Oppas opa en oma: wat spreek je af

door Gastblogger

Werken jullie dezelfde dag(en) en hebben jullie daardoor een oppas nodig voor je kind? Dan hebben jullie vast al eens overwogen om opa en oma in te schakelen. Als opa en oma de vaste oppas van je kind(eren) zullen worden, dan zal de band tussen hen zeker veranderen. Ze zullen de kleinkinderen vaker zien en maken daardoor echt onderdeel uit van het leven van de kinderen. De kids zien opa en oma nu niet alleen meer als mama en papa er ook bij zijn, maar ook wanneer zij er niet zijn. Het is daarom erg belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt. Zo wordt het leuker en weet iedereen waar ze aan toe zijn. De belangrijkste onderwerpen om aan te denken bij het maken van afspraken bespreken we in dit artikel.

1. Hoe vaak oppassen

Veel mensen gaan er al snel van uit dat opa en oma graag willen oppassen en elke dag van de week beschikbaar zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Misschien zijn opa en oma wel erg blij met de vrijheid die zij hebben, of hebben ze nog genoeg andere verplichtingen. Ga er daarom niet per definitie van uit dat opa en oma beschikbaar zijn. Willen de grootouders wel graag oppassen, ga dan in gesprek over het aantal dagen en wat realistisch is. Probeer het bijvoorbeeld eerst een tijdje één dag in de week uit en kijk dan verder. Het is ook belangrijk om na te gaan of het lichamelijk haalbaar is. Oppassen vraagt best wel veel lichamelijke inspanning. Baby’s zullen vaak gedragen moeten worden en peuters kunnen het opeens op het rennen zetten (af en toe een sprintje kunnen trekken is daarom niet geheel onbelangrijk, want ze zijn snél!). Ga daarom in overleg en geef opa en oma de mogelijkheid om eerlijk te vertellen of zij het wel aan denken te kunnen.

2. Waar?

Er zijn natuurlijk twee voor de hand liggende plekken: thuis bij opa en oma, of juist bij jou thuis. Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen. In het eerste geval hoeven opa en oma niet extra vroeg op en kunnen zij trots aan de omgeving hun kleinkind laten zien. Ze hoeven niet te zoeken en je behoudt ook een stukje privacy, wat prettig kan zijn voor beide partijen. In het tweede geval hoeft niet de hele babyuitrusting verhuisd te worden (ook altijd zo’n klus…), het kind blijft in zijn vertrouwde omgeving en kan lekker in zijn eigen bed slapen. Als het een lange termijn afspraak is, kan het handig zijn om alle essentiële kinderspullen in tweevoud aan te schaffen, dan is het verhuisprobleem opgelost. Beslis samen welke optie de beste is.

3. Ritmes aanhouden

Een vast ritme is voor kleine kinderen erg belangrijk, ook als papa en mama er niet zijn. Spreek je dagindeling door of laat je (schoon)ouders een keertje ‘meelopen’ bij jou thuis. Zo kan het ritme, als het gaat om eet- en slaaptijden, ook bij opa en oma zoveel mogelijk worden aangehouden. Het kan helpen om een klein overzichtje te maken als geheugensteuntje.

4.Voedingsafspraken

Het kan zijn dat jullie duidelijke regels hebben wat betreft de voeding van je kind. Mogen ze geen gluten of willen jullie dat zij na bepaalde tijden geen snoep eten? Bespreek dit dan samen met opa en oma, zodat jullie één lijn kunnen trekken. Bedenk hierin ook wat je zelf reëel en prettig vindt. Als je (schoon)ouders problemen hebben met jouw opvoedingsregels, probeer dan zo goed mogelijk uit te leggen waarom je deze keuzes maakt. Zo creëer je onderling begrip.

5. ‘De regels’

Als opa en oma vaste oppas zullen worden, dan verandert hun rol in mede-opvoeders. Het is belangrijk dat het kind weet waar hij of zij aan toe is en niet in de war raakt van tegenstrijdige regels. Stel opa en oma op de hoogte van de regels die jullie hanteren en maak duidelijke afspraken in hoeverre zij van die regels mogen afwijken. Het is jouw kind en jij maakt de regels, maar enige vrijheid hierbinnen kan de relatie tussen jou en je (schoon)ouders alleen maar ten goede komen. Opa en oma zullen vast en zeker de kleinkinderen af en toe willen verwennen, want dat doen opa’s en oma’s nou eenmaal. Daarom houden wij ook zo van ze!

6. It’s all about the money: wel of niet betalen

Opa en oma leveren voor het oppassen natuurlijk een stukje van hun vrijheid (met alle liefde) in. Sommige opa’s en oma’s werken nog en zullen misschien een dagje minder werken. Denk er over na of jullie opa en oma gaan betalen voor het oppassen. De ene opa en oma zullen het een fijne aanvulling op de huidige inkomsten vinden, de anderen willen er niets van weten. Heb het hier samen over en luister goed naar elkaars verwachtingen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je de extra kosten die oppassen met zich meebrengt (luiers, eten, spullen etc.) vergoed.

Uiteindelijk ligt de basis bij de afspraken die je maakt. Duidelijkheid is heel erg belangrijk in dit soort situaties. Als opa en oma al regelmatig oppassen, vergeet dan niet te vragen of alles nog bevalt en of er misschien dingen zijn die één van jullie anders zou willen zien. Goed communiceren is het sleutelwoord! Wat zijn jouw ervaringen met oppas-opa’s en oma’s?

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.