5x Nog meer leuke musea voor kinderen

door Gastblogger

Ik ben gek op musea. Met een redelijk cultureel bewuste vader uit een kunstenaarsgezin werd ik al als klein meisje meegesleept naar exposities van oude meesters en glimmende moderne kunst musea. Ik krijg al drie jaar een museumkaart cadeau en ik kan intens genieten van naar prachtige kunstwerken staren. Maar tijdens een museumbezoek hoef je niet per sé alleen maar stil te zitten, je mond te houden en serieus te knikken naar eeuwenoude voorwerpen. Deze vijf musea hebben interactieve, leuke én leerzame rondleidingen en activiteiten voor kinderen, waar praten, bewegen en soms zelfs aanraken niet alleen mag, maar hoort!

Tropenmuseum (junior)

tropenmuseum

In dit Amsterdamse museum kun je kennismaken met vreemde culturen van over de hele wereld. Met prachtige diorama’s van andere werelden en honderden voorwerpen is dit museum een lust voor het oog. Extra leuk: het tropenmuseum heeft een museum ín het museum. Tropenmuseum Junior is speciaal ingericht voor kinderen. De onderwerpen komen tot leven en je kunt actief deelnemen in alle tentoonstellingen. Het is het oudste kindermuseum van Nederland (opgericht in 1975!). Het heeft als doel het stimuleren van een open blik op de wereld. ‘ZieZo Marokko’ is de tentoonstelling die nu in dit leuke museum te zien is. Tijdens deze tentoonstelling ga je met Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef op ontdekkingsreis door het land van hun ouders: Marokko. Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. Overal is wat te doen. Reis mee door het doolhof van straatjes en laat je verrassen!

Het Spoorwegmuseum

spoorwegmuseum

Elk kind dat gek is op voertuigen kan hier zijn hart ophalen. Met prachtige oude treinen waar je ook echt in kan, coole attracties die de verschillende functies van de trein uitleggen en een volledige geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen is dit een perfect museum voor kids. Het is wijds, levendig en speciaal ingericht voor kinderen. Stap in het karretje bij Stalen Monsters en bekijk een trein van alle mogelijke hoeken tijdens deze spannende rit. In de vuurproef leer je een trein besturen en op het werkterrein kun je lekker rondrennen. Het Spoorwegmuseum organiseert ook leuke evenementen zoals onder andere Het leukste reisje van Nederland (22 februari t/m 1 maart 2020), Dagje uit met Thomas (21 t/m 24 mei 2020) en Techlab XL (15 t/m 30 augustus 2020).

Rijksmuseum

Rijksmuseum

Het Rijks, is dat niet wat stijf en is daar überhaupt iets doen voor kids? Jazeker, het Rijksmuseum heeft geweldige tours voor het hele gezin. Trek erop uit en ontdek het museum met een zaklamp, vergrootglas, vliegbril en een kanon! Ook heeft het Rijks een rondleiding voor de allerkleinsten, waarbij je met een gids langs de Speciale Collecties gaat. Ga je liever zelf op pad? Het museum heeft ook hele leuke audiotours voor het hele gezin. Een echte aanrader is het digitale familiespel: een dynamisch groepsspel, waarbij je samen binnen één uur acht bijzondere geheimen van het Rijksmuseum ontrafelt. Als dit lukt wacht er aan het einde van de tour een verrassing…

Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van de Oudheden

Nog een Rijksmuseum,  maar dan in Leiden! Het Rijksmuseum van Oudheden is gespecialiseerd in klassieke periodes van de geschiedenis: het oude Egypte, de klassieke oudheid, het nabije oosten en Nederland in de prehistorie, tijdens het Romeinse Rijk en in de middeleeuwen. Dit museum heeft verschillende opties voor kinderen: speciale wisselende tentoonstellingen en speurtochten die je het hele jaar kunt doen. Zoals bijvoorbeeld de audiotour ‘Met Nienke naar het Oude Griekenland’. Ook organiseert het Rijksmuseum van de Oudheden leuke evenementen voor kinderen.

Naturalis (T-Rex in Town)

T-rex in town

Naturalis is na een grondige verbouwing weer open. Een museum waar je kan zien, doen en beleven: jong en oud dompelen zich straks onder in de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht in negen fonkelnieuwe tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur – met natuurlijk onze T. rex Trix. En Freek Vonk? Die is er ook weer bij!

Extra leuk:

Met de app van Museum Inspecteurs kun je met de kinderen een museumbezoek beoordelen! Deze app en website, speciaal voor kinderen, maken een museumbezoek extra leuk. Lees van te voren beoordelingen van anderen en maak je eigen beoordeling tijdens je museumbezoekje voor extra interactie.

Mijn favoriete museum blijft toch wel het Rijksmuseum, vooral het Aziatisch Paviljoen en natuurlijk de Eregalerij. Wat is jouw favoriete museum?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Vertel 't ons 4 reacties

  1. De artikelen zijn niet up to date…. zie naturalis… datum uit 2017… jammer

  2. Bij het Spoorwegmuseum wordt ook verwezen naar 2017……….

  3. MOTI (Museum of the Image) bestaat niet meer. Is nu Stedelijk Museum Breda.

  4. MOTI bestaat niet meer! Het is samen gegaan met Stedelijk Museum Breda.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.