Op welke sport gaat jouw kind?

door Wendy

Dat sporten heel belangrijk is, weten we. Maar op welke sport gaat jouw kind? Wat past hem het beste, waar wordt hij het gelukkigst van? Er is zoveel keuze, zeker als het ene vriendje op tennis zit en de andere op judo. Hoe maak je samen de juiste keuze?

De voordelen

Een betere conditie en uithoudingsvermogen, krachtige botten en sterke spieren, zijn een paar van de voordelen van voldoende bewegen. Genoeg bewegen zorgt voor fitte en energieke kinderen, dat willen we allemaal, toch? Laat je kind minstens een uur per dag bewegen. Fietsen, lopen, zwemmen, dansen; alles telt.

Teamsport vs. individuele sport

Een boost voor je sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een teamgeest; een teamsport – een sport waarbij meerdere spelers in een team zijn verdeeld en tegen een ander team strijden – heel veel voordelen. Tactiek, strategie en samenwerking zijn belangrijk om te winnen. De speler doet het niet in z’n eentje, maar de spelers doen het samen. Voetbal, hockey, basketbal, rugby, honkbal of waterpolo zijn enkele voorbeelden van teamsport.

Individuele sporten zoals zwemmen, tennis, judo, boksen en turnen doe je – zoals de naam al zegt – alleen. En je hebt niet altijd een tegenspeler nodig. Je wint in je eentje, maar je verliest ook in je eentje. Een individuele sport leert je kind zelfredzaam te zijn en zichzelf te motiveren. Ook groeit zijn zelfvertrouwen bij een goede prestatie.

Welke kies je?

Met een baby of peuter is het makkelijk. Jullie kunnen op babyzwemmen gaan of naar peuterdansen of naar andere peuter- en mamasporten. Maar als je kind in z’n uppie gaat sporten, komen er vele sporten om de hoek kijken en de keuze is lastig. Wil jouw kind de ene week op voetbal, terwijl de andere week breakdance de sport du jour is? Ja kinderen zijn zo veranderlijk als het weer. Om het kiezen net wat gemakkelijker te maken, kunnen jullie samen de Sportkeuzewijzer doen. Daar vind je stellingen als ‘Ik wil graag buiten sporten’, ‘Ik wil mezelf flink moe maken tijdens het sporten’ en ‘Ik wil graag creatief zijn tijdens het sporten’ en kan je kind aangeven in hoeverre hij het met met de stellingen eens is.

Hebben jullie een keuze gemaakt? Op veel sportverenigingen mag je eerst een of meer keren meekijken voordat je lid wordt. Heeft je kind het er naar zijn zin? Hoera! En zo niet, dan gaan jullie gewoon weer op zoek naar een andere leuke sport!

Tips om je kind meer te laten bewegen

Je kan je kind ook in het dagelijks leven meer laten bewegen:

  • Buitenspelen is niet alleen leuk en gezellig, het is ook erg gezond;
  • Laat je kind klusjes doen in en rondom het huis. De tuin aanvegen of de was ophangen bijvoorbeeld. Ook handig voor jou ? ;
  • Fiets naar school;
  • Speel samen een potje voetbal, basketbal, tennis of overgooien;
  • Doe een wedstrijdje hardlopen met je kind.

Op welke sport zit jouw kind? Hoe hebben jullie een leuke sport gevonden en hadden jullie direct de juiste sport te pakken? We lezen het graag in de comments…

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.