11 x Ontbijtweetje voor ouders & kids

door Gastblogger

Het Nationaal Schoolontbijt is deze week! Hiermee leren kinderen over het belang van een (gezond) ontbijt. Er doen dit jaar maar liefst 2750 scholen mee! Wij hebben wat leerzame feitjes over de belangrijkste maaltijd van de dag op een rijtje gezet.

Wist je dat…

 • Alleen fruit als ontbijt niet zo gezond is? Wanneer je alleen fruit eet als ontbijt, krijg je aan het begin van de ochtend weer trek. Fruit geeft namelijk snelle energie af, waardoor je ‘volle’ gevoel snel weer weg is. Fruit als aanvulling op het ontbijt is een aanrader: extra vocht, vitamine C en vezels zijn een vette plus!
 • brood niet noodzakelijk is voor een gezond ontbijt? (Volkoren) brood is een goede start van de dag. Er zijn echter ook zat alternatieven, zoals crackers, beschuit, yoghurt, havermout of een smoothie. Kijk hier voor een aantal lekkere ontbijtrecepten.
 • speltbrood niet gezonder is dan tarwebrood? Speltbrood is sinds een paar jaar ontzettend hip en het gerucht gaat dat het gezonder is dan ‘normaal’ tarwebrood. Speltbrood heeft echter dezelfde voedingswaarden als tarwebrood. Wel zijn tarwekorrels vanwege het doorkweken vaak groter, hierdoor zijn ze moeilijker te verteren en worden voedingstoffen minder opgenomen. Speltbrood is dus wel makkelijker te verteren én zorgt voor een langerdaarbij hou je langer een verzadigd gevoel.
 • kinderen die ontbijten het beter doen op school. Na een goed ontbijt kunnen kids zich beter concentreren. De hersenen functioneren beter als ze voldoende energie binnen krijgen. Ook zijn kinderen die ontbijten vaak rustiger.
 • je lichaam overschakelt op een tragere verbranding als je ’s ochtends niet ontbijt? Als je lijf geen nieuwe energie krijg in de ochtend, gaat het op de ‘reservestand’.  De energie die je nog hebt wordt langzamer opgemaakt, dut geldt ook voor alles wat je later op de dag eet.  De overtollige energie wordt dan opslagen in lichaamsvet. #niethandig.
 • het woord ontbijt oorspronkelijk bestaat uit twee delen? Het Middelnederlandse ‘ont’ betekent ‘voorafgaand aan’ en het woord ‘bijt’ is afgeleid van ‘bijten’ oftewel ‘eten’. Het ontbijt wordt dus gezien als het ‘beginnen aan eten’.

11 Ontbijtweetjes voor ouders & kids

Feitjes over het ontbijt

 • Ontbijten geeft je energie. Iedereen heeft een ontbijt nodig om energiek aan de dag te kunnen beginnen. De deur uitgaan zonder te ontbijten is hetzelfde als wegrijden in een auto zonder brandstof. Het ontbijt geeft je 10 tot 15% van de energie die je dagelijks nodig hebt om te leren, te sporten, te werken en te spelen.
 • Ontbijten levert voedingsstoffen. Ontbijten geeft je lijf niet alleen energie, maar ook belangrijke voedingsstoffen. Denk aan vezels, vitamines en mineralen, de stoffen die je lichaam nodig heeft. Vergeet je dit aan het begin van de dag, dan kun je dit niet meer inhalen gedurende de rest van dag en functioneer je niet optimaal.
 • Ontbijten is goed voor de stoelgang. ’s Nachts wordt er niet gegeten of gedronken en werken je darmen dus nauwelijks. Een goed en vezelrijk ontbijt zet je darmen weer aan het werk en zorgt voor een goede stoelgang. Minder last van buikpijn!
 • Ontbijten houdt je op gezond gewicht. Als er niet wordt ontbeten, neigen veel mensen naar tussendoortjes die meestal rijk zijn aan vet en energie, en arm aan vitaminen en mineralen. Het is gebleken dat mensen die ontbijten minder vaak last hebben van overgewicht. Een ontbijtje met veel vezels is calorie-arm, maar stilt wel je trek.
 • Ontbijten is gezellig. Naast dat een goed ontbijt heel verstandig is, is het ook nog eens reuze gezellig om samen te ontbijten. Samen aan de tafel een vers ontbijtje opeten, terwijl jullie de plannen voor de dag bespreken. Gezond en gezellig!

Wil jij meer weten over het Nationaal Schoolontbijt? Bekijk dan de site!

Gerelateerde artikelen:

11 x Ontbijtweetje voor ouders & kids

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.