Risico’s nemen met spelen?

door Gastblogger

Het weer wordt aankomende week iets beter en dat betekent dat kinderen meer zin hebben om buiten te spelen. Lekker schommelen, steppen of een potje klimmen. Wij begrijpen dat sommige kinderen graag wat extra uitdaging zoeken met het spelen, maar wat blijkt: ouders zien hier vaak alleen maar de gevaren van in terwijl het juist goed is voor kinderen om de risico’s op te zoeken.

Onderzoek VeiligheidNL

Uit een bron van VeiligheidNL blijkt dat ouders te voorzichtig zijn als het gaat om kinderen risicovol te laten spelen. Als ouders heel beschermend zijn worden kinderen hierdoor juist bang en onzeker. Toen heeft VeiligheidNL een campagne gestart om kinderen meer risicovol te laten spelen. Volgens hen heeft dat een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Op die manier leren ze risico’s inschatten en bouwen ze zelfvertrouwen op. Klinkt best logisch toch? Maar uit onderzoek blijkt dat 79 procent van de ouders hun kind graag vaker risicovol wil laten spelen, maar dat toch vaak niet toelaten. Ouders zijn bang dat hun kind iets overkomt of dat anderen daar iets tegen hebben. Volgens VeiligheidNL ligt dit juist heel anders. Je moet je kind beschermen tegen gevaren, maar niet de risico’s wegnemen.

Risico’s nemen

Uit dezelfde bron blijkt dat moeders eerder de risico’s toestaan tijdens het spelen dan vaders. Had je dat verwacht? 30 procent van de moeders geeft aan hun kind te stimuleren om risico’s te nemen tijdens het spelen, tegenover 16 procent van de vaders. Het gaat in dit onderzoek voornamelijk om kinderen tussen de 5 en 7 jaar. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd of ouders toestaan hun kind een scherp mes te laten gebruiken of in een boom te klimmen.

Balans

It’s all about the balance. Geef je kind de vrijheid, maar bescherm hem ook; de balans hierin vinden is heel belangrijk. Proberen en opbouwen is key. Vallen en opstaan hoort erbij toch? 😉 Een schaafwond op de knie is vaak helemaal niet erg. Op die manier leert je kind zelf ook risico’s inzien. Daarnaast vergroot het zijn zelfvertrouwen, dit kun je zelf bijvoorbeeld ook opbouwen door hem steeds verder een rondje te laten fietsen of een hoger klimrek uit te proberen.

Groeiboom

Op de website van VeiligheidNL staan handige tips om je kind meer risicovol te laten spelen. Op de website beantwoordt je vragen over het speelgedrag van je kind en de reactie hierop als ouder. De groeiboom stelt vervolgens spellen samen die jouw kind kunnen helpen om meer risico’s te nemen met spelen. Daarnaast krijg je tips over hoe je als ouder op tijd kunt ingrijpen als het toch te gevaarlijk wordt. Dat moeten we natuurlijk niet hebben! 😊

Klaar om op avontuur te gaan? 😉

Hoe ga jij hier als ouder mee om? Heb je nog goede tips? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.