Mijn ritme… is niet het ritme van mijn kind(eren)!

door Gastblogger

Soms is het best moeilijk om bewust te kunnen genieten van alle prachtigheden die je kinderen je gedurende de dag geven. “Siem, was zwemles leuk?”, “Nee mam, echt niet! Ik werd helemaal nat en ik kreeg een spetter in mijn oog”.  Nadat je ’s nachts al vol hebt mogen genieten van het gesnurk van de verstopte neus van je zoon, die wéér om 3.00 uur bij je bed kroop en het lekkerste stukje van je bed veroverde, waarna hij om 5.00 uur ’s ochtends hieperdepieper wakker is en nu not amused is dat jij niet gelijk je bed uit springt omdat jij niet net zoals hij ziet dat het al licht is… Mama wil eerst graag een kopje koffie jongens… dan raap ik mezelf bij elkaar en kan ik om 6.23 beginnen aan de dag.

Een kind leeft niet, zoals wij, met de klok

Eigenlijk vind ik dat zij een beter ritme hebben. Go with the flow. Een kind voelt dat hij honger heeft, voelt dat hij moe is en voelt dat hij wakker wil worden. Wij, volwassenen, hebben in onze huidige maatschappij juist geleerd lichaam en geest los te koppelen. Wij luisteren vaak niet naar de signalen die ons lichaam ons geeft. Pas als het te laat is en je met een burn out thuis zit, moet je concluderen dat je lichaam toch echt al veel eerder (nood)signalen gaf die je structureel genegeerd hebt.

Wij willen graag dat een kind zich aanpast aan ons ritme

Maar is dat ook de behoefte van jouw kind? Ik ben met mijn klassen, als juf,  ieder jaar naar ‘Het bewaarde land’ geweest. Als kinderen in groep 8 op moesten schrijven wat zij tijdens hun schoolcarrière het allerleukste vonden, dan zou je verwachten dat zij de schoolreisjes naar een heftig pretpark zouden opschrijven. Niets is minder waar! Ze schreven unaniem dat de ervaring in ‘Het bewaarde land’ het aller leukste was wat ze ooit gedaan hebben. De meest ‘moeilijke’ kinderen waren daar ineens de meest geïnteresseerde en goed luisterende kinderen van de hele klas. Waarom is het zo fijn om op je blote voeten door het bos te lopen, blubber, plantjes en paddestoelen te proeven (onder professionele begeleiding natuurlijk 😉 )? In je onderbroek met de hele klas in het water te zwemmen, zweverige liedjes zingen en vooral de natuur te onderzoeken. De gehele dag bepaalden de kinderen wat ze wilden leren en in welk tempo. Sommige gevaren en gevolgen kunnen kinderen nog niet overzien… Daar ligt onze taak als volwassenen. Beschermen tot ze het wel kunnen, vertrouwen geven en door naar de volgende stap!

Ik heb hieruit meegenomen dat ons ritme niet perse hun ritme is. Stilstaan bij het nu. Kijk, observeer en pas je aan. Kijk maar eens hoe gemoedelijk het dan ineens thuis wordt. (Deze uitspraken gelden natuurlijk niet voor alle situaties. Ik weet ook als geen ander dat sommige kinderen echt andere behoeften hebben en een andere aanpak en structuur nodig hebben om (binnen een gezin) te kunnen functioneren. En dat kan soms heel pittig zijn!) Wel wil ik benadrukken dat alle structuur loslaten absoluut niet is wat ik bedoel met je aanpassen aan het ritme van je kind. Structuur geeft je kind de veiligheid om te kunnen bewegen in een veilig kader. Ontbijt, lunch en avondeten aan tafel. Hou je vast aan de voor jou zinvolle regels. Wijk je hier vanaf? Geen probleem maar geef wel altijd aan waarom je hier vanaf wijkt!

In mijn klas werk ik bewust niet met tijden. Op mijn bord schrijf ik een volgorde. Dit geeft ze genoeg houvast om de dag te kunnen overzien en om zich veilig te voelen. Wanneer ik hier tijden aan verbindt dan raken sommige kinderen juist in paniek. Het is soms gewoon zo dat de ene les of activiteit langer of korter duurt en dan klopt het niet met wat ik heb opgeschreven. Ik denk dat een leerkracht vooral de behoeften van zijn of haar klas moet aanvoelen om op hen te kunnen anticiperen. Voor ouders geldt dit in principe ook.

De vakantie komt eraan. Ga eens met een insectenpotje, voorzien van vergrootglas, het park of bos in. Samen in de (groente)tuin werken, koken, stoepkrijten, buizen halen bij de bouwmarkt en een reuze-knikkerbaan maken. En neem dan vooral voor dit alles meer dan genoeg tijd!

Lees ook: Het prikkelen van de fantasie

Hanneke Kuijer

Hanneke (35) heeft drie kinderen, twee zoontjes van 3 en 5 jaar en een dochter van 8 jaar. Haar kinderen zorgen ervoor dat iedere dag zowel een uitdaging als een feestje is. Naast dat Hanneke moeder is, staat ze voor de klas als juf. Deze leuke juf geeft les aan kinderen uit groep 6 en gaat geen uitdaging uit de weg! Haar levensmotto is dan ook ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Hanneke is altijd nèt even anders. Ze is creatief, energiek, houdt van mode & styling, is sociaal, impulsief, ziet in alles wat positiefs en doet dit het liefst allemaal door elkaar!

Vertel 't ons 1 reactie

  1. En zo is het!! Geniet nu van je welverdiende vakantie en de tijd samen met de kids, zonder klok! X

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.