Regels voor kraamvisite?

door Maroucha

De voeding, het slaapritme, een mini-mensje dat volkomen van jou afhankelijk is: de eerste weken met je kindje zijn super-intensief. Het is een fijne, maar vooral ook hectische tijd. Helemaal omdat er van je wordt verwacht dat je ladingen kraamvisite host. En daar zit je soms helemaal niet op te wachten.

13 kraamvisite-regels

Het is natuurlijk heel lief en gezellig, al die mensen die je kindje willen bewonderen. Ik was supertrots en showde mijn baby maar al te graag, maar kwam er ook achter dat al die visite enorm vermoeiend is. Een Britse moeder wilde dat voorkomen en stelde dertien regels op voor gasten die kennis wilden maken met haar newborn.

Schone kleding

Ze beschreef haar regels in een post op de Britse site Mumsnet: ‘je mag niks over de baby posten op Facebook’ en ‘geen foto’s met flits maken’. Best redelijk als je het mij vraagt, maar ze ging nog een stapje verder met ‘als je als roker de baby wil vasthouden, dan moet je je eerst omkleden’.

Licht huishoudelijke taken

Als klap op de vuurpijl kwam ze met deze regel: ‘als je de baby wil vasthouden, moet je daarna een licht huishoudelijke taak in het huishouden op je nemen.’ Waarmee ze bedoelde dat je best even de dweil ter hand kan nemen of de stofzuiger door de woonkamer kan halen na een knuffel met het kindje. Britse mede-moeders reageerden stomverbaasd en vonden vooral die laatste regel be-la-che-lijk. Haar originele bericht is inmiddels verwijderd, maar je vindt een screenshot >>> hier.

Ziek kraambezoek

Meehelpen in het huishouden na het vasthouden van de baby, vind ik persoonlijk nogal ver gaan. Toch is het zo gek nog niet, wat regels voor kraamvisite. ‘Handen wassen voordat je de baby vasthoudt’ en ‘niet langskomen als je ziek bent of een koortslip hebt’, lijken logisch. Je zou denken dat elk weldenkend mens weet dat een pasgeborene met de weerstand van een veertje binnen no time ziek is, maar toch weerhoudt dat sommigen niet om op kraambezoek te komen. Een vriendin van me kreeg visite van vrienden met een enorm drukke en hartstikke verkouden peuter die steeds probeerde de baby te kussen. Heel zoet, maar dat wil je toch echt niet als je kindje net twee dagen op de wereld is.

Vakantieverhalen

Of wat te denken van bezoek dat nèt te lang blijft? Het lijkt mij nogal logisch dat je na een uur het nieuwbakken gezin weer met rust laat, maar dat geldt niet voor iedereen. ‘Blijf niet te lang’ kan daarom ook een kraamvisite-regel zijn. Tegen beste vrienden en directe familie zeg je zonder aarzelen dat je moe bent en zij een andere keer weer welkom zijn. Maar het is een ander verhaal bij familie die je niet vaak ziet en bijvoorbeeld van ver komt.

Zo kwam er bij ons een oom op visite die ruim drie uur bleef en het alleen maar over zijn vakantie van een half jaar daarvoor had. Ook een oud-collega wilde langskomen met zijn vrouw die ik niet kende. Ook zij bleven nogal lang. Op een woensdagavond. Ai! Toen rond elf uur mijn dochter van vier weken begon te pruttelen omdat ze honger kreeg en ik dat meerdere keren zei, snapten ze de hint niet. Ik ging uiteindelijk maar naar boven om haar te voeden en niet veel later gingen zij ook de deur uit.

Nee verkopen

Natuurlijk, als ik er nu over nadenk, vind ik dat we ‘nee’ hadden mogen of misschien wel móéten verkopen. Tegen de mensen die net te lang bleven hangen, konden we best zeggen dat we wilden rusten. Maar op dat moment deden we dat niet. We waren moe, overdonderd en wilden niet asociaal overkomen.

Ongeschreven regels

En dan is een lijstje met ongeschreven kraamvisite-regels eigenlijk best handig. Met redelijke regels welteverstaan, baby-bewonderaars hoeven natuurlijk niet mee te helpen in het huishouden…

Hoe was jouw kraamvisite? Hebben jullie regels opgesteld? Wat was het vreemdste, gekste of misschien wel stomste dat jij hebt meegemaakt? Laat het ons weten in de comments. 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Vertel 't ons 1 reactie

  1. Thuis Mama- 10-06-2018 om 11:31

    Je schoonmoeder die met een koorts lip naar mijn net geboren zoon komt kijken en verbaast is als je er wat van zegt pff
    We hebben haar gelijk naar huis gestuurd,snap niet dat mensen überhaupt er aan denken om met een koortslip of erg verkouden op kraambezoek te gaan
    Bij onze 1e zoon na een half jaar nog kraambezoek pff

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.