Praten met je kind

door Wendy

Na een dag op school zijn de meeste kinderen moe. Zin om te vertellen hoe de dag was, hebben ze vaak niet. Maar je wil natuurlijk wel weten wat ze allemaal gedaan hebben en wat er in hun hoofd speelt. Hoe krijg je je kind aan het praten?

Samen de dag doornemen

Mijn dochter kletst me de oren van het hoofd af, maar zelfs zij is net na school moe en heeft geen zin om te praten. Als wij van het schoolplein naar de fiets lopen, vraag ik altijd even hoe het was. En als we dan thuis zijn, wil ik het gesprek verder oppakken. Maar daar heeft ze vaak geen zin in. Hoe pak je dat aan?

Wat te vragen?

Stel open vragen, dat zijn vragen die je niet met ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden en beginnen met ‘wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe’. Denk aan ‘wat was het leukste vandaag’ en ‘met wie heb je gespeeld?’. Door in te gaan op wat je kind zegt en te vragen naar hoe hij dat ervoer, vertelt hij meer over zijn gevoel. Vraag bijvoorbeeld ‘hoe vond je dat?’ en ‘wat dacht je toen?’.

Zeg het met beeld

Als jouw kind niet graag praat over zijn gevoelens, vraag dan bijvoorbeeld hoe de schooldag eruit zag? En vraag eens: ‘als er vandaag een vlinder op het schoolplein of in de klas rondvloog, wat zou die dan hebben gezien?’.

Heb geduld

Wees niet ongeduldig, maar neem echt de tijd om te praten. Je kind merkt het meteen als je eigenlijk iets anders wil doen. Dan kan hij zich afgewezen voelen en dichtklappen en ook een volgende keer minder snel iets willen delen.

Fijne klets-momenten:

– Als jullie aan het kleuren, knutselen of bouwen zijn.
– Een wandeling samen vraagt om een gezellig praatje.
– Onder het avondeten. Maar natuurlijk niet als het stressen wordt, omdat er een is die niet wil eten.
– Voor het slapengaan. Ons bed-ritueel houdt in dat mijn man of ik met onze dochter zo’n 10 minuten gaan lezen. Mijn man kletst en grapt en grolt tijdens het lezen. Ik gebruik het harenkammen en invlecht-moment om samen haar dag door te nemen.

Oefening baart kunst. Hoe vaker jullie kletsen, hoe gemakkelijker het voor je kind wordt om zich te uiten.

Hoe en wanneer praat jij met je kind? Laat het ons weten in de comments.

Wellicht vind je dit ook interessant?

10 vragen aan je kind

Zo stimuleer je het zelfvertrouwen van je kind

Bescherm je kind tegen cyberpesten

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.