Roken, drinken, blowen: hoe ga je ermee om?

door Wendy

Roken, drinken, blowen: jongeren staan bloot aan veel verleidingen. Hoe ga je daarmee om, hoe waarschuw je jouw kinderen en hoe zorg je dat ze eerlijk tegen jou blijven?

Natuurlijk wil je niet dat je kind staat te paffen of te blowen in de schoolpauze of tijdens het uitgaan glazen alcohol wegtikt, maar het gebeurt. Je kan het je kind verbieden, maar of dat echt zoden aan de dijk zet, is de vraag. Want hoe spannend is het om iets te doen dat eigenlijk niet mag? En als z’n vrienden iets proberen, dan wil hij het natuurlijk ook. Hoe voorkom je dat je kind het toch probeert, of je ergste nachtmerrie: verslaafd raakt?

Puberhersenen

Pubers overzien de (lange termijn) gevolgen van hun daden nog niet goed. En daar kunnen ze in feite niet veel aan doen. Hun hersenen zijn volop aan het groeien en nog niet zo ontwikkeld als de hersenen van volwassen. Ook voelen pubers minder remmingen, zoeken risico’s op en zijn op zoek naar acceptatie. Daardoor zijn ze beïnvloedbaar door leeftijdsgenoten en gevoelig voor groepsdruk. Allemaal dingen die niet meewerken als je je kind wil beschermen tegen de gevaren van roken, blowen en alcohol.

Niet straffen

Pubers zijn gevoeliger voor positieve reacties dan voor negatieve reacties zoals straf. Het beloven van een rijbewijs als hij op zijn achttiende geen sigaret, joint of alcohol heeft aangeraakt, is misschien niet helemaal binnen je budget maar ook niet bevorderlijk voor de eerlijkheid van je kind. Want als hij dat wel heeft gedaan, krijgt hij geen rijbewijs en dat zal hij zien als straf. En wat is er dan erger? Een liegend kind of een kind dat een keer geëxperimenteerd heeft maar dat wel eerlijk vertelt?

Eerlijk en open

Doordringen doe je het best door veel te praten en de gesprekken niet te zwaar te maken. Vertel in eerlijke en open gesprekken wat de gevolgen zijn van drugs- of alcoholgebruik. Leg uit wat verslaving is, wat het met je kan doen en vertel ook over de risico’s als ziektes en de gevaren voor zijn hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn. Laat ook je kind vertellen; wat zijn volgens hem de gevaren of gevolgen? En ga daarop in. Een groot gesprek wordt al snel zwaar, praat er dus ook vooral over als je bijvoorbeeld op tv iets ziet over alcohol of drugsgebruik. Ga er dan gelijk even kort en luchtig op in.

Eerlijkheid duurt het langst

Ik geloof dat eerlijkheid het langst duurt. Vertel dus ook over jouw eigen ervaringen. Als jij eerlijk en open bent, ziet je kind hopelijk in dat hij tegen jou ook eerlijk en open kan zijn. Dan blijft er volgens mij niet veel meer over dan hopen dat jouw kind ervan afblijft of het in ieder geval met mate doet.

Hoe heb jij het aangepakt met jouw kind? Laat het ons weten in de comments…

Bron: Hersenstichting

 

Heb je een puber in huis en wil je meer lezen? Misschien vind je dit ook leuk:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.