Musthave voor moeders: How About Mom

door Maroucha

Ondanks dat je je nog zo goed hebt voorbereid op de bevalling van je (misschien wel eerste) kindje, blijven er na de geboorte soms toch wat vragen in je hoofd ronddwalen. Vragen waar je niet direct een antwoord op kunt vinden. Of misschien heb je het gevoel dat je de enige bent met bepaalde gedachten of gevoelens, dus houd je het maar voor je… Dat hoeft dus helemaal niet! Niemand heeft je erop kunnen voorbereiden hoe het écht is om moeder te worden, dus het is heel normaal dat het nieuwe moederschap vragen of zorgen bij je naar boven brengt. Maar als niemand er openlijk over praat, is het soms best lastig om daar mee om te gaan. Daarom hebben Anna en Frederieke Jacobs het boek How About Mom geschreven. Zoals zij zelf zeggen, het eerlijke moeder-boek! Ik mocht dit boek lezen en deel graag mijn lovende mening over dit prachtige boek met jullie.

Bereid je voor

Inmiddels ben ik een jaar geleden bevallen van mijn eerste kindje en kijk ik terug op een prachtige bevalling, ondanks dat er uiteindelijk medische hulp bij nodig was. Ik heb het gevoel dat ik door de juiste voorbereidingen goed op de hoogte was en al mijn wensen besproken waren. Denk aan zwangerschapsyoga- en zwemmen, een bevalcursus volgen bij een doula en wij hebben meerdere informatieavonden in ziekenhuizen bezocht. Ik had een uitgebreid bevalplan en mijn man was van alles op de hoogte. Tip: bekijk met je partner alvast foto’s en video’s van een geboortefotograaf, ongecensureerd en mooi in beeld gebracht. Mijn man had er opeens een heel ander beeld bij, hij kende bevallingen voorheen alleen nog maar van films!

Maar als je dan eenmaal bevallen bent, komen er soms een hoop emoties en vragen naar boven, waar je eigenlijk nooit eerder iemand over hebt gehoord. Je vraagt je misschien af of het raar is en het aan jou ligt… het antwoord is NEE! En precies dáár kwam het mooie eerlijke moederboek op mijn pad, How About Mom. Een boek waarin de dingen beschreven worden zoals ze zijn, om je goed voor te bereiden, maar waardoor je je ook opeens begrepen voelt en de antwoorden vindt op de -in jouw ogen- gekke vragen na de bevalling. Een gids voor nieuwe moeders, wat een geschenk.

Het eerlijke moeder-boek

Volgens Anna en Frederieke vertellen zij in How About Mom de dingen ‘die niemand je vertelt’ (denk aan urineverlies, aambeien etc.), leggen ze je uit wat je kunt verwachten van het moederschap en delen ze de beste adviezen van andere moeders en medische experts. Het eerlijke moeder-boek vertelt hoe magisch, prachtig en onvergetelijk de kraamperiode en het eerste jaar moederschap is. Maar is ook eerlijk over de uitdagingen: de onvermijdelijke identiteitscrisis, het soms moeten wennen aan het moederschap en de mogelijke schuldgevoelens. Van lichamelijk herstel na de bevalling (hallo naweeën en nachtelijk zweten) tot aan een rollercoaster van emoties. Hoe ga je om met slaapgebrek, veranderende relaties en terug gaan naar werk. Dit boek is er voor jou als (aanstaande) mama. Het geeft antwoord op de vragen waarvan je niet weet aan wie je ze kunt stellen, of niet durft te stellen, of het nu je eerste kindje is, of dat je al langer moeder bent.

Anna en Frederieke Jacobs van How About Mom

Anna & Frederieke – Fotograaf: Joyce Kamerbeek

Herkenning

Ondanks het feit dat mijn dochter bijna een jaar oud was toen ik How About Mom mocht lezen, herkende ik al heel veel dingen in de eerste hoofdstukken over de bevalling en de kraamtijd. Ik merkte dat ik al goed op de hoogte was, maar las ook zeker wat tips in het boek die ik graag eerder had willen lezen, vóór mijn bevalling! Denk aan het maken van een ‘kraamplan’, naast het bekende ‘bevalplan’, want ook in jouw kraamtijd mag je je wensen hardop uitspreken! Het is namelijk JOUW kraamtijd. Geef aan wat je wel of juist niet wilt en stel je partner, de kraamhulp en eventueel je naaste familie hier alvast van op de hoogte. Dit voorkomt teleurstellingen of moeilijke situaties waarin je jouw grenzen wilt aangeven, wat soms erg lastig is – helemaal als je nog stuitert van de adrenaline en emoties na de bevalling – en daardoor nog niet helemaal geland bent.

Roze wolk?

In het boek worden diverse onderwerpen aangesneden, die inderdaad stuk voor stuk aan bod komen als je net bevallen bent, maar ook in het eerste jaar van het moederschap. Zo was ik stiekem wel blij om te lezen dat het helemaal niet zo gek was dat ik in het begin wel eens naar mijn baby in de wieg keek en dacht ‘Is dit het nou? Waar is dat WOW-gevoel? Houd ik wel genoeg van jou?’. Die roze wolk was er soms wel, maar soms ook niet, en dat blijkt volkomen normaal te zijn. Meer dan 85 procent van de moeders geeft aan dat zij diezelfde achtbaan aan emoties ervaren na de komst van hun kindje. Maar hoe vaak hoor je daar nou wat over in je omgeving? Aan alle felicitaties te zien na de geboorte van mijn dochter moest ik vooral ‘genieten’, want de newborn tijd zou zo voorbij zijn. Om eerlijk te zijn, met de nachtvoedingen, krampjes en ons slaaptekort kon ik soms gewoon niet wachten tot ze wat ouder en minder hulpbehoevend zou zijn! 😉

Balance is key

Ook het terugkeren als moeder op je werk was voor mij een herkenbaar punt. Gelukkig gaf mijn werkgever (en mijn fijne team) mij alle ruimte om mijzelf terug te vinden in deze nieuwe rol als werkende moeder. Waar ik voorheen fulltime werkte, werk ik nu nog ‘maar’ 3 dagen. Dat was even wennen! Normaal was ik van alles op de hoogte en trok ik de kar, nu moest ik opeens dingen loslaten. Best lastig soms! Maar ook gelijk weer zó dubbel, want mijn hoofd was voornamelijk nog bij mijn baby… Tel daar ook nog de welbekende ‘zwangerschapsdementie’ bij op, plus thuiswerken in Corona-tijd. Het duurde even, maar na een jaar kan ik zeggen dat ik er écht weer ben. Ik heb de juiste balans gevonden en ben nu vooral dankbaar, dat ik 3 dagen mag werken, maar ook 2 dagen volledig bij mijn dochter mag zijn. Als ik het zo lees in How About Mom is dit proces dan ook volkomen normaal verlopen bij mij, dat is toch een fijne bevestiging, maar hoe fijn is het als je hier van te voren al wat meer van op de hoogte bent?

Selfcare

Wat mij vooral erg raakte was het onderwerp selfcare, want precies dát miste ik een beetje de laatste tijd. Na een jaar lang veel tijd thuis doorgebracht te hebben, merk ik dat ik de ‘oude ik’ soms een beetje begon te missen. Mijn leven speelt zich nu voornamelijk thuis af; zorgen voor mijn gezin, het huishouden, maar ook thuiswerken. Waar je vooral hoort van moeders dat zij op kantoor ‘even geen mama zijn’, ben ik voor mijn gevoel momenteel 24/7 mama, ongeacht of ik aan het werk ben of niet. In dit huis ben ik nou eenmaal MAMA. Met liefde natuurlijk, maar soms zou het fijn zijn om even wat vaker wat me-time te kunnen plannen.

In How About Mom staan verschillende tips, hoe jij als moeder beter voor jezelf kunt zorgen. Lichamelijke tips wat betreft je herstel, sporten en gezond eten, maar ook tips om jezelf wat meer tijd te gunnen. Luister naar je lichaam en naar je behoeftes, want als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook beter zorgen voor je kindje. Logisch, als je erg moe bent heb je vaak ook een korter lontje. De dagen met een baby kunnen flink pittig zijn, dus zorg dat je voldoende tijd en ruimte neemt om op te laden! Vraag om hulp en durf nee te zeggen, als dat nodig is.
Een fijne tip uit het boek: doe zoveel mogelijk klusjes als je kleintje wakker is, ook al duurt het dan wat langer, maar zo houd je tijd over om zelf even te ontspannen als jouw kleintje slaapt. Kijk lekker ongestoord naar je favoriete serie, neem een warm bad, doe zelf ook een dutje of lees een goed boek, bijvoorbeeld How About Mom! 🙂 Deze tip heb ik direct opgevolgd, als mijn dochter slaapt is het me-time!

How About Mom?

Toen ik het boek bijna uit had viel het kwartje. Allemaal leuk en aardig hoor, een baby op de wereld zetten, maarre… How About Mom? Het draait in de zwangerschap en voor én na de bevalling voornamelijk om de baby – logisch, we hopen ze gezond op de wereld te zetten – maar laten we vooral onszelf niet vergeten! Naast alle herkenning en fijne tips in het boek betreft het moederschap, heb ik dus stiekem ook al een lijstje in mijn hoofd gevormd met input voor een eventuele volgende zwangerschap en kraamtijd. Want voor mij is het duidelijk, dat kraamplan gaat er komen! Ik zou meer rust voor de baby én mijzelf willen na een bevalling, veel meer cocoonen met een kleintje op mijn borst, zonder invloeden van buitenaf of druk ervaren omdat er visite komt. Wie weet komt de borstvoeding dan wel op gang? Misschien helpen tepelhoedjes dan om de pijnlijke tepels te voorkomen? Voorlopig ga ik nog lekker genieten van mijn eenjarige dreumes, maar ik zet ze vast op het denkbeeldige boodschappenlijstje! 😉

Is jouw interesse gewekt en wil jij het boek ook lezen, je shopt hem hier!

Houd ook onze social kanalen en magazine in de gaten, binnenkort verschijnt er een gastblog van How About Mom schrijfster Anna Jacobs mét een te gekke winactie!

Ook leuk: wist je dat er ook een online app van How About Mom is? Deze gratis iOS- en Android-app bevat meer dan 150 artikelen, een handige symptomenchecker, cursussen en sport- en ontspanningsoefeningen, speciaal ontwikkeld voor nieuwe moeders.

App - How About Mom

Ben je ook een nieuwe mommy (to be)? Dan is dit ook wat voor jou:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.