Plaswekker: de ideale uitkomst

door Gastblogger

Bedplassen is en blijft vervelend. Natuurlijk hoort het erbij, maar op een bepaalde leeftijd is het gewoon niet meer leuk. Je mini kan zich schamen en over de praktische zaken nog maar te zwijgen. Maar wat is normaal, wanneer ‘moet’ een kind zindelijk zijn? En hoe kun je dit oplossen door een plaswekker? Wij leggen je het met liefde uit.

Leeftijd zindelijkheid

Natuurlijk doet het ene kind er net iets langer over dan de andere om zindelijk te worden. Maar op een bepaalde leeftijd is het bed- en broekplassen eigenlijk niet meer zo normaal. Rond een jaar of vijf, zes wanneer een kind twee keer per maand (of vaker) in bed plast, wordt er gesproken over bedplassen. Of wanneer een kind van zeven jaar of ouders minstens één keer per maand (of vaker) ’s nachts in bed plast. Als dit komt door medische redenen, valt het natuurlijk niet onder bedplassen. Voor broekplassen geldt dat een kind eigenlijk zindelijk ‘hoort’ te zijn wanneer hij naar de basisschool gaat. Voor beide kan een plaswekker de ideale uitkomst zijn!

Plaswekker, wat is dat nou?

Kinderen vanaf een jaar of zes kunnen beginnen met een plaswekker. Het is belangrijk dat jouw kind zelf ook écht wilt stoppen en dus de motivatie heeft om ermee aan de slag te gaan. De plaswekker bestaat uit een wekker en broekje die op elkaar zijn aangesloten. Als jouw kind in een diepe slaap is en ’s nachts plast, wordt het broekje nat en hierdoor gaat het signaal van de wekker af. In een reflex sluit je kindje dan de sluitspier van zijn blaas af. Hup, in actie en naar de wc om de plas af te maken. 😉 Op die manier raakt je kind gewend om wakker te worden van een volle blaas. Ideaal toch?!

Stappen voor de plaswekker

Leg van te voren eerst aan je kind uit waarom de plaswekker wordt gebruikt en wat er van hem wordt verwacht. Leer hem zelf werken met de plaswekker en leg uit dat de wekker een aardig lawaai maakt, zodat hij er ’s nachts wakker van wordt. Wanneer de wekker ’s nachts afgaat is het belangrijk dat je als ouder naar je kind toegaat. Laat je kind het alarm uitzetten (of samen) en laat hem vervolgens naar de wc gaan. Sensor eerst even verwijderen natuurlijk. 😊 Laat hem dan echt bewust zijn plas afmaken. Als hij nog half slaapt, bestaat de kans namelijk dat hij het niet goed begrijpt.

Complimenten

Yeah! Zie je dat je kind al goed op weg is naar plasvrije nachten? Geef dan zeker complimenten. Niet alleen op het moment zelf, maar ook gewoon de volgende dag. Dat is toch super knap? 😉 Het helpt vaak ook om met stickers te werken om zo een overzicht bij te houden van de ontwikkeling. Vaak krijg je al bij plaswekkers een beloningsschema en stickers meegeleverd. Zindelijk worden moet wel leuk blijven. Tijd voor een cadeautje? 😉

 

Heb jij nog goede tips over zindelijk worden? Laat het ons weten in de comments.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.