Rouw en verlies bij jonge kinderen

door Lidian

Rouwverwerkingsproces. Hoe erg het ook is, mensen en dieren komen en gaan. Sommige kinderen maken het op jonge leeftijd al mee, een oma of opa die plots overlijdt waar iedereen groot verdriet van heeft. Maar ook kan het verlies van een dier zwaar vallen bij een kind. Andere kinderen maken het pas op een latere leeftijd mee. Er is niks goed of fout in het rouwverwerkingsproces, ieder doet dit op zijn eigen manier. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet, om je kind te leren omgaan met rouw en verlies. Maar vergeet niet, doe het op jullie eigen manier!

Be honest

Zorg dat je altijd eerlijk bent, of het nu gaat om een dier of om een familielid. De dood is iets wat zeker niet fijn is, maar wat wel bij het leven hoort. Veel ouders zeggen tegen hun kind dat het overleden familielid in zijn of haar  slaap overleden is. Helaas is dit niet altijd waar, wees liever eerlijk tegenover je kind over hoe de overledene gestorven is. Kinderen kunnen hierdoor namelijk denken dat zij ook gemakkelijk in hun slaap kunnen overlijden. Wees dus te allen tijden eerlijk over wat er is gebeurd. Daarnaast is de gedachte dat hun lievelingsdier of overleden familielid nu een sterretje in de hemel is en elke nacht straalt, een fijne houvast voor kids. Maar vergeet niet dat kinderen -afhankelijk van hun leeftijd- wel een keer moeten gaan beseffen hoe de dood in elkaar steekt, hoe erg het ook is.

Feelings

Gevoelens en emotie. Er zullen tonnen emoties aankomen, waar je kind misschien nog geen kennis mee heeft gemaakt. Dit betekent: nieuwe gevoelens, ander gedrag en emoties die alle kanten op kunnen gaan. Het is erg belangrijk om je kind hierin ruimte te geven, te laten voelen wat hij voelt. Alle emoties die hierbij te pas komen moeten geuit kunnen worden, heb hier dan ook begrip voor als ouder zijnde. Zodra kinderen geen ruimte krijgen om deze emoties en gevoelens te uiten, is het risico op angst en depressie groter. Het is net als voor volwassenen belangrijk om je gevoelens te kunnen tonen, dit geldt net zo voor jouw lieve schat.

Be patient

Heb geduld. Ondanks dat je jouw kiddo uitlegt dat een familielid of een huisdier is gestorven, kan het maar zo zijn dat hij over een paar weken/maanden vraagt wanneer het beestje terug komt of wanneer hij oma weer te zien krijgt. Hoe lastig dit ook is, kinderen rouwen op een andere manier en verwerken verlies in kleine delen. Zorg altijd dat je open staat om een gesprek over het verlies te voeren en om vragen van je kleintje te beantwoorden. Een kind komt vaak weer terug op het verlies en kan dit dan ook maanden of jaren later weer opbrengen, wat totaal niet gek is! Het ene kind praat er de hele dag over en de ander keert in zichzelf. Heb respect voor wat de wensen en behoeften zijn van jouw kleintje. Wees open over het verlies en mocht je kiddo erover willen praten, doe dit dan ook!

Together

Uit het oog, maar zeer zeker niet uit het hart! Dat iemand fysiek niet meer aanwezig is, betekent niet dat je niet tegen jouw lieve schat kan zeggen dat oma altijd trots op hem is. En niet alleen trots, maar ook meekijkt tijdens belangrijke momenten. Door dit soort dingen te delen met jouw kleintje, kan dit voor rust zorgen en het gevoel geven dat hij het verlies op een rustige manier kan verwerken.

Memento

Er zullen genoeg momenten zijn waarin je kind zich erg alleen en verdrietig voelt. Geen enkele ouder wil zijn kind zo verdrietig zien en al helemaal niet dat hij zich alleen voelt. Helaas horen dit soort momenten ook bij het rouwverwerkingsproces. Een aandenken aan de persoon of het dier dat ze verloren zijn, kan de pijn iets verzachten. Geef je kleintje bijvoorbeeld een foto of maak samen een fotoboek en blader hier regelmatig doorheen. Ook kan het aandenken iets zijn wat jouw lieve schat zelf heeft gemaakt voor de overledene. Zorg ervoor dat het aandenken iets is wat jouw kind een fijn gevoel geeft. En vergeet niet, een aandenken kan niet alleen voor je kleintje helpen bij het rouwen maar misschien helpt het jou ook bij het verwerken van het verlies.

Goodbye

Geef je kinderen de gelegenheid om goed afscheid te nemen van de overledene. Rouwen is niet niks. Als ouder kies je er vaak zelf voor of je jouw kind wel of niet meeneemt naar een begrafenis of crematie. Neem je jouw kind niet mee? Zorg er dan voor dat je kind wel fijn afscheid kan nemen. Ook kan je ervoor kiezen om tijdens een kleine ceremonie of met familie jouw kleintje te laten spreken. Doe het wel op je kind zijn tempo, mocht hij dit niet prettig vinden doe het dan ook vooral niet! Dwing je kind niet tot iets wat hij niet wilt, zeker in dit rouwproces is het belangrijk om te luisteren naar de wensen en behoeften van jouw kindje.

Ieder kind verwerkt het op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Heb hier als ouder begrip voor, hoe moeilijk het soms ook voor jezelf is. Veel sterkte. ?

Meer tips? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.