Als de vraag ‘waar komen baby’s vandaan?’ gesteld wordt…

door Gastblogger

Ehm nou.., dat zit eigenlijk zo… Ben of was jij goed voorbereid op deze vraag of stamelde je met een hoofd als een tomaat wat halve zinnen? Seks is in de meeste gezinnen niet iets wat zomaar aan de keukentafel wordt besproken tijdens het eten of na school. Hoe, wat en wanneer doe je het dan wel? Wij delen 5 tips voor seksuele voorlichting.

Neem initiatief

Wil je liever niet voor (te veel) verrassende vragen komen te staan? Neem dan zelf het initiatief. Begin er zijdelings over als je er iets over op televisie of in de natuur ziet. Doseer dit wel, zodat je kind zich veilig voelt als je erover begint en praat zelf positief over relaties en seks.

Begin op tijd

Voor kleine kinderen is seksualiteit nog geen taboe, waardoor het onderwerp makkelijker te bespreken is. Natuurlijk bouw je het op, maar vroeg beginnen is een goede start.

Van uitstel komt…

Misschien denk je jouw kind nog helemaal niet geïnteresseerd is in seks en alles wat daarbij komt kijken. Alleen hebben kinderen vaak al een beeld bij seks, ook zonder dat jij je daarmee hebt ‘bemoeit’. Je kind vragen stellen over seks kan een manier zijn om het onderwerp aan te snijden en te kijken wat je kind allemaal al wel en niet weet. Als je eenmaal aan zo’n gesprek bent begonnen, valt het echt mee…

Seksualiteit is niet alleen seks

Bij seksualiteit komt meer kijken, denk bijvoorbeeld ook aan liefde, verliefdheid en of je op jongens en/of meisjes kunt vallen. Praat ook over deze onderwerpen al op jonge leeftijd. Hoe verliefdheid voelt, wat het verschil is tussen verliefd en vriendschap, etc.

Laat de details lekker zitten

Heeft je kind vragen? Beantwoord deze dan. Op die manier weet je kind dat het met vragen bij jou terecht kan. Maar de details: die zijn niet echt nodig. Kinderen (en jij/jullie wellicht ook) vinden dat vaak toch een beetje ongemakkelijk en/of persoonlijk. Wil of kan je een vraag niet beantwoorden? Geef dan ook aan waarom je het voor jezelf wilt houden of dat je het niet weet. Zoek het in dat laatste geval op en kom er later op terug.

Hoe pak jij het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes aan? Alle geniale tips zijn welkom!

Nog even doorlezen?

 

Bron: Ouders van Nu

 

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.