral naar de manier die bij jullie haalbaar is. Dit brengt ons meteen bij de volgende stap.

Stap 2:

Stel haalbare doelen met je kind en pak het vervolgens stap voor stap aan. Maak het dus niet in een keer verboden om te mogen duimen, maar bouw het rustig af. Een goed voorbeeld hiervan is: laat duimen alleen toe als je kindje moe is of gaat slapen, maar niet meer tijdens het televisiekijken bijvoorbeeld.

Stap 3:

Geef een complimentje als het goed gaat. Zo weten ze ook dat ze goed hun best doen en dat ze zo door kunnen gaan. Spreek een beloning af wanneer je kind minder duimt. Denk hierbij aan kleine dingen als een extra verhaaltje voorlezen voor het slapengaan. Dit kan voor kids als een groot effect hebben. En bij grotere kinderen kan je bijvoorbeeld werken met spaarpunten, veel spaarpunten verzameld? Plan dan een dagje uit, natuurlijk wel pas als het weer mag…

Stap 4:

Observeer het gedrag van je kind. En probeer de momenten te inzien wanneer je kind zijn of haar duim pakt. Is het om zichzelf te kalmeren? Bied dan op een andere manier troost aan je kind, bijvoorbeeld met een knuffeltje. Duimt de kleine altijd uit gewoonte? Herinner dan dat stoppen met duimen echt beter is. Een bijtketting of bijtspeeltje kan de ideale oplossing zijn of ander friemelspeelgoed.

En mocht het om welke reden dan ook nog niet lukken, probeer deze tips dan nog eens uit:

  • Spreek een geheim signaal af. Als de kleine dan een keer duimt in het openbaar kan je met het ‘geheime’ woord hem of haar daarop attenderen.
  • Ga een paar keer kijken als jouw kind al slaapt. Duim in de mond? Haal die er dan voorzichtig uit en leg de kin iets omhoog.
  • Verander zelf ook een gewoonte. Dit kan al iets heel klein zijn, maar samen dingen doen is veel effectiever, toch?

Heeft jouw kind ook tot op late leeftijd geduimd? En hoe hebben jullie dit vervolgens opgelost? Laat het ons weten in de comments! 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.