Seksuele voorlichting: voor alle leeftijden

door Wendy

Seksuele voorlichting… een belangrijk onderwerp, maar niet voor iedereen even gemakkelijk. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd met ‘the talk’ te beginnen. Hierbij vraagt iedere leeftijd om een andere benadering. Maar hoe pak je dat aan? We zetten het voor je op een rijtje.

Geef seksuele voorlichting niet in één groot gesprek, het zijn constante herhalingen van stukjes informatie. Door vroeg te beginnen, is seks voor jou en je kind een minder ongemakkelijk onderwerp. En dat is handig als hij de pubertijd nadert en met vragen naar jou toe wil komen.

0-4 jaar: het simpelste antwoord voldoet (meestal)

Begin te vertellen als je kind vragen krijgt of pak momenten. Gaat je peuter giechelen als je hem verschoont, omdat het kriebelt? Leg uit dat jongens en meisjes verschillend zijn en vertel dat jongens een piemel hebben en meisjes een vagina.

Vertel niet te veel, laat hem maar vragen. Als mijn dochter iets vraagt, verwacht ik altijd de ‘waarom’ die volgt. Maar wacht die ook echt af, soms is je korte simpele eerste antwoord al voldoende. Zo was mijn dochter toen ze drie jaar was hartstikke tevreden met het antwoord ‘dat als papa’s en mama’s veel van elkaar houden er dan een baby in de buik kan komen’. Je hoeft pas diep in de materie te duiken als ze daar zelf om vragen.

4-10 jaar: open, eerlijk en luchtig

Kleuters kun je vertellen dat je partner en jij het fijn vinden om te knuffelen en te zoenen en wat verliefd zijn is. Heeft hij meer vragen? Beantwoord ze open en eerlijk. Het hoeft geen zwaarbeladen gesprek te zijn, houd het luchtig door in te gaan op iets wat jullie zien in de natuur of op televisie. Speel daar op in en leg uit dat je dat doet als je verliefd bent.

10-11 jaar: emoties en respect

Je pre-puber weet in grote lijnen al wat seks is. Vertel over de fysieke veranderingen in de puberteit en over emoties en wederzijds respect. Benadruk ook dat je altijd ‘nee’ kan zeggen als je er nog niet aan toe bent.

 11+: over veilig vrijen, soa’s & sexting

Als je kind in de puberteit zit, is het de hoogste tijd voor preventieve voorlichting zodat hij weet waar hij aan toe is als hij gaat ontdekken en experimenteren. Vertel hoe belangrijk het is om veilig te vrijen, welke soa’s en welke vormen van anticonceptie er zijn.

Je kan het ook al over sexting hebben, uit onderzoek blijkt dat veel pubers pikante foto’s versturen. Druk je kind op het hart dat het niet slim is, maar dat als hij toch uit de kleren gaat, hij dan vooral onherkenbaar op de foto gaat. Zonder gezicht of kenmerken van de slaapkamer. En zeg hem dat het doorsturen van een film of foto van een ander niet alleen gemeen is, maar ook illegaal en dus strafbaar. Hoe je seksuele voorlichting ook aanpakt, benadruk vooral dat seks fijn is, je ‘nee’ moet kunnen zeggen en experimenteren mag.

Hoe pak jij seksuele voorlichting aan? Heb je tips of anekdotes over gesprekken die niet liepen zoals je verwachtte?

Ook interessant:

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.