Aha! Dus daarom ben jij kampioen namen verwarren

door Gastblogger

Bob, eh.. Tom, eh.. Ken je dit? Dat je de namen van je kids hopeloos door elkaar gooit… Daar blijken meer mensen last van te hebben. Reden genoeg voor Amerikaanse onderzoekers om het fenomeen ‘namen verwarren’ eens goed onder de loep te nemen.

Kies kindernamen wijs

Hoe meer ze op elkaar lijken, hoe makkelijker je ze door elkaar haalt. Willem Alexander en Maxima hebben het zichzelf moeilijk gemaakt door namen te kiezen die veel op elkaar lijken: Amalia, Alexia en Ariane. Ook namen met alleen dezelfde klinkers zijn voor ouders erg makkelijk om door elkaar te gooien. Uiterlijke kenmerken spelen bij het door elkaar halen van namen geen rol. Jongens- en meisjesnamen, het maakt niets uit. Ouders verwarren ze net zo makkelijk met elkaar.

Het zit dus zo:

De onderzoekers hebben uitgevonden waar deze naamsverwarring vandaan komt. Het hoeft niet per se te maken te maken met het feit dat namen of personen op elkaar lijken. Het heeft vooral te maken met de categorie waarin onze hersenen mensen plaatsen. Volgens het Amerikaanse onderzoek hebben we een speciaal hersennetwerk, waarin we informatie over personen opslaan. We hebben een netwerk voor geliefden, voor collega’s, etc. In dit netwerk slaan we informatie gerelateerde informatie op over personen, plekken en dingen. En wanneer je informatie uit deze netwerken oproept… dan gaat het weleens mis.

Je activeert gerelateerde informatie, maar eigenlijk niet de informatie die je nodig had. Dit leidt tot het uitspreken van de verkeerde naam. Die verkeerde naam komt wel uit hetzelfde hersennetwerk. Je verwart alleen informatie van mensen uit hetzelfde hersennetwerk. Je zult daarom de naam van een collega niet (zo snel) verwarren met de naam van je kids.

Niets met leeftijd te maken

Het is een veelvoorkomend fenomeen wat wordt veroorzaakt door kortsluiting in de hersenen. Het is dus geen teken van ouderdom. Namen verwarren komt ook voor bij jongeren. Zij halen namen van vrienden en studiegenootjes ook nog weleens door elkaar. ‘Het is een cognitief foutje dat we maken en daarmee verraden we wie we tot dezelfde relatiecategorie rekenen’ zegt onderzoeker David Rubin.

Herken jij deze tijdelijke kortsluiting in de hersenen of heb jij alle namen altijd keurig op een rijtje? Let us know in the comments!

Gerelateerde artikelen:

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.