Rechten van een kind bij scheiding

door Gastblogger

Een scheiding heeft niet alleen grote gevolgen voor jezelf, ook voor je kinderen. Er is genoeg om over na te denken: hoe vertel je het de kinderen, waar gaan ze wonen en zo nog 100 andere dingen. Wist je dat kinderen ook rechten hebben bij een scheiding? Wij zijn op onderzoek uitgegaan om jou een korte samenvatting van deze rechten te kunnen geven.

De rechten van het kind

In 1989 hebben de Verenigde Naties het ‘Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind’ aangenomen. Hierin staan afspraken over de rechten van kinderen tot 18 jaar oud. Sinds 1995 staat daar ook de Nederlandse handtekening onder. Dit houdt in dat Nederland zich aan dit verdrag moet houden en ervoor moet zorgen dat alle wetten en regels zo worden aangepast dat ze voldoen aan de eisen die het verdrag stelt. In dit verdrag is een apart stuk opgenomen voor scheiding, geschreven vanuit kinderen:

Je moet bij je ouders kunnen wonen en opgroeien. Als dit echt niet kan, bijvoorbeeld als je ouders gaan scheiden, moet je in ieder geval met beide ouders contact kunnen houden. Alleen als het echt niet goed voor je is en als jij het niet wilt, kan het contact met één of beide ouders worden beperkt of misschien zelfs even helemaal worden verbroken. Bij de beslissing over bij wie jij gaat wonen, mag jij vertellen wat je daarvan vindt. De rechter moet rekening houden met jouw mening.

Rechten bij het scheiding

De Amerikaanse scheidingsadvocaat McCurley werkte mee aan het boek ‘The Smart Divorce’. Ook hieruit kwamen rechten naar voren voor het kind:

  • Kinderen hebben het recht om van allebei hun ouders te houden. En het recht dat zij van hun ouders houden. Een kind hoeft zich nooit schuldig te voelen als ze hun vader of moeder willen zien. Ze zijn en blijven allebei belangrijk.
  • Kinderen hoeven niet een ouder boven de ander te verkiezen. Als een kind weet bij welke ouder hij/zij wil wonen, mogen ze dat vertellen. Het is ook niet erg als kinderen het niet weten. Niemand kan kinderen dwingen om te kiezen.
  • Kinderen hebben recht op hun emoties. Een kind mag bang, boos, verdrietig en nog veel meer zijn tijdens een scheiding.
  • Kinderen hebben recht op een veilige omgeving. Niemand mag kinderen in gevaar brengen. Als dit wel het geval is, moeten ze dit aan iemand kwijt kunnen. Bijvoorbeeld aan een leerkracht op school.
  • Kinderen hebben niets te maken met de ruzie van hun ouders.  Hoewel ouders het tijdens een scheiding moeilijk hebben, mogen kinderen hier niet bij betrokken raken. Het zijn geen boodschappers tussen ouders.
  • Kinderen houden hun opa’s, oma’s, tantes, ooms, neven en nichten. Als ze bij hun moeder wonen, mogen ze ook de familie van hun vader nog zien. En andersom. Dat is hun familie, ook als ouders gescheiden zijn.
  • Kinderen mogen kind zijn. En ze hoeven zich geen zorgen te maken over de problemen van ‘grote mensen’.

Een scheiding is over het algemeen niet de leukste periode in het leven van jezelf en je (ex)partner. Hoe zorg jij ervoor dat de kinderen hier zo min mogelijk last van hebben? Of heb jij al een scheiding doorlopen? Hoe hebben jullie deze rechten van het kind nageleefd? Wij zijn benieuwd naar jullie tips.

Bron: Kinderrechten.nl

Bron: Alles over scheiding

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.