Onderbroekenlol: de poep- en plasfase

door Maroucha

“Wat wil je eten?” ”Poep!” Als je een peuter en/of kleuter in huis hebt herken je vast wel dit kort maar krachtige antwoord! Ze hebben de grootste lol om vieze grapjes nu ze in deze poep- en plasfase zijn gekomen. En zeg nou zelf, wij hebben hier toch (bijna) allemaal ook aan mee gedaan? Neem het bekendste voorbeeld, eentje uit onze eigen jeugd. Want als Ome Willem vroeg wie er ‘zin had in een broodje poep?’ begonnen we natuurlijk allemaal te gieren van het lachen. Maar hoe ga je hier als ouder nou zelf mee om?

Grenzen opzoeken

De vieze-woorden-periode begint als je kind een jaar of 3 is en kan tot de leeftijd van ongeveer 8 jaar duren. In dit tijdperk vliegen de ‘broodjes poep’ en liedjes met ‘poeperdeplas’ je om de oren. Hi-la-risch, aldus je peuter.
Maar eigenlijk zoeken ze gewoon hun grenzen op, zoals op veel meer vlakken rond deze leeftijd. Ze krijgen een beetje door dat het gekke of niet zulke nette woorden zijn, dus gaan ze lekker uittesten. Kijken hoe papa en mama, opa en oma en alle andere mensen die het maar willen horen, hierop zullen reageren. Meestal hangt deze fase samen met zindelijk worden, waardoor ze lichtelijk geïnspireerd worden door de woorden poepen en plassen. Dit wordt in de meeste gevallen beloond, dus waarom zouden vieze grapjes dan verkeerd zijn?! 😉 Zo hebben ze door dat ze op een -redelijk- veilige manier hun grenzen kunnen opzoeken.

Hoe kun je het beste met de poep- en plasfase omgaan?

 1. Negeren
  Als je aan een tafel vol poep- en plasgrappen makende en lachende peuters en/of kleuters zit, is het heel lastig om je gezicht in de plooi te houden. Peuters en/of kleuters willen natuurlijk een reactie ontlokken, of mama nou lacht of boos wordt. Beide reacties stimuleren hen om door te blijven gaan. Alleen door het te negeren gaat de lol er snel vanaf.
 2. Stoppen met meedoen
  Naast negeren kan je ook tegen jouw grappende peuter en/of kleuters zeggen dat je stopt met meedoen. Stel jullie zijn lekker samen een spel aan het spelen. Er wordt niet meer serieus gespeeld, maar er worden non-stop vieze grapjes gemaakt. Geef dan aan dat je het niet leuk vindt om naar vieze woorden te luisteren en dat je stopt met het spel. Dát is natuurlijk niet de reactie waar op werd gehoopt.
 3. Draai het om
  Onze favoriet: soms helpt het juist om ze uit te dagen en het met humor op te lossen. Pak een kookwekker en stel voor dat ze 5 minuten lang ALLEEN MAAR VIEZE WOORDEN mogen zeggen. Geloof ons, na 3 minuten komt er geen vies woord meer uit!
 4. Trek één lijn
  Het wil nog wel eens mis gaan als vaders en moeders verschillen qua mening of de manier van opvoeden. Mama vindt het vies en papa vindt het hilarisch. Ga hierover niet in discussie waar je kind bij is, maar zorg dat je dit rustig met z’n tweeën bespreekt. Spreek af hoe ver het van jullie mag gaan en zorg dat jullie je daar allebei aan houden.
 5. Heb geduld
  De poep-en plasfase is maar een fase. We herhalen: het. is. een. fase. Het goede nieuws van dit alles is dat de vieze-woorden-fase vanzelf overgaat. Het slechte nieuws is dat het rond die leeftijd ook wel vaak vervangen kan worden voor scheldwoorden. Dit vergt natuurlijk een andere aanpak, maar daarover lees je later meer op onze blog. 😉

Zit jij ook midden in de poep- en plasfase met jouw peuter en/of kleuter? Of is dit bij jullie totaal niet aan de orde? Heb jij nog goede tips om hier mee om te gaan? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.