Scheiden: hoe vertel je het je kind?

door Wendy

Scheiden, het is ingrijpend voor jullie maar vooral voor je kind. Als jullie definitief hebben besloten om uit elkaar te gaan, is het tijd voor het gesprek. Je kind vertellen dat zijn wereld er anders uit gaan zien, is enorm lastig. Hoe pak je het aan?

Wennen aan het idee

Kijk vooral naar de leeftijd van je kind als je een gesprek over scheiden wil plannen. Hoe jonger je kind is, hoe langer je kan wachten met het nieuws. Zeg het bijvoorbeeld een paar weken voordat jij of je partner gaat verhuizen. Dan heeft je kind nog genoeg tijd om aan het idee te wennen voordat het daadwerkelijk zover is. Maar het is ook binnen afzienbare tijd, zodat het niet te verwarrend wordt.

Signalen oppikken

Is je kind al een jaar of acht? Vertel dan eerder dat jullie uit elkaar gaan. Kinderen krijgen meer mee dan je denkt en hij pikt vast al signalen op dat het thuis niet goed gaat. Wees eerlijk tegen je kind en leg uit dat jullie nu nog samen in een huis wonen, maar dat het binnenkort verandert omdat jullie uit elkaar gaan.

Vertel het samen

Door het samen met je partner te vertellen, ziet je kind dat jullie nog steeds gezamenlijk beslissingen nemen en samen dingen kunnen blijven doen, ook al gaan jullie uit elkaar. Overleg van tevoren wie wat gaat zeggen. Zo worden jullie tijdens het gesprek niet verrast door iets wat de ander zegt. En blijf allebei vooral inzien dat je kind en zijn reactie het belangrijkst zijn.

Het gesprek over scheiden

Houd het kort. Na groot nieuws, luistert je kind nog maar een paar minuten voordat hij alles gaat verwerken. Leg daarom kort en bondig uit dat jullie niet meer op elkaar verliefd zijn en apart gaan wonen. Benadruk dat jullie allebei heel veel van jullie kind houden en dat dat niet verandert. Kinderen hebben vaak het gevoel dat zij de oorzaak zijn van de scheiding, dus druk je kind op het hart dat het niet zijn schuld is. En vertel je kind ook dat ze niet hoeven te kiezen voor jou of je partner. Heeft je kind vragen? Beantwoord ze eerlijk, maar houd het algemeen.

Houd je hoofd koel

Het is misschien lastig, maar blijf kalm. Dat je geen woorden met je partner moet krijgen, is nogal logisch. Maar probeer ook niet te emotioneel of stil te zijn. Je kind kan het zwijgen en de tranen van de ene ouder opvatten als machteloosheid en bedenken dat deze ouder gekwetst is door de beslissing van de ander. Uit loyaliteit kan je kind dan boos worden op de andere ouder.

En verder…

– Accepteer de emoties van je kind en laat hem weten dat zijn emotie en reactie normaal is.
– Praat niet negatief over de ander. Anders krijgt je kind toch het idee dat het moet kiezen.
– Blijf communiceren met je ex-partner. Heeft je kind naar de scheiding gevraagd? Vertel je ex-partner wat jullie besproken hebben.

 

Ben jij niet meer samen met je partner? Hoe vertelde jij het aan je kind? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Beeld: Bergstein

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.